D. Trumpas: JAV pasitrauks iš branduolinio susitarimo su Rusija | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS: JAV PASITRAUKS IŠ BRANDUOLINIO SUSITARIMO SU RUSIJA

  • 7

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį patvirtino, kad jo šalis planuoja trauktis iš branduolinių ginklų sutarties su Rusija dėl pranešimų, kad Maskva pažeidė šį susitarimą.

Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) 1987 metais pasirašė JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (Ronaldas Reiganas) ir Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas; sutartis eliminavo vidutinio nuotolio nuo žemės paleidžiamas balistines ir sparnuotąsias raketas.

„Rusija nesilaikė šio susitarimo. Todėl ketiname nutraukti šią sutartį“, – žurnalistams Elko mieste Nevadoje sakė D. Trumpas.

„Rusija pažeidė susitarimą. Ji jį pažeidinėjo daug metų. Nežinau, kodėl prezidentas (Barackas) Obama (Barakas Obama) nesiderėjo ar nepasitraukė (iš sutarties). O mes neleisime jai (Rusijai) pažeidinėti branduolinės sutarties ir gaminti ginklų, (tuo tarpu kai) mums tai neleidžiama“, – pridūrė jis.

D. Trumpas kalbėjo jo patarėjui nacionalinio saugumo klausimais Johnui Boltonui (Džonui Boltonui) nuvykus į Maskvą susitikti su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu prieš laukiamą antrą šiais metais D. Trumpo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą.

JAV ir Rusijos santykiai yra labai įtempti dėl kaltinimų, kad Maskva kišosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus, dėl Rusijos paramos Sirijos vyriausybei šios šalies pilietiniame kare ir dėl konflikto Ukrainoje.

Tačiau Vašingtonas nori Maskvos paramos ieškant sprendinių Sirijos karui ir darant spaudimą Iranui bei Šiaurės Korėjai.

Apie jokį naują D. Trumpo ir V. Putino susitikimą nepaskelbta, bet tokio susitikimo laukiama netrukus.

Abu lyderiai lapkričio 11 dieną Paryžiuje dalyvaus Pirmojo pasaulinio karo pabaigos metinių minėjime.

D. Trumpo administracijos aukšto rango pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės, sakė, kad kita potenciali proga būtų Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimas, kuris vyks nuo lapkričio 30 iki gruodžio 1 dienos.

Maskva: pasitraukimas iš branduolinių ginklų sutarties – „pavojingas žingsnis“

„Tai būtų labai pavojingas žingsnis, kuris, esu tikras, ne tik bus nesuprastas tarptautinės bendrijos, bet ir išprovokuos rimtą pasmerkimą“, – valstybinei naujienų agentūrai TASS sakė užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas.

Ši sutartis yra „reikšminga tarptautiniam saugumui branduolinių ginklų srityje, strateginio stabilumo palaikymui“, pabrėžė jis.

Rusija pasmerkė tai, ką pavadino JAV bandymais gauti nuolaidų „šantažo metodu“, pridūrė jis.

Jeigu JAV ir toliau veiks „negrabiai ir šiurkščiai“, ir vienašališkai atsisakys tarptautinių susitarimų, Rusija „neturės kito pasirinkimo, tik – imtis atsakomųjų priemonių, įskaitant (priemones), susijusias su karinėmis technologijomis“, naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė S. Riabkovas.

„Bet mes nenorėtume pasiekti šio etapo“, – pridūrė jis.

„Trūksta išminties“

Šį planuojamą pasitraukimą Michailas Gorbačiovas sekmadienį pavadino neišmintingu.

„Jokiu būdu negalima griauti senų susitarimų dėl nusiginklavimo, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė M. Gorbačiovas. – Argi sunku suprasti, kad atsisakyti šių susitarimų ... rodo išminties trūkumą?“

„Atsisakyti INF – klaida“, – pabrėžė jis.

JAV reikia pasitraukti

Įtakingas JAV respublkonų parlamentaras sekmadienį parėmė prezidento D. Trumpo ketinimus pasitraukti iš dešimtmečių senumo branduolinės sutarties su Rusija.

Pasak senatoriaus Lindsey Grahamo (Lindsio Gremo), tai reikalinga norint atsakyti į Kinijos branduolinių pajėgumų augimą.

Tačiau prezidento sąjungininkas L. Grahamas „Fox News Sunday“ sakė, kad D. Trumpas žengia absoliučiai teisingą žingsnį.

„Rusai sukčiavo; kinai vysto savo raketas (...) ir mums reikia tam priešintis“, – kalbėjo įstatymų leidėjas.

Dar vienas respublikonų senatorius Bobas Corkeris (Bobas Korkeris) tvirtino, kad „net nėra klausimo, jog Rusija ilgus metus pažeidinėjo“ susitarimą.

Vis dėlto Senato Užsienio reikalų pirmininkas teigė besitikintis, kad D. Trumpo pozicija skirta tiesiog paspausti Rusijai, kad ši laikytųsi sutartų taisyklių.

„Tikiuosi, kad mums pavyks rasti būdą išlikti sutarties rėmuose“, – kalbėjo B. Corkeris.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Dauguma

matosi nesupranta, kuo kaltinami rusai. Kai Gorbis išdavė savo šalį ir pasirašė šį absurdišką susitarimą, nes draudžiama buvo tik antžeminės raketos, o laivuose ir lėktuvuose ne. Pastarųjų rusai neturėjo,todėl tai buvo rusų kapituliacija. Dabar rusai turi Kalibr raketas laivuose ir lėktuvuose, tai ameram ta sutartis tapo nereikalinga.

Zelemuncikui-

Teisingai porini, dar gera naujiena, kad is tu visu kacapisku bombų, maždaug 80-90% sprogs ten kur ir yra, net nepakilusios :)

kas

gudresnis taip 1 kita mausto ir nera galo o dar dasideda mazesni apmaustyti /broliai/ ir gaunas /opera/ be galo.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS