Britanijos premjerė paskyrė naują Šiaurės Airijos reikalų ministrę | KaunoDiena.lt

BRITANIJOS PREMJERĖ PASKYRĖ NAUJĄ ŠIAURĖS AIRIJOS REIKALŲ MINISTRĘ

  • 0

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) pirmadienį paskyrė Karen Bradley (Karen Bredli) Šiaurės Airijos reikalų sekretore, anksčiau šias pareigas ėjusiam Jamesui Brokenshire'ui (Džeimsui Brokenšyrui) atsistatydinus dėl pašlijusios sveikatos.

Šis keitimas, tapęs seniai laukiamos didelės Th. May kabineto pertvarkos dalimi, įvyko praėjus beveik lygiai metams po anksčiau buvusios itin neramios provincijos pusiau autonominės vyriausybės žlugimo.

Nuo 2016-ųjų liepos 47 metų K. Bradley dirbo kultūros sekretore. Į parlamentą ji buvo pirmąkart išrinkta 2010 metais.

Apie atsistatydinimą J. Brokenshire'as pirmadienį ryte pranešė laišku ministrei pirmininkei Theresai May. Ministras nurodė, kad jam artimiausiomis savaitėmis reikia operacijos: „Mano dešiniajame plautyje yra nedidelis pakitimas, kurį reikia pašalinti. Aišku, mano prioritetai yra mano ilgalaikė sveikata ir šeima, ir ketinu kaip galima greičiau operuotis.“

Vėliau pirmadienį 50-metis J. Brokenshire'as per „Twitter“ padėkojo visiems, siuntusiems palaikymo žinią.

„Atsistatydinimas leis man visiškai susitelkti į savo šeimą, sveikatą ir spartų gijimą po operacijos, kad galėčiau kiek galima greičiau grįžti į priešakinę politiką“, – pridūrė jis.

J. Brokenshire'as organizavo virtinę nesėkmingų derybų tarp respublikonų „Sinn Fein“ ir Demokratinės junionistų partijos (DUP) dėl valdžios pasidalijimo vyriausybės britų valdomoje Šiaurės Airijoje.

Deryboms žlugus, provincija atsidūrė prie tiesioginio valdymo iš Londono slenksčio. Valstybės tarnautojai Londone jau tvarkė provincijos biudžetą.

Th. May išreiškė palaikymą J. Brokenshire'o sprendimui atsistatydinti „politikai Šiaurės Airijoje svarbiu metu“ ir savo laiške padėkojo jam už pastangas, taip pat paragino regiono partijas atkurti vyriausybę, veikiančią pagal susitarimą dėl dalijimosi valdžia.

Valdžios pasidalijimo vyriausybė žlugo penai sausį, „Sinn Fein“ pasitraukus dėl skandalo, susijusio su atsinaujinančios energetikos finansavimo schema.

Ši vyriausybė buvo suformuota pagal 1998 metų Didžiojo penktadienio susitarimą, kuriuo buvo nutrauktas dešimtmečius trukęs ir 3,5 tūkst. gyvybių nusinešęs daugiausia tarpkonfesinis konfliktas Šiaurės Airijoje.

Derybos vis dar įstrigusios dėl dviejų svarbių „Sinn Fein“ reikalavimų. Ši partija remia tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimą ir teisinę airių kalbos apsaugą.

Įtampa dar labiau padidėjo DUP po visuotinių rinkimų birželio mėnesį sudarius susitarimą su parlamentinę daugumą praradusiais Th. May valdančiaisiais konservatoriais.

„Sinn Fein“ tvirtina, kad pagal šį susitarimą DUP neteisingai gali veikti britų vyriausybės politiką Šiaurės Airijoje, taip pat ir dėl „Brexit“ derybų, turėsiančių svarbių pasekmių Airijos ekonomikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS