Baltieji rūmai galbūt ketina pakeisti JAV diplomatijos vadovą | KaunoDiena.lt

BALTIEJI RŪMAI GALBŪT KETINA PAKEISTI JAV DIPLOMATIJOS VADOVĄ

  • 0

Baltieji rūmai galbūt planuoja artimiausiomis savaitėmis nuversti valstybės sekretorių Rexą Tillersoną (Reksą Tilersoną) ir į šias pareigas paskirti Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovą Mike'ą Pompeo (Maiką Pompėją), ketvirtadienį pranešė leidinys „The New York Times“.

Laikraštis citavo neįvardytus aukšto rango administracijos pareigūnus, kurie sakė, kad JAV lyderis Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) supyko ant diplomatijos vadovo ir yra pasirengęs jį pakeisti. Neatmetama, kad tokie pokyčiai Valstybės departamente gali įvykti dar šiemet.

D. Trumpas ir R. Tillersonas viešumoje neslepia kritikos vienas kito atžvilgiu. JAV vadovas nustebino daugelį stebėtojų, kai socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, jog valstybės sekretorius „švaisto savo laiką“ siekdamas kontakto su Šiaurės Korėja, o šis savo ruožtu esą yra pavadinęs prezidentą „kvailiu“, tačiau tai neigia.

Buvęs naftos kompanijos „ExxonMobil“ vadovas taip pat gynė Irano branduolinį susitarimą, kurį D. Trumpas smarkiai kritikavo praėjusį mėnesį.

Ketvirtadienį dar nebuvo aišku, ar prezidentas iš tiesų davė galutinį sutikimą pakeisti JAV Valstybės departamento vadovą. Baltieji rūmai situacijos nekomentuoja.

Pasak „The New York Times“, pasiūlymą pakeisti diplomatijos vadovą pateikė Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly (Džonas Kelis). Jo siūlymu, Valstybės departamentui turėtų vadovauti M. Pompeo, o CŽV vadovu tada taptų respublikonų senatorius Tomas Cottonas (Tomas Kotonas), prezidento sąjungininkas, patarinėjantis jam nacionalinio saugumo klausimais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS