D. Trumpas Ovaliajame kabinete priėmė iš Venesuelos kalėjimo paleistą amerikietį | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS OVALIAJAME KABINETE PRIĖMĖ IŠ VENESUELOS KALĖJIMO PALEISTĄ AMERIKIETĮ

  • 2

Joshua Holtas (Džošua Holtas), 2016-aisiais išvykęs iš Jutos valstijos į Venesuelą ir ten vedęs ispanakalbę mormonę, tačiau netrukus įkalintas dėl kaltinimų esant Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) šnipu, šeštadienį buvo paleistas į laisvę ir grįžo į savo gimtąją šalį.

J. Holtas ir jo žmona Thamara Caleno (Tamara Kalenjo) šeštadienio vakarą nusileido Vašingtono Dulleso (Daleso) tarptautiniame oro uoste. Amerikietis pagaliau susitiko su savo tėvais Laurie ir Jasonu Holtais (Lori ir Džeisonu Holtais), o keliomis valandomis vėliau Baltuosiuose rūmuose šeimą priėmė JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

„Tie dveji metai buvo labai, labai, labai sudėtingi“, – sakė susijaudinęs J. Holtas, sėdėjęs šalia prezidento Ovaliajame kabinete.

„Tai tikrai nebuvo puikios atostogos, kokių tikėjausi... Esu labai dėkingas už tai, ką padarėte“, – sakė vyras.

D. Trumpas iš Venesuelos kalėjimo išlaisvintam amerikiečiui sakė: „Daug išgyvenote. Daug daugiau nei dauguma žmonių gali ištverti.“

Vyriškio iš Jutos valstijos motina padėkojo D. Trumpui ir šalies įstatymų leidėjams už saugų jos sūnaus sugrįžimą ir pridūrė: „Taip pat noriu padėkoti (Venesuelos) prezidentui (Nicolas) Maduro (Nikolui Madurui), kad paleido Joshą ir leido jam grįžti namo.“

J. Holtas paleistas po penktadienį Karakase įvykusio Senato užsienio ryšių komiteto pirmininko Bobo Corkerio (Bobo Korkerio) susitikimo su Venesuelos prezidentu.

D. Trumpo administracija tvirtina, kad N. Maduro vadovauja „diktatūrai“.

N. Maduro praėjusį sekmadienį buvo perrinktas antrai šešerių metų kadencijai. Venesuelos opozicija boikotavo rinkimus, o JAV ir kitos šalys laiko juos neteisėtais.

Socialiniame tinkle „Twitter“ D. Trumpas pavadino J. Holtą „įkaitu“. Tuo tarpu JAV tvirtino, kad kaltinimai šiam amerikiečiui buvo sufabrikuoti.

Po ištisų mėnesių slaptų derybų tarp B. Corkerio padėjėjo ir artimų N. Maduro sąjungininkų pavyko susitarti, kad J. Holtas būtų paleistas. Vis dėlto dar prieš savaitę amerikiečio išlaisvinimas neatrodė realus dalykas.

Apie J. Holto paleidimą Baltiesiems rūmams penktadienį pranešė B. Corkeris, sakė vienas amerikiečių pareigūnas, susipažinęs su situacija, tačiau nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Karakaso oro uoste J. Holtas ir jo sutuoktinė susitiko su Th. Caleno dukra iš ankstesnių santykių, ir tada visi trys užsakomuoju reisu išvyko į Vašingtoną.

„Esame pakeliui namo“, – šeštadienį tviteryje parašė B. Corkeris.

Išvykdamas iš Karakaso oro uosto J. Holtas naujienų agentūrai AP sakė, kad šis sunkus išbandymas jį „išsekino“.

Venesuelos komunikacijos ministras Jorge Rodriguezas (Chorchė Rodrigesas) sakė, kad amerikiečio paleidimas yra geros valios gestas, pademonstruotas po ilgų derybų tarp N. Maduro vyriausybės ir JAV įstatymų leidėjų.

„Meldžiamės, kad toks gestas... leistų mums sustiprinti, ko visuomet siekėme: dialogo, harmonijos, pagarbos mūsų nepriklausomybei ir mūsų suverenumui“, – sakė jis.

26 metų J. Holtas išvyko į Venesuelą 2016-ųjų birželį. Ten jis susituokė su moterimi, su kuria susipažino internetu, ieškodamas ispanakalbių mormonų, kad patobulintų savo ispanų kalbos žinias. Jis planavo keletą mėnesių pabūti Karakase su savo naująja žmona ir dviem jos dukterimis, o vėliau gauti joms vizas ir persikelti į JAV.

Tačiau pora birželio 30-ąją buvo sulaikyta savo bute, esančiame Karakaso pakraštyje. Pareigūnai apkaltino amerikietį laikant šturmo šautuvą ir granatų bei tvirtino, kad jo byla susijusi su kitais neįvardytais JAV mėginimais pakenkti N. Maduro valdymui.

J. Holtas ir jo žmona buvo laikomi Karakaso kalėjime, kuriame Venesuelos žvalgybos tarnybos kalina politinius kalinius.

Amerikietis anksčiau šį mėnesį paskelbtame vaizdo įraše paprašė JAV valdžios padėti jam ištrūkti iš kalėjimo.

N. Maduro dedant pastangas sušvelninti įtampą šalyje, Venesuelos valdžia penktadienį paleido laisvėn 20 aktyvistų, kalintų vakarinėje Sulijos valstijoje.

Penktadienio vakarą JAV senatorius Marco Rubio (Markas Rubijus) kalbėjosi su D. Trumpu, o vėliau nurodė, kad poros paleidimas „niekaip nepakeis JAV politikos diktatūros Venesueloje atžvilgiu“.

Politika nesikeis

JAV politika Venesuelos atžvilgiu po dvejus metus šioje šalyje kalinto amerikiečio paleidimo nesikeis, sekmadienį pareiškė valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas).

„Sveikiname Joshua ir Thamaros (Tamaros) Holtų, kurie Venesueloje buvo neteisėtai laikomi, paleidimą. JAV politika Venesuelos atžvilgiu nesikeis. Mes palaikome Venesuelos liaudį ir jos bandymus grįžti prie demokratijos. Linkime Joshua ir jo šeimai geriausios kloties po tokio sunkaus periodo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Pompeo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

gailestis

visam pasaulyje jie sedi kaliuzese o po dedes semo isikisimo paleidziami ir deportuojami namo matyt kaliuze ju genuose

ko

gero tai tiesa jei pats trampas atkreipe demesi.......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS