Čekijos mažumos vyriausybė laimėjo parlamento balsavimą dėl pasitikėjimo | KaunoDiena.lt

ČEKIJOS MAŽUMOS VYRIAUSYBĖ LAIMĖJO PARLAMENTO BALSAVIMĄ DĖL PASITIKĖJIMO

  • 0

Čekijos mažumos vyriausybė, vadovaujama milijardieriaus Andrejaus Babišo, ketvirtadienį parlamente laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo ir tapo pirmuoju ministrų kabinetu nuo komunizmo žlugimo 1989 metais, kuriam tenka kliautis Komunistų partijos parama.

„Parlamentas išreiškė pasitikėjimą kabinetu“, – paskelbė parlamento pirmininkas Radekas Vondračekas po daugiau nei 16 valandų trukusio posėdžio.

Šiame posėdyje dalyvavo 196 iš 200 parlamento narių. Iš jų 105 palaikė A. Babišo mažumos vyriausybę, o 91 balsavo už tai, kad jai būtų pareikštas nepasitikėjimas.  

Pernai spalį rinkimus laimėjusiam A. Babišui prireikė devynių mėnesių ministrų kabinetui suformuoti, nes iš pradžių potencialūs partneriai vengė jungtis prie milijardieriaus dėl jo miglotos praeities ir kaltinimų Europos Sąjungos lėšų pasisavinimu.

Birželį jam galiausiai pavyko sudaryti koalicinį susitarimą su socialdemokratais dėl mažumos vyriausybės formavimo. Tačiau abi partijos 200 vietų parlamente turi tik 93 mandatus, todėl vyriausybei tenka kliautis Komunistų partijos parama. Komunistai parlamente turi 15 vietų.  

Griežtai prorusiški ir prieš NATO pasisakantys komunistai pažadėjo A. Babišui palaikymą mainais į postus valstybinėse įmonėse. Tokiu būdu komunistams pirmą kartą nuo komunizmo režimo žlugimo buvusioje Jugoslavijoje suteiktas tam tikras, nors ir neformalus, vaidmuo vyriausybėje. 

„Tai visiškai nauja situacija, rimtas pokytis“, - naujienų agentūrai AFP sakė politologas Tomašas Lebeda.

„Visgi tai nėra revoliucija. Komunistai turi tokio palaikymo ir netgi valdymo regioniniu bei municipaliniu lygiu patirties“, – pridūrė jis. 

Keli šimtai demonstrantų trečiadienį susirinko prie parlamento protestuoti prieš komunistus. Panašaus pobūdžio protestų banga per šalį nusirito ir birželį.

A. Babišas buvo išėjęs susitikti su protestuotojais, tačiau buvo garsiai nušvilptas, todėl grįžo į parlamentą. Žiniasklaida skelbia, kad premjeras buvo apmėtytas plastikiniais buteliais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS