Baltieji rūmai ieško, kas nutekino informaciją apie D. Trumpo sveikinimą V. Putinui | KaunoDiena.lt

BALTIEJI RŪMAI IEŠKO, KAS NUTEKINO INFORMACIJĄ APIE D. TRUMPO SVEIKINIMĄ V. PUTINUI

  • 1

Baltieji rūmai įsiutę dėl informacijos nutekinimo apie netikėtą Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimą pasveikinti Rusijos lyderį Vladimirą Putiną su pergale rinkimuose, šiam sveikinimui sulaukus griežtos įstatymų leidėjų kritikos.

Pirmiausia,  D. Trumpas nepaisė kai kurių savo patarėjų rekomendacijų ir paskambino V. Putinui, šiam užsitikrinus ketvirtą kadenciją po rinkimų, pasižymėjusių balsų klastojimu, žiniasklaidos cenzūra ir politinių oponentų izoliavimu kalėjimuose.

Vėliau paaiškėjo, kad D. Trumpas nepaisė ne tik žodinių patarimų.  Prezidento telefoniniam pokalbiui paruoštuose užrašuose buvo perspėjimas didžiosiomis raidėmis „NESVEIKINTI“. Į šį užrašą jis taip pat neatkreipė dėmesio.  Dabar ieškoma asmens, kuris nutekino šį dokumentą.

Skandalas kilo įstatymų leidėjams išgirdus, kad Rusija - prieš kurią JAV ėmėsi sankcijų dėl kišimosi į 2016 metų rinkimus - ir tebekelia grėsmę, artėjant lapkritį numatytiems rinkimams į Kongresą.

„Kišimosi (į rinkimus) grėsmė išlieka“, -  pareiškė Krašto saugumo departamento sekretorė Kirstjen Nielsen (Kirsten Nilsen) Senato žvalgybos komiteto posėdyje dėl rinkimų saugumo.

„Mes pripažįstame, kad 2018-ųjų vidurio kadencijos rinkimai ir būsimieji rinkimai akivaizdžiai yra potencialūs Rusijos kibernetinių įsilaužimų taikiniai“, - sakė ji.

Demokratų senatorius Markas Warneris (Markas Vorneris) posėdyje pareiškė, jog „akivaizdu, kad 2016-ieji nebus paskutinis (Rusijos) bandymas“ kištis. Jis taip pat kritikavo D. Trumpą už tai, kad prezidentas ir vėl nepalietė šios problemos pokalbyje su V. Putinu.

„Ypač didelį nerimą kelia tas faktas, kad paskambinęs Vladimirui Putinui pasveikinti jį su „pergale“ iš anksto surežisuotuose rinkimuose prezidentas net nepalietė mūsų rinkimų saugumo temos“, - sakė M. Warneris.

D. Trumpas nepaisė patarimų

Laikraštis „The Washington Post“ ir kitos žiniasklaidos priemonės informavo, kad prezidento patarėjai primygtinai siūlė nesveikinti Rusijos prezidento su pergale, o pasmerkti buvusio rusų agento apnuodijimą Britanijoje.

Remiantis Baltųjų rūmų ir Kremliaus pranešimais, D. Trumpas to taip pat nepadarė.

Tokios jautrios informacijos nutekinimas apie pasvarstymus Ovaliniame kabinete rodo, kad Baltieji rūmai yra susierzinę dėl tokio prezidento ad-hoc požiūrio ir patarimų iš jo artimiausios aplinkos žmonių nepaisymo.

Apie D. Trumpo pokalbio telefonu detales galėjo žinoti tik aukščiausi administracijos pareigūnai.

Pavardės nenorėjęs skelbti pareigūnai naujienų agentūrai AFP sakė, kad prasidėjo informaciją nutekinusio asmens medžioklė.

Pasak vieno jų, pokalbiui paruošti dokumentai galėjo būti įslaptinti, todėl neteisėtas jų atskleidimas būtų baudžiamasis nusikaltimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Šį kartą, matyt, Ulbinaitė laikė liežuvį už dantų, tai ir nieko apie lietuviškus sveikinimus nežinom.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS