Berlyne aidi tūkstantinės minios protestas: „Merkel nėra Vokietija“ | KaunoDiena.lt

BERLYNE AIDI TŪKSTANTINĖS MINIOS PROTESTAS: „MERKEL NĖRA VOKIETIJA“

  • 10

Tūkstančiai aktyvistų, pasisakančių už ir prieš alternatyvios dešinės politiką, sekmadienį rinkosi į mitingus Berlyne, kur lozungai „Mes esame žmonės“ buvo atremiami šūkiais „Eikite lauk, naciai“ ir techno muzikos ritmais.

Atskirti protestuojančiųjų minias siekusi policija pranešė, kad prieš imigrantus ir islamą pasisakančios partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) eitynėse dalyvavo 5 tūkst. žmonių, o į šiam renginiui oponuojančią demonstraciją susirinko daugiau nei 25 tūkst. dalyvių.

Protesto akcijos iš esmės vyko taikiai, nors Berlyno policija tviteryje nurodė, kad jai teko panaudoti pipirinius užtaisus, siekiant sustabdyti „užkardas bandžiusius sulaužyti demonstrantus“.

Anot pareigūnų, per incidentą su fejerverkais buvo sužeista viena moteris.

AfD šalininkai dalyvavo eitynėse „Už Vokietijos ateitį“. Jos prasidėjo Berlyno pagrindinėje traukinių stotyje, o vėliau Vokietijos vėliavomis nešini aktyvistai ėjo iki Brandenburgo vartų.

Jų skanduotės „Merkel turi išeiti“ ir „Mes esame žmonės“ kartais buvo nutraukiamos švilpimo ir šiurkščių replikų, kurias laidė prieš šias eitynes protestavę žmonės.

„Merkel nėra Vokietija“

AfD organizuotos eitynės pažymėjo pirmą viešą jos galios pademonstravimą nuo tada, kai partija tapo didžiausia opozicine politine jėga. Patekti į parlamentą jai pavyko nepasitenkinimo Vokietijos kanclere Angela Merkel banga, kilusi, kai ši leido musulmonams pabėgėliams atvykti į Vokietiją.

„Dabar žinome, kad tarp pabėgėlių buvo daug islamistų ir kad jie negerbia moterų“, – naujienų agentūrai AFP sakė 41-ių AfD narė, mokytoja Christine Moessl (Kristina Moessl).

Kreipdamasis į minią AfD pirmininkas Alexanderis Gaulandas (Aleksandras Gaulandas) pareiškė, jog „Merkel nėra Vokietija“.

„Mes mylime savo šalį ir mes norime palikti ją savo vaikams tokią, kokią mums ją paliko mūsų seneliai“, – kalbėjo politikas.

AfD pirmininko pavaduotoja, Adolfo Hitlerio vyriausybės finansų ministro anūkė Beatrix von Storch (Beatriks fon Štorch) protestuotojams tvirtino, kad Vokietija yra „tiesioginis nepavykusios integracijos pavyzdys“.

Šios demonstracijos organizatoriai prognozavo, kad renginyje dalyvaus 10 tūkst. žmonių, bet paskui tikino, jog būtų patenkinti ir atvykus 5 tūkst. vokiečių.

AfD Berlyno skyriaus vadovas Georgas Pazderskis sakė, jog daug žmonių vis dar bijo, kad dėl simpatijų partijai jie bus stigmatizuoti, nors AfD ir surinko 13 proc. pernykščiuose Vokietijos rinkimuose bei pirmą kartą pateko į parlamentą.

„Sustabdykite neapykantą, sustabdykite AfD“

Tuo metu tūkstančiai žmonių Berlyne rinkosi į prieš AfD nukreiptus protestus.

Pagrindinę demonstraciją organizavo aljansas „Sustabdykite neapykantą, sustabdykite AfD“, jį sudaro politinės partijos, sąjungos, studentų organizacijos, imigrantų gynėjai ir pilietinės visuomenės organizacijos.

Protestuotojai mojavo vaivorykštės spalvų vėliavomis, pūtė burbulus ir nešėsi plakatus. Ant jų buvo parašyta „rasizmas yra alternatyva“, o aktyvistai skandavo „Eikite lauk, naciai“ ir „visas Berlynas nekenčia AfD“.

„AfD bando ne spręsti problemas, o skaldyti visuomenę“, – sakė 48-ių Knutas Haemmerlingas (Knutas Hamerlingas).

„Baisu pagalvoti, kas nutiks, jeigu ši partija taps didesnė“, – kalbėjo 76-ių sirų kilmės Yesra Zubaidi (Jesra Zubaidi).

Vieną garsiausių protestų prieš AfD organizavo maždaug šimtas Berlyno techno entuziastų. Panaudoję valtis ir plaustus jie plaukė Šprė upe Berlyne, mieste taip pat važiavo sunkvežimių kolona su diskžokėjais.

„Mes esame progresyvūs, keisti, feministiški, antirasistiški, spalvoti ir turime vienaragių“, – pareiškime nurodė protestuotojai.

Demonstracijas Berlyne prižiūrėjo 2 tūkst. policijos pareigūnų.

Prieš protestus ekstremistinis „Antifa“ judėjimas savo interneto puslapyje paragino žmones organizuoti chaosą ir „sabotuoti AfD eitynes visais įmanomais būdais“.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Algys

O mes savo pabegelius,jei neismoks lietuviskai kalbeti,i zoo uzdarysim,kad vaikai matytu,kokiems gyvunams musu valdzia norejo Lietuva atiduoti!

Otto Skorzeny

Heil Hitler. Mein Fiurer aufstehen!!! Nazi vorvards!!!

gerai

juk bobule soka pagal zydiska dudele ir ten sionistam ne vieta......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS