D. Trumpas pasmerkė Šiaurės Korėjos „žiaurią diktatūrą“ | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS PASMERKĖ ŠIAURĖS KORĖJOS „ŽIAURIĄ DIKTATŪRĄ“

  • 1

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį pasmerkė Šiaurės Korėjos „žiaurią diktatūrą“ ir šios šalies žmonių patiriamą negailestingą politinę priespaudą, sakydamas kalbą Pietų Korėjos parlamente.

Įstatymų leidėjai Seule plojo Amerikos lyderiui, per savo kelionę po Aziją daugiausiai dėmesio skiriančiam branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos problemai. D. Trumpas pažadėjo nesileisti įbauginamas ir perspėjo Pchenjaną, kad jam neverta mėginti Amerikos ryžto.

Įvykdė šeštąjį branduolinį bandymą

Prezidentas pasisakė už tarptautinį solidarumą prieš izoliuotą šalį, bet taip pat siūlė jos lyderiui Kim Jong Unui (Kim Čen Unui) galimybę eiti „keliu į daug geresnę ateitį“.

„Ši šalis toli gražu nevertina savo žmonių kaip lygių piliečių: ši žiauri diktatūra juos matuoja, tiria ir skirsto pagal mažiausiai pagrįstą požymį – jų ištikimybę valstybei“, – D. Trumpas sakė savo kalboje.

Šiaurės Korėja šiais metais įvykdė šeštąjį branduolinį bandymą; pagal sprogimo galią jis buvo galingiausias iš surengtų Pchenjano. Be to, ši šalis per pastaruosius mėnesius taip pat išbandė dešimtis raketų.

Dvi jų praskriejo virš svarbios JAV sąjungininkės Japonijos. Pchenjano režimas tvirtino jau sukūręs technologijų, leidžiančių sumontuoti branduolinę kovinę galvutę ant balistinės raketos, galinčios nuskrieti iki Jungtinių Valstijų žemyninės dalies.

D. Trumpas, anksčiau žadėjęs, kad Šiaurės Korėja niekada neturės tarpžemyninių balistinių raketų (ICBM), dar kartą paragino Pchenjaną nė nesvarstyti atakos galimybės.

„Neleisime, kad Amerikos miestams būtų grasinama sunaikinimu, – jis sakė Seule. – Amerika nesiekia konflikto ar konfrontacijos, bet mes niekada nuo jos nebėgsime.“

„Neleisime, kad Amerika ar mūsų  sąjungininkai būtų šantažuojami arba užpulti“, – perspėjo jis.

Nenustygstančio būdo JAV prezidentas anksčiau trečiadienį atšaukė netikėtai suplanuotą vizitą prie Demilitarizuotosios zonos (DMZ), skiriančios abi Korėjas – esą dėl blogų orų. Vėliau tą pačią dieną jis išvyks į Kiniją, Pchenjano vienintelę didelę diplomatinę sąjungininkę ir gynėją.

Prieš savo susitikimą su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) D. Trumpas sakė, kad pasaulis turi susivienyti Šiaurės Korėjos grėsmei atremti.

„Visos atsakingos šalys privalo suvienyti jėgas, kad izoliuotų brutalų Šiaurės Korėjos režimą“, – pabrėžė jis.

„Negalite (jo) palaikyti, negalite aprūpinti, negalite priimti“, – pridūrė D. Trumpas ir konkrečiai paminėjo Kiniją bei Rusiją.

„Daug geresnė ateitis“

Nors D. Trumpas savo kalboje nevengė jam įprastų prieš Šiaurės Korėją nukreiptų skambių pareiškimų, jis taip pat siūlė alyvmedžio šakelę, anot jo, siųsdamas tiesioginę žinią tos šalies jaunajam lyderiui.

„Ginklai, kuriuos įgyjate, nedaro jūsų saugesnių, – pabrėžė jis. – Jie sukelia jūsų režimui didelį pavojų.“

„Nepaisant visų nusikaltimų, jūsų įvykdytų prieš Dievą ir žmones, siūlome jums kelią į daug geresnę ateitį“, – pridūrė JAV lyderis.

10 mln. gyventojų turinčiame Seule, esančiame tik už valandos kelio nuo Demilitarizuotosios zonos ir bet kokio konflikto atveju galinčiame atsidurti fronto linijoje, D. Trumpo kalbos tonas gerokai skyrėsi nuo jo ankstesnių perspėjimų apie Amerikos „ugnį ir įniršį“.

„Galiausiai viskas išsispręs, – jis sakė antradienį. – Visada viskas išsisprendžia. Turi išsispręsti.“

Kaip bebūtų, Šiaurės dienraštis „Rodong Sinmun“, valdančiosios Darbininkų partijos ruporas, trečiadienį pasmerkė Amerikos prezidento vizitą.

Straipsnyje, paskelbtame dar prieš D. Trumpo kalbą Pietų Korėjos parlamente, laikraštis jo kelionę vadina „išmoninga schema, kuria siekiama padidinti prieš mus nukreiptas karines grėsmes ir įžiebti branduolinio karo dagtį“.

„Karo maniakas Trumpas didina įtampą iki kraštutinumo, spjaudydamas grasinimus prieš mus nukreiptu karu“, – sakoma vedamajame.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

CHE: "Ginklai, kuriuos įgyjate, nedaro jūsų saugesnių" - gryna tiesa, Trampuk, kada uždrausi amerikontams ginkluotis? Nes kitaip tuoj visi išsišaudysit, nereiks jums ir Š.Korėjos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS