Britų ir airių premjerai susitiks aptarti „Brexit“ | KaunoDiena.lt

BRITŲ IR AIRIŲ PREMJERAI SUSITIKS APTARTI „BREXIT“

  • 0

Didžiosios Britanijos ir Airijos premjerai penktadienį susitinka aptarti „Brexit“ ir pamėginti susitarti dėl kontroversiškos „apsidraudžiamosios priemonės“ (backstop), kuria siekiama išsaugoti atvirą Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos sieną.

Britų premjerė Theresa May (Tereza Mei) penktadienį Dubline vakarieniaus su airių vyriausybės vadovu Leo Varadkaru (Lio Varadkaru) ir bandys prastumti savo poziciją, kad reikia pakoreguoti „Brexit“ susitarimą su Briuseliu.

Praėjusį mėnesį britų parlamentas rekordiška balsų dauguma atmetė „Brexit“ planą, dėl kurio Th. May vyriausybė kruopščiai derėjosi su Europos Sąjunga daugiau kaip pusantrų metų.

Dabar premjerė tariasi dėl pakeitimų, kurie tiktų parlamentarams, nuogąstaujantiems, kad dėl „apsidraudžiamosios priemonės“ prie ES taisyklių būtų pririšta visa Britanija, o ypač Šiaurės Airija.

JK turi pasitraukti iš ES kovo 29-ąją, tad Londono bandymas paskutinę minutę pakeisti susitarimą Bendrijos lyderius suerzino.

Vis dėlto abi pusės per išvakarėse Briuselyje surengtą susitikimą sutarė surengti daugiau derybų, kad būtų išvengta Jungtinės Karalystės išstojimo iš Bendrijos be jokios sutarties.

Be to, penktadienį derybų susitinka britų ir airių generaliniai prokurorai, kad aptartų Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos sienos klausimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS