Britanija paskelbė naujus pasiūlymus dėl ES piliečių teisių po „Brexit“ | KaunoDiena.lt

BRITANIJA PASKELBĖ NAUJUS PASIŪLYMUS DĖL ES PILIEČIŲ TEISIŲ PO „BREXIT“

  • 0

Didžioji Britanija trečiadienį paskelbė naujus pasiūlymus dėl Europos Sąjungos piliečių teisių pereinamuoju periodu po „Brexit“.

Siekdama spręsti nesutarimus su Briuseliu šiuo klausimu, Britanija numato, kad jai 2019 metų kovą išstojus iš ES europiečiai išsaugos teisę vykti į Britaniją gyventi, studijuoti ir dirbti, kol baigsis pereinamasis periodas, kuris, kaip yra sakęs blokas, turėtų trukti maždaug metus ir devynis mėnesius.

Kaip ir tie, kurie atvyko iki „Brexit“, šie ES piliečiai ir jų giminaičiai po penkerių nepertraukiamo gyvenimo metų galės kreiptis dėl teisės likti neribotam laikui.

Tačiau jie turės užsiregistruoti atitinkamose tarnybose, jei bus šalyje ilgiau nei tris mėnesius. To nereikia daryti tiems ES piliečiams, kurie jau yra šalyje.

Giminaičiai, kurie po pereinamojo periodo norės prie jų prisidėti, neturės ypatingo statuso, jiems galios normalios britų imigracijos taisyklės, įskaitant minimalių pajamų reikalavimą.

ES ir Didžioji Britanija gruodžio mėnesį sutarė dėl maždaug 3 mln. Britanijoje gyvenančių ES piliečių ir jų giminaičių teisių.

Tačiau britų ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) atmetė ES prašymą tokias pačias teises pripažinti ir tiems ES piliečiams, kurie atvyks pereinamuoju periodu.

Londonas viliasi, kad susitarimą dėl pereigos bus galima pasiekti iki kovo, bet ES derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) perspėjo, kad susitarimas gali vėluoti dėl nesutarimų piliečių teisių klausimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS