Baltarusijos prezidentas nurodė spręsti „keisčiausios sienos Europoje“ problemą | KaunoDiena.lt

BALTARUSIJOS PREZIDENTAS NURODĖ SPRĘSTI „KEISČIAUSIOS SIENOS EUROPOJE“ PROBLEMĄ

  • 1

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ketvirtadienį per pasitarimą Minske nurodė 2018 metais išspręsti su Rusija visus klausimus dėl bendros sienos, pranešė valstybės vadovo spaudos tarnyba.

„Nuo 2016 metų vasario Baltarusijos ir Rusijos siena įgijo konfidencialų, kaip ji dažnai pavadinama internete ir visur kitur, „keisčiausios sienos Europoje“ statusą. Nuo to laiko Rusija be oficialaus pranešimo ėmė vykdyti visų asmenų – važiuojančių automobiliais, ... o paskui – (keliaujantiems) lėktuvais ir geležinkeliais – visapusišką pasų kontrolę“, – sakė prezidentas.

Jis pažymėjo, kad vyriausybei, Užsienio reikalų ministerijai ir kitoms suinteresuotoms žinyboms būtina spręsti šį klausimą, nepermetant jo valstybės vadovui.

„Nenormalu, kai tarp dviejų broliškų valstybių ir tautų atkuriama siena, kurią mes taip sunkiai naikinome prieš daugiau kaip 20 metų. Nežinau, kam to reikia“, – sakė jis.

Pasak A. Lukašenkos, Rusija veikia saugumo sumetimais. „Bet apie kokį saugumą galima kalbėti, jei turime bendrus užsieniečių, kuriems uždrausta atvykti į Sąjunginės valstybės teritoriją, sąrašus. Niekas, esantis tuose sąrašuose, negali įvažiuoti. Kurie nėra (įtraukti) – tie turi teisę įvažiuoti, kol nepatenka į šiuos sąrašus. Todėl visokie atsikalbinėjimai ir nuorodos į tai, kas pas mus neva ... dedasi, daroma, todėl nustatoma siena, nepagrįsti“, – pabrėžė prezidentas.

A. Lukašenka pažymėjo, kad tarp Baltarusijos ir Rusijos jėgos žinybų glaudžiai sustyguotas labai konstruktyvus ir nuoseklus bendradarbiavimas, bet nurodė: „Reikia suprasti ir tai, kad jeigu Rusija kelia šį klausimą, reiškia, tam tikrų nuogąstavimų yra. Reikia šiuo klausimu surengti su rusais dialogą. Bet užsidaryti vieniems nuo kitų negalima, tai bus blogas pavyzdys. Nei baltarusių liaudis, nei rusai to nepalaikys ir neįvertins.“

„Lygiagrečiai reikia spręsti ir readmisijos klausimus – juk nelegalai važiuoja pas mus pirmiausia iš Rusijos, tai rodo statistika. Šiuos klausimus reikia spręsti konstruktyviai, prie derybų stalo. 2018 metais visus klausimus reikia išspręsti. Ir gyventi mums oriai, rodant pavyzdį visiems pasaulyje, kaip gali gyventi draugiškos tautos ir valstybės“, – pridūrė Baltarusijos prezidentas.

Praeitais metais Baltarusija įvedė bevizį režimą daugumos Europos valstybių ir kai kurių kitų šalių piliečių trumpalaikiam atvykimui.

Tąsyk Kremlius pareiškė, kad bevizio režimo įvedimas yra Baltarusijos vidaus reikalas, ir nurodė, kad šis žingsnis buvo suderintas su Maskva.

Tačiau vėliau Rusija paskelbė, kad palei sieną su Baltarusija Smolensko, Pskovo ir Briansko srityse įvedamas „pasienio zonos“ režimas, siekiant „sukurti būtinas sąlygas Rusijos Federacijos valstybės sienos apsaugai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

du kvailiai .kad rusai ==tie patys slavaii;;ir pirmokui aisku;;bet tie du skurdziadusiai nori buti palaidoti kaip vadovai...liudna...ir ...diriguoja ar lemta jiems dar ilgai duleti???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS