Baltieji rūmai pareiškė, kodėl staiga atšaukė susitikimą su Šiaurės Korėja | KaunoDiena.lt

BALTIEJI RŪMAI PAREIŠKĖ, KODĖL STAIGA ATŠAUKĖ SUSITIKIMĄ SU ŠIAURĖS KORĖJA

  • 1

Baltieji rūmai ketvirtadienį pareiškė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trumpas) atšaukė ateinantį mėnesį turėjusį įvykti susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu), nes Pchenjanas nesilaiko duoto žodžio.

„Buvo sulaužyta virtinė pažadų, ir tai paskatino Jungtines Valstijas sustoti ir susimąstyti“, – sakė Baltųjų rūmų aukšto rango pareigūnas, pageidavęs neviešinti savo vardo.

„Prezidentas D. Trumpas pasisako už diplomatiją, tačiau tik tol, kol ji įmanoma“, – sakė pareigūnas ir pridūrė, kad prezidentas asmeniškai padiktavo laišką Kim Jong Unui, kuriame informavo apie savo sprendimą atšaukti birželio 12 dieną Singapūre planuotą susitikimą.   

Pareigūnas nurodė, kad Pchenjanas neatsiuntė savo atstovų į Singapūre turėjusį įvykti parengiamąjį susitikimą su Baltųjų rūmų administracijos vadovo pavaduotoju. 

„Jie nieko nedarė, tik laukė. Šiaurės Korėjos atstovai nepasirodė. Jie nieko mums nepasakė. Jie paprasčiausiai neatvyko su mumis susitikti“, – kalbėjo pareigūnas. 

Baltieji rūmai, be kita ko, laikosi nuomonės, kad Šiaurės Korėjos pyktis dėl JAV ir Pietų Korėjos bendrų karinių pratybų bei Pchenjano sprendimas dėl to atšaukti planuotas derybas su Seulo aukšto rango pareigūnais taip pat laikytini prieš viršūnių susitikimą duotų įsipareigojimų pažeidimu.

„Tai yra sulaužytas pažadas“, – sakė pareigūnas.

D. Trumpas sprendimą atšaukti viršūnių susitikimą paskelbė netrukus po to, kai Šiaurės Korėja pranešė „visiškai likvidavusi“ savo branduolinių bandymų poligoną.

Pungjė-ri poligonas, kuriame Šiaurės Korėja surengė visus šešis savo branduolinius bandymus, buvo sunaikintas per virtinę sprogimų stebint užsienio žurnalistams.

Baltieji rūmai pažymėjo, jog faktas, kad poligono likvidavimo nebuvo leista stebėti tarptautiniams stebėtojams, dar labiau pakirto pasitikėjimą Pchenjanu.

Jungtinėms Valstijoms buvo pažadėta, kad tarptautiniai ekspertai ir pareigūnai bus pakviesti stebėti, kaip likviduojamas poligonas, sakė minėtas Baltųjų rūmų pareigūnas.

„Tas pažadas taip pat buvo sulaužytas. Buvo pakviesti tik žurnalistai, todėl mes neturime patikimų įrodymų“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kodėl

visur tyli, kad JAV ir P.Korėja vykdo didelio masto karines pratybas palei Š.Korėjos krantus, kad JAV aukščiausi pareigūnai grasina Libijos, Kadafio likimu ir t.t., kokios dar derybos ir būti begali

SUSIJUSIOS NAUJIENOS