Britanijos derybininkas: „Brexit“ neves prie chaoso kaip filme „Pašėlęs Maksas“ | KaunoDiena.lt

BRITANIJOS DERYBININKAS: „BREXIT“ NEVES PRIE CHAOSO KAIP FILME „PAŠĖLĘS MAKSAS“

  • 0

Kai pasitrauks iš Europos Sąjungos, Didžioji Britanija stengsis užtikrinti, kad pasaulinių ekonomikos standartų būtų laikomasi kuo griežčiau, antradienį pareiškė Jungtinės Karalystės vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Davidas Davisas (Deividas Deivisas).

Britanijos „Brexit“ sekretorius Vienoje susirinkusiems Austrijos verslo lyderiams taip pat sakė, kad baimė dėl ekonomikoje galinčio kilti chaoso, panašaus į vaizdus iš postapokaliptinio filmo „Pašėlęs Maksas“ (Mad Max), yra nepagrįsta.

Siekdamas išsklaidyti europiečių nuogąstavimus D. Davisas sakė, kad JK nenori „pakenkti Europai arba veikti prieš mūsų artimiausių kaimynų interesus“.

„Brexit“ neves prie „anglosaksų lenktynių dugno link, o Britanija nenugarmės į „Pašėlusio Makso“ stiliaus pasaulį, pasiskolintą iš distopinės fantastikos“, pabrėžė jis.

Šiuo metu D. Davisas keliauja po Europos sostines ir stengiasi įtikinti ES lyderius sudaryti su Britanija naujų prekybos ir saugumo sutarčių.

Kai paliks Bendriją 2019 metų kovą, Britanija nori išlaikyti glaudžius ekonomikos ryšius su ES, tačiau Londonui taip pat bus atrištos rankos sudarinėti naujas prekybos sutartis su kitomis šalimis.

Tačiau ES lyderiai perspėjo Britaniją, kad ji negalės vienu metu mėgautis ir laisve nuo bloko taisyklių, ir nevaržoma prekyba.

D. Davisas argumentavo, kad Britanija galėtų toliau laikytis panašių taisyklių ir pripažinti Europos standartus – tuomet neiškiltų didelių papildomų kliuvinių prekiauti.

Pasak jo, „nei viena pusė neturėtų statyti nebūtinų kliūčių“ laisvajai prekybai.

Vis dėlto „Brexit“ oponentai nebuvo įtikinti D. Daviso kalbos. Jie atkreipė dėmesį į ankstesnius britų konservatorių vyriausybės narių pasisakymus, remiančius dereguliavimą tokiose srityse kaip darbuotojų teisės ir aplinkosaugos standartai.

„Vyriausybės tikroji programa aiški, ir ji visiška priešingybė tam, kas mums ką tik buvo pasakyta“, – sakė Britanijos opozicinės Leiboristų partijos įstatymų leidėjas Wesas Streetingas (Vesas Stritingas).

„Jų „kieto „Brexit“ ideologija ves prie prastesnių standartų, silpnesnių saugiklių ir dėsperatiškų pastangų sudaryti laisvosios prekybos sutarčių su panašiais į (JAV) prezidentą (Donaldą) Trumpą (Donaldą Trampą). Nė viena iš jų nė iš tolo neatstos prarastos prekybos su Europa ir ne viena jų nėra palaikoma visuomenės“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS