„Brexit“ priešininkai Britanijoje per parą surinko daugiau kaip 1 mln. parašų | KaunoDiena.lt

„BREXIT“ PRIEŠININKAI BRITANIJOJE PER PARĄ SURINKO DAUGIAU KAIP 1 MLN. PARAŠŲ

  • 1

Daugiau kaip milijonas žmonių per parą pasirašė internetinę peticiją, raginančią Didžiosios Britanijos vyriausybę sustabdyti „Brexit“ procesą, o ketvirtadienį dėl didelio lankytojų skaičiaus netgi sutriko šios svetainės veikla.

Likus vos aštuonioms dienoms iki planuojamo Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos, trečiadienį paskelbtoje peticijoje pripažįstama, kad antrasis „Brexit“ referendumas „gali neįvykti – todėl balsuokite dabar“.

„Vyriausybė kaskart tvirtina, kad išstojimas iš ES yra „žmonių valia“. Mums reikia sustabdyti šį teiginį, dabar pat suteikiant tvirtą visuomenės palaikymą pasilikimui ES“, – rašoma peticijoje.

Bendruomenių Rūmai nurodė, kad parlamento elektroninių peticijų tinklalapio veikla sutriko dėl „didelės ir ilgalaikės sistemos apkrovos“.

Šios peticijos iniciatorė Margaret Anne Georgiadou (Margaret En Georgiadu) sakė visuomeniniam transliuotojui BBC: „Tarsi būtų pratrūkusi užtvanka.“

„Daugelis žmonių galvoja – dabar arba niekados“, – pridūrė ji.

Europos lyderiai ketvirtadienį didino spaudimą Britanijos parlamentui priimti „skyrybų“ sutartį, kurią ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) pernai suderino su Briuseliu. Jie perspėjo, kad alternatyva yra vadinamasis kietasis „Brexit“ ateinančią savaitę, neturint jokio susitarimo.

M. A. Georgiadou, per 2016-aisiais surengtą „Brexit“ referendumą balsavusi už Britanijos tolesnę narystę Bendrijoje, nors 52 proc. britų nubalsavo už išstojimą, skundėsi, kad nuo to laiko ES šalininkų stovykla buvo „tildoma ir ignoruojama“.

„Demokratijoje įtraukiami visi. Per referendumą pralaimėjusieji neturi jokio balso. Mane tai kėlė apmaudą“, – sakė ji.

Tarp pasirašiusiųjų – Hugh Grantas

Peticijos, pasirašytos mažiausiai 100 tūkst. žmonių, turi būti svarstomos parlamento.

Tarp parėmusių šį kreipimąsi buvo aktorius Hugh Grantas (Hju Grantas).

„Pasirašiau. Ir atrodo, kad kiekvienas sveiko proto žmogus šalyje taip pat pasirašo. Nacionalinė kritinė padėtis“, – jis parašė savo „Twitter“ paskyroje.

Tinklalapio duomenys rodo, kad daugiausiai peticijos rėmėjų yra šiaurės Londone, Bristolyje ir Braitone. Šios teritorijos taip pat aktyviai priešinosi „Brexit“ per 2016 metų referendumą.

Tai pat buvo tvirto palaikymo židinių šalyse, turinčiose dideles britų bendruomenes – įskaitant daugiau kaip 8 000 parašų iš Prancūzijos ir per 4 000 – iš Ispanijos.

Tai trečia didžiausio palaikymo elektroninė peticija nuo 2011 metų, kai parlamentas įsteigė šį tinklalapį.

Šiuo atžvilgiu pirmauja 2016 metų peticija, raginusi surengti pakartotinį referendumą dėl narystės ES, jeigu balsų skirtumas ir balsuotojų aktyvumas  neperžengtų tam tikro slenksčio. Šį prašymą pasirašė beveik 4,2 mln. žmonių.

Tuo tarpu peticija, reikalavusi, kad JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) nebūtų leista atvykti į Britaniją su valstybiniu vizitu, surinko 1,9 mln. parašų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

greta

nepatinka būsimi karaliai?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS