Buvęs Estijos prezidentas T.H. Ilvesas ragina įkurti kibernetinės gynybos NATO | KaunoDiena.lt

BUVĘS ESTIJOS PREZIDENTAS T.H. ILVESAS RAGINA ĮKURTI KIBERNETINĖS GYNYBOS NATO

  • 0

Buvęs Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas (Tomas Hendrikas Ilvesas) trečiadienį pasiūlė sukurti sąjungą, kuri gintų viso pasaulio liberaliąsias demokratijas nuo dabartinių kibernetinių grėsmių.

„Tokiu būdu mes sugebėsime geriau atremti grėsmes. Tai sunku įgyvendinti, bet kitos alternatyvos vis tiek yra blogesnės“, – sakė T. H. Ilvesas kibernetinio saugumo konferencijoje „CyCon 2018“ Taline.

Pasak jo, kibernetinis NATO aljansas turėtų būti naujo pobūdžio gynybinė organizacija, vienijanti demokratines valstybes, nepriklausomai nuo jų geografinės padėties. Pagrindinis reikalavimas narystės tokioje organizacijoje siekiančioms šalims būtų atitikti pagrindinius demokratijos kriterijus. Šie kriterijai būtų laisvi ir teisingi rinkimai, įstatymo viršenybės principų laikymasis ir pagrindinių teisių ir laisvių užtikrinimas.

Istorijoje tradiciškai valstybės būdavo atakuojamos už jų sienų esančių priešiškų kaimynių, tačiau dabar padėtis pasikeitė. Visi yra pažeidžiami, nepriklausomai nuo jų sienų ar fizinio atstumo, sakė eksprezidentas.

Jis taip pat nurodė, kad tokios naujos sąjungos sukūrimas pasiųstų pasauliui signalą apie sąjungą, kurią sudaro tik vakarietiškos valstybės.

Pasak T. H. Ilveso, kibernetinės atakos jau buvo panaudotos siekiant daryti įtaką rinkimų procesams demokratinėse šalyse, šios atakos buvo nukreiptos prieš svarbią infrastruktūrą. Atskirų šalių, o taip pat NATO ir ES, reagavimas į tokias atakas kol kas yra lėtas ir nepakankamas.

Taline veikiančio NATO bendros kibernetinės gynybos kompetencijos centro (CCDCOE) organizuota konferencija „CyCon“ vyksta Taline nuo gegužės 30 iki birželio 1 dienos.

Šiemet tarp konferencijoje dalyvaujančių pranešėjų yra „Facebook“ saugumo direktorius Alexas Stamosas (Aleksas Steimosas), JAV Jūrų pėstininkų korpuso vadas generolas Robertas Nelleris (Robertas Neleris), JAV teritorinio saugumo departamento vyriausiasis informacijos pareigūnas Johnas Zangardi (Džonas Zangardis), garsus kriptografas, kompiuterinio saugumo specialistas Bruce'as Schneieris (Briusas Šnajeris), kompanijos „Airbus“ kibernetinio saugumo vadovas Kevinas Jonesas (Kevinas Džounsas) ir daugybė kitų.

Kiekvieną pavasarį į Taline vykstančią kibernetinio saugumo konferenciją „CyCon“ atvyksta maždaug 600 ekspertų iš viso pasaulio. Jie atstovauja įvairioms vyriausybėms, gynybos pajėgoms, privačioms įmonėms ir universitetams iš beveik 50 šalių.

2008 metais įsteigtas NATO Kibernetinės gynybos kompetencijos centras, savarankiška tarptautinė organizacija, daugiausiai dėmesio skiria taikomiesiems tyrimams ir analizei. Taip pat jame rengiami mokymai šios srities specialistams.

Prie CCDCOE, kurį finansuoja ir žmogiškaisiais ištekliais aprūpina jo narės, jau prisijungė 21 šalis: Austrija, Belgija, Didžioji Britanija, Čekija, Vengrija, Vokietija, Graikija, Ispanija, Italija, JAV, Latvija, Lenkija, Lietuva, Nyderlandai, Portugalija, Prancūzija, Slovakija, Suomija, Švedija, Turkija ir Estija. Netrukus prie centro turėtų prisijungti Danija, Australija, Japonija ir Norvegija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS