D. Trumpas ragina JAV generalinį prokurorą užbaigti „gėdingą“ tyrimą dėl Rusijos | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS RAGINA JAV GENERALINĮ PROKURORĄ UŽBAIGTI „GĖDINGĄ“ TYRIMĄ DĖL RUSIJOS

  • 1

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) paragino savo generalinį prokurorą užbaigti tyrimą dėl įtariamo Rusijos kišimosi į Amerikos rinkimus, susijusį su 2016 metų respublikonų kandidato kampanijos svarbiais veikėjais ir metantį tamsų šešėlį ant jo Baltųjų rūmų.

D. Trumpas paskelbė virtinę „Twitter“ žinučių, kuriomis vėl pasmerkė specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) vadovaujamą tyrimą kaip darantį „gėdą“ šaliai. Šie pareiškimai iškart išprovokavo kaltinimų, kad prezidentas viešai trukdo vykdyti teisingumą.

„Ši padėtis baisi, ir generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas (Džefas Sešonzas) turėtų tuojau pat sustabdyti šią Suklastotą Raganų Medžioklę, kol ji dar labiau neapjuodino mūsų šalies“, – sakoma vienoje D. Trumpo žinutėje.

D. Trumpas kartu su savo sąjungininkais konservatyviosios pakraipos žiniasklaidos priemonėse jau seniai vykdo viešųjų ryšių kampaniją prieš R. Muellerio tyrimą, prezidento laikomą šališku ir nagrinėjančiu klaidingus kaltinimus, kad jo rinkimų kampanijos veikėjai buvo susimokę su Maskva.

„Rusijos Susimokymas su Trumpo Kampanija – viena sėkmingiausių per visą istoriją – yra TOTALUS PRAMANAS“, – trečiadienį rašė prezidentas.

R. Muelleris, pagarbą užsitarnavęs buvęs Federalinio tyrimo biuro (FTB) direktorius, aiškinasi, ar Maskva mėgino pakreipti 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją respublikonų kandidato naudai, ar D. Trumpo kampanijos nariai padėjo arba ragino Rusiją tai daryti, taip pat ar jie mėgino nuslėpti šį sąmokslą.

Specialusis prokuroras jau yra iškėlęs kaltinimų dešimtims asmenų, tarp jų – įtariamiems rusų kompiuteriniams įsilaužėliams. Mažiausiai trys buvę D. Trumpo padėjėjai yra pripažinę savo kaltę dėl sąmokslo arba melavimo tyrėjams.

Pastarosios D. Trumpo žinutės buvo iki šiol primygtiniausias atviras prezidento raginimas, kad J. Sessionsas, pakurstęs valstybės vadovo įtūžį nusišainęs nuo šio tyrimo, įsikištų ir nutrauktų tyrimą.

„Jungtinių Valstijų prezidentas ką tik paragino savo generalinį prokurorą užbaigti tyrimą, į kurį gali būti įtrauktas prezidentas, jo šeimos ir kampanijos nariai“, – skundėsi Kongreso narys demokratas Adamas Schiffas (Adamas Šifas).

„Tai yra mėginimas trukdyti vykdyti teisingumą, besislepiantis visų akivaizdoje. Amerika niekada negali su tuo sutikti“, – pridūrė jis.

Dėl šio reikalavimo abejones reiškė net ir D. Trumpo sąjungininkai.

„Visuomet sakiau, kad nematau jokių susimokymo įrodymų. Tačiau jeigu kas nors padėjo Rusijai įsilaužinėti/vogti (informaciją), jie nusipelnė teisingumo“, – sakė respublikonų veikėjas Ari Fleischeris (Aris Fleišeris).

„Tegul Muelleris užbaigia savo darbą. Nei POTUS (JAV prezidentas), nei Sessionsas neturėtų kištis. Šiaip ar taip, Trumpui niekas nepadėtų labiau negu Muellerio išvada, kad nėra jokio nusikaltimo“, – pridūrė jis.

Teismo procesas

D. Trumpo naujausia tirada tviteryje buvo paleista jo buvusio rinkimų kampanijos pirmininko Paulo Manaforto (Polo Manaforto) teismo antrąją dieną. Šiam veikėjui pateikti kaltinimai mokesčių slėpimu ir bankų apgaudinėjimu, susiję su tyrimu dėl Rusijos kišimosi, bet tiesiogiai nesusiję su jo darbu rinkimų kampanijoje.

Trečiadienį D. Trumpas per „Twitter“ pareiškė, kad P. Manafortas „man dirbo labai trumpą laiką“, bet visgi mėgino apginti buvusio padėjėjo reputaciją.

„Paulas Manafortas dirbo Ronaldui Reaganui (Ronaldui Reiganui), Bobui Dole'ui (Bobui Doului) ir daugeliui kitų itin iškilių ir gerbiamų politinių lyderių“, – pažymėjo prezidentas.

P. Manafortas vadovavo D. Trumpo rinkimų kampanijai nuo 2016 gegužės iki rugpjūčio. Prezidentas trečiadienį klausė: „Kodėl vyriausybė man nepasakė, kad jis buvo tiriamas?“

„Šie seni kaltinimai niekaip nesusiję su Susimokymu – tai Pramanas!“ – pridūrė jis.

P. Manaforto byla buvo atversta antradienį: prokurorai jį kaltina nuslėpus nuo JAV mokesčių tarnybos milijonus dolerių pajamų, gautų iš lobistinės veiklos ankstesnio prorusiško Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus naudai, taip pat nedeklaravus savo sąskaitų užsienio bankuose.

Dar vienoje tviterio žinutėje D. Trumpas užsiminė, kad su P. Manafortu elgiamasi itin netinkamai.

„Žvelgiant atgal į istoriją, su kuo buvo elgiamasi blogiau: Alfonse Capone (Alfonsu Kapone), legendiniu mafijos vadeiva, žudiku ir „1-uoju visuomenės priešu“, ar Paulu Manafortu?“ – rašė jis.

P. Manafortas rugsėjį turėtų būti teisiamas pagal atskirus R. Muellerio iškeltus kaltinimus dėl sąmokslo, pinigų plovimo ir neužsiregistravimo užsienio agentu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jonas

Taigi patį ir prastūmė.Tai kam tirti.Juokinga Bet rusai kieti,net baisu...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS