Britanijoje prasidėjo trijų dienų geležinkelininkų streikas | KaunoDiena.lt

BRITANIJOJE PRASIDĖJO TRIJŲ DIENŲ GELEŽINKELININKŲ STREIKAS

  • 0

Keli šimtai tūkstančių britų traukinių keleivių antradienį patyrė tikrą sąmyšį, mašinistams pradėjus streiką – vieną didžiausių per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Už traukinių eismą tarp Anglijos pietinės pakrantės ir Londono atsakinga kompanija „Southern Rail“ įspėjo apie didelius sutrikimus, nes jos darbuotojams paskelbus trijų dienų streiką buvo atšaukti visi 2 284 reisai.

Streike dalyvauja apie tūkstantis traukinių vairuotojų. Tai paveiks apie 300 tūkst. keleivių, tarp jų ir keliaujančiuosius į Londono Gatviko oro uostą.

Dvi paras trunkantis protestas prasidėjo pirmadienio vidurnaktį, dar parą truksiantis streikas planuojamas penktadienį, o sausį numatyta surengti dar šešias dienas truksiantį protestą.

Ilgai besitęsiantis ginčas kilo dėl planų naudoti „tik mašinisto valdomus traukinius“, nes tai reikštų, kad nebereikėtų konduktorių, kurie uždaro ir atidaro traukinių duris.

Profesinės sąjungos lyderiai sunerimo dėl saugumo ir galimų atleidimų, nors geležinkelio kompanija nurodė, kad darbuotojų skaičius nesikeis.

Žmonės, keliaujantys maršrutais iš Braitono ir kitų daug keleivių sutraukiančių miestų pietų Anglijoje, jau susidūrė su kelis mėnesius trukusiais paslaugų teikimo sutrikimais, nes balandį prasidėjo kompanijos darbuotojų protestai.

Naujausias streikas paskelbtas po to, kai „Southern“ pirminės bendrovės „Govia Thameslink“ savininkams nepavyko užsitikrinti, kad teismas uždraustų mašinistų protesto akciją.

Manoma, kad nutrauktas traukinių eismas sukels daugiausia trukdžių Britanijos 1994 metų, kai streikavo traukinių eismo reguliuotojai.

„Southern Rail“ nurodė, kad „nuoširdžiai atsiprašo“, jog traukinių eismas sustojo.

„Šie streikai yra visiškai nepagrįsti, ir mes privalome rasti kelią į priekį“, – sakė kompanijos atstovas.

Pasak jo, bendrovė pakvietė profesinės sąjungos viršininkus derybų, kuriomis turėtų būti išspręstas ginčas.

Mašinistų profesinės sąjungos ASLEF generalinis sekretorius Mickas Whelanas (Mikas Velanas) sakė, kad darbuotojai yra pasiruošę derėtis, tačiau pridūrė: „Tai priklauso nuo kompanijos ir vyriausybės, kad jos būtų lanksčios ir nutrauktų keleivių neviltį.“

Britanijos transporto ministras Chrisas Graylingas (Krisas Greilingas) protestą pavadino „visiškai bergždžiu, beprasmišku streiku“.

Radijo stočiai „BBC Radio 4“ jis sakė nesutinkąs su veiksmais, tačiau „neturiu galių nurodyti žmonėms grįžti į darbą. Tai yra teisėtas streikas.“

Šalies pašto darbuotojai pirmadienį irgi nutarė, kad surengs streiką dėl atleidžiamų darbuotojų, pašto skyrių uždarymo ir pensijų.

Ryšių darbuotojų sąjungos nariai pradės penkių dienų streiką kitą savaitę. Šis protestas sutrikdys pašto paslaugas labiausiai įtemptu metu – prieš Kalėdas.

GALERIJA

  • Britanijoje prasidėjo trijų dienų geležinkelininkų streikas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS