Britai jau jaučia „Brexito“ pasekmes: net išreikšti meilę šiemet kainuos brangiau | KaunoDiena.lt

BRITAI JAU JAUČIA „BREXITO“ PASEKMES: NET IŠREIKŠTI MEILĘ ŠIEMET KAINUOS BRANGIAU

  • 3

Jungtinėje Karalystėje pradėjo galioti „Brexito“ taisyklės, pagal kurias visos maisto ir kitos prekės, net skintos gėlės, įvežamos į Jungtinę Karalystę, privalės turėti specialius dokumentus.

Nuo infliacijos kenčiantiems britams nauja importo tvarka atsieis šimtus tūkstančių eurų.

Britų reporteriai pasidairė po Londono naujojo Covent Garden turgų, kur prekybininkai ruošiasi Valentino dienai. Deja, britams meilės kaina padidėjo nuo vasario pirmosios, nes įvežti gėles iš Europos kainuos brangiau ir užtruks ilgiau.

„Valentino diena – tikra beprotybė. Ji viena didžiausių dienų floristikos kalendoriuje, be to, pasaulinė, todėl gėlės iš Olandijos siunčiamos visur, o mūsų sienos dabar kelia mums problemų“, – kalbėjo floristė Elaine Graham.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Nuo vasario pirmosios įsigaliojo po „Brexito“ atsiradę maisto prekių, augalų ir gyvūnų importo iš Europos patikrinimai.

„Šios naujos taisyklės reiškia, kad pačioms populiariausioms gėlėms – orchidėjoms ir chrizantemoms, įvežtoms iš Europos – reikės daugiau dokumentų ir patikros pasienyje. Šių normų įsigaliojimas per pastaruosius trejus metus jau buvo atidėtas penkis kartus. Šiai prekybai, praėjus aštuoneriems metams nuo „Brexito“, jis vis dar neįsigaliojo, jis tik prasideda“, – teigė SKY reporteris Paul Kelso.

Patikrinimai taip pat bus taikomi įvežamam maistui, pavyzdžiui, sūriui, pieno produktams ir kiaušiniams. Taip pat mėsai bei žuviai, tai yra maisto prekėms, kurias britai labai dideliais kiekiais importuoja iš Europos Sąjungos. Galios ir įvežamiems gyvūnams.

Formaliai tokiomis priemonėmis Jungtinė Karalystė siekia apsisaugoti nuo kenkėjų ir ligų. Tačiau tai kainuos, ir prekybininkams teks tuos pinigus paimti iš pirkėjų.

„Suprantame, kad dabartinė vyriausybė negali pakęsti minties, kad turėtume susėsti su Europos Sąjunga ir derėtis dėl išsamaus veterinarijos susitarimo, pagrįsto taisyklių suderinimu. Taip ši problema būtų išspręsta ir panaikintos visos išlaidos. Taip pat būtų iš esmės išspręstos problemos, dėl prekių, keliaujančių į Šiaurės Airiją“, – šnekėjo JK mėsos perdirbėjų asociacijos atstovas Peter Hardwick.

Jungtinės Karalystės vyriausybė pripažįsta, kad papildomos procedūros pasienyje kainuos 330 milijonų svarų per metus ir dar padidins maisto prekių ir gėlių kainas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tik simtai

tukstanciu euru atsieis ! O europai sajunga jau simtais tukstanciu milijardu atsieina

valstybės norinčios būti l a i s v o s ir savystovios,

privalo i š e i t i iš blogai valdomos ES sudėties--Bitai pasielgė teisingai palikdami ES, tapo savistovi valstybė

Tikrai

Brexsito pasekmes,kažkokia nesamonė,kam reikėjo čia tuos brexsitus jiems daryt..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS