D. Trumpas pažadėjo derėtis dėl laisvosios prekybos su Meksika ir Kanada | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS PAŽADĖJO DERĖTIS DĖL LAISVOSIOS PREKYBOS SU MEKSIKA IR KANADA

  • 0

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pažadėjo pradėti iš naujo derėtis dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA) per artėjančias derybas su Meksikos ir Kanados lyderiais.

"Susitiksime su Kanados ministru pirmininku ir susitiksime su Meksikos prezidentu, kurį pažįstu. Pradėsime kai kurias derybas, susijusias su NAFTA", - D.Trumpas sakė kreipdamasis į Baltųjų rūmų darbuotojus savo antrąją visą darbo dieną.

D.Trumpas sausio 31 dieną priims Meksikos prezidentą Enrique Peną Nieto (Enrikę Penją Njeto). Susitikimo su Kanados premjeru Justinu Trudeau (Džastinu Triudo) dar nėra paskirta, bet tikėtina, kad jis įvyks "greitai", sakoma pranešime apie šeštadienį įvykusį abiejų lyderių pokalbį telefonu.

D.Trumpas gyrė Meksikos lyderį: "Prezidentas buvo išties labai nuostabus, ir manau, kad pasieksime labai gerų rezultatų Meksikai, Jungtinėms Valstijoms, visiems susijusiems. Tai labai svarbu."

Baltųjų rūmų tinklalapis buvo atnaujintas netrukus po penktadienį įvykusios inauguracijos ceremonijos. Dabar jis atspindi D.Trumpo rinkimų kampanijos pažadus iš naujo derėtis dėl laisvosios prekybos sutarties, nuo 1994 metų siejančios Kanadą, Jungtines Valstijas ir Meksiką.

Per rinkimų kampanijos renginius D.Trumpas vadindavo NAFTA blogiausia Jungtinių Valstijų kada nors pasirašyta prekybos sutartimi ir žadėjo dėl jos iš naujo derėtis arba ją atšaukti.

Laisvosios prekybos sutarties taisyklės leidžia bet kuriai šaliai iš jos pasitraukti tiesiog informavus partneres. Toks žingsnis pradėtų 180 dienų laikotarpį surengti naujas derybas.

Jeigu per šį laiką nauja sutartis nebūtų sudaryta, sutartis liautųsi galiojusi.

Nuo D.Trumpo pergalės lapkritį vykusiuose rinkimuose tiek Kanada, tiek Meksika yra paskelbusios, kad nori derėtis su naująja JAV administracija ir iš naujo nagrinėti laisvosios prekybos sutarties sąlygas.

Kanada yra sakiusi, kad tikisi išsaugoti 1989 metais pasirašytą dvišalę laisvosios prekybos sutartį su JAV, net jeigu D.Trumpas pasitrauktų iš NAFTA.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS