D. Trumpas: Rusija, pasiruošk, nes raketos atskries | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS: RUSIJA, PASIRUOŠK, NES RAKETOS ATSKRIES

  • 42

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį perspėjo Rusiją dėl paramos Basharui al Assadui (Bašarui Asadui) Sirijoje ir sakė, kad atsakant į cheminę ataką prieš civilius „atskries“ amerikiečių raketos.

Rusija žada numušti bet kokias ir visas raketas, paleistas į Siriją. Rusija, pasiruošk, nes jos atskries, mielos, naujos ir „išmanios“! Neturėtumėt būti partneriai Dujomis Žudančiam Žvėriui, kuris žudo savo žmones ir tuo mėgaujasi!“ – socialiniame tinkle „Twittrer“ parašė D. Trumpas.

Rusijos įstatymų leidėjai anksčiau perspėjo Jungtines Valstijas, kad raketų smūgį Sirijai laikytų karo nusikaltimu ir sakė, kad tai gali įžiebti tiesioginį karinį susirėmimą tarp abiejų Maskvos ir Vašingtono pajėgų.

D. Trumpas nenurodė, ar turi omenyje potencialų JAV karinį smūgį, bet anksčiau grasino imtis karinių veiksmų dėl Sirijoje įvykdytos numanomos cheminės atakos, pasak aktyvistų ir gelbėtojų, nusinešusios daugiau kaip 40 žmonių gyvybių. Sirijos vyriausybė ir jos sąjungininkė Rusija neigia, kad tokia cheminė ataka buvo.

Santykiai yra blogesni nei per Šaltąjį karą

JAV ir Rusijos santykiai „šiuo metu yra blogesni“ nei kada nors istorijoje, „įskaitant Šaltąjį karą“, trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė  D. Trumpas.

„Tam nėra jokios priežasties. Mes reikalingi Rusijai, kad padėtumėme jai ekonomiškai, o tą padaryti būtų išties lengva. Reikėtų, kad bendradarbiautų visos valstybės. Gal sustabdome ginklavimosi varžybas?“ – sakė jis.

Savo trečiadienio pranešimuose socialiniame tinkle „Twitter“ D. Trumpas ne tik išreiškė kone griežčiausią savo retoriką Rusijos atžvilgiu, bet ir apkaltino specialųjį prokurorą Robertą Muellerį (Robertą Miulerį) neleidžiant pagerinti santykių su Maskva.

„Didžiąją dalį pykčio su Rusija sukėlė melagingas ir korumpuotas tyrimas dėl Rusijos, kuriam vadovauja vien demokratų lojalistai arba žmonės, dirbę (buvusiam JAV prezidentui Barackui) Obamai (Barakui Obamai)“, – pareiškė D. Trumpas.

Maskva: JAV ataka sunaikintų visus įrodymus

Amerikiečių „išmaniosios“ raketos, kurias pažadėjo atsiųsti JAV prezidentas atsakydamas į cheminę ataką prieš civilius, sunaikins visus įrodymus apie numanomą išpuolį, trečiadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė.

Rusijos URM atstovė Marija Zacharova  socialiniame tinkle „Facebook“ svarstė, ar Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW), tikrinančios informaciją apie numanomą cheminę ataką Sirijos sukilėlių kontroliuojamame Dumos mieste, specialistai buvo perspėti, kad amerikiečių raketos sunaikins „visus įrodymus“ apie įtariamą išpuolį.

„O galbūt originali idėja buvo panaudojus išmaniąsias raketas sušluoti provokacijos pėdsakus po kilimu, kad tarptautiniams inspektoriams neliktų jokių įrodymų?“ – rašė M. Zacharova.

„Išmaniosios raketos turėtų būti panaudotos prieš teroristus, o ne prieš teisėtą vyriausybę, keletą metų savo teritorijoje kovojančią su tarptautiniu terorizmu“, – socialiame tinkle „Facebook“ pridūrė M. Zacharova.

Padėtis „visiškai stabilizuota“?

Padėtis buvusioje Sirijos sukilėlių tvirtovėje Rytų Gutoje yra „visiškai stabilizuota“, trečiadienį pareiškė Rusijos kariuomenė.

„Padėtis Rytų Gutoje buvo visiškai stabilizuota. Pabėgėliai grįžta ten, kur jie gyveno. Iki šios dienos namo sugrįžo apie 60 tūkst. žmonių“, – per spaudos konferenciją Maskvoje sakė generolas leitenantas Viktoras Poznichiras.

Pasak jo, sukilėliai šiuo metu traukiasi iš savo paskutinio atramos punkto Dumoje, o „per paskutines penkias dienas Rytų Gutoje nebuvo nė vieno šūvio ar susirėmimo“.

V. Poznichiras pridūrė, kad nuo ketvirtadienio Dumoje bus dislokuota karo policijos pareigūnai taikai palaikyti.

Jis taip pat apkaltino civilinės gynybos organizaciją „Baltieji šalmai“ (White Helmets) šeštadienį Dumoje surengus netikrą cheminę ataką, į kurią JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pažadėjo atsakyti raketomis.

Anot gelbėtojų, per šią ataką, dėl kurios Vakarų valstybės kaltina Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą, žuvo apie 40 žmonių, nors tą griežtai neigia Maskva.

Rusija jau kurį laiką tvirtino, kad sukilėliai planuoja surežisuoti cheminę ataką, siekdami išprovokuoti tolesnius Vakarų valstybių veiksmus karo nusiaubtoje valstybėje.

Kremliaus teigimu, netoli Sirijos sostinės esančią Dumą apžiūrėję rusų ekspertai nerado jokių įrodymų, kad prieš miestą buvo panaudoti cheminiai ginklai.

V. Poznichiras – Rusijos kariuomenės Generalinio štabo vadovo pavaduotojas – teigė, kad Dumoje paimtuose dirvos mėginiuose nebuvo aptikta jokių cheminių medžiagų. Anot jo, vienos vietos ligoninės medikai sakė rusų kariams, jog jiems neteko gydyti jokių cheminėmis medžiagomis apnuodytų pacientų.

Kariškis taip pat pabrėžė, kad vietos gyventojai sakė Rusijos pareigūnams nieko nežinoję apie tariamos atakos aukų laidotuves.

V. Poznichiras taip pat pakartojo Maskvos anksčiau išsakytus įtarimus, kad ataka buvo netikra. Jis pridūrė, kad Rusijos kariuomenė yra pasiruošusi užtikrinti saugumą tarptautiniams cheminių ginklų stebėtojams, kurie ruošiasi atlikti Dumoje tyrimą.

Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė besitikintis, kad tarptautiniuose santykiuose nugalės sveikas protas.

„Padėtis pasaulyje negali nekelti nerimo. Situacija pasaulyje tampa vis chaotiškesnė, – sakė V. Putinas, susitikęs su į Maskvą atvykusiais naujais ambasadoriais. – Vis dėlto tikimės, kad galiausiai nugalės sveikas protas, tarptautiniai santykiai pasuks konstruktyviu keliu, o visa pasaulinė sistema taps stabilesnė ir labiau prognozuojama.“

Nesivels į „tviterio diplomatiją“

Kremlius trečiadienį pareiškė, kad nesiruošia veltis į „tviterio diplomatiją“, JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) pagrasinus raketomis atsakyti į įtariamą cheminę ataką Sirijoje raketomis.

„Nedalyvaujame tviterio diplomatijoje. Palaikome rimtus metodus. Kaip ir visuomet manome, kad svarbu nežengti žingsnių, kurie gali sugadinti ir taip trapią situaciją“, – Kremliaus atstovą Dmitrijų Peskovą citavo naujienų agentūros.

Sirija: mūsų nestebina

JAV prezidento grasinimai atsakyti į įtariamą cheminę ataką Sirijoje raketomis yra „beatodairiškas eskalavimas“, trečiadienį pranešė Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA.

„Mūsų nestebina toks beatodairiškas eskalavimas iš tokio režimo, kaip Jungtinės Valstijos, kurios puoselėjo ir tebepuoselėja terorizmą Sirijoje“, – vieną šaltinį Sirijos užsienio reikalų ministerijoje citavo SANA.

Turkijos premjeras ragina nutraukti „gatvės kovas“

Turkijos premjeras Binali Yildirimas (Binalis Jildirimas) trečiadienį paragino JAV ir Rusiją nutraukti savo „gatvės kovas“ dėl Sirijos ir pareiškė, kad atėjo metas nutraukti varžybas, galinčias pakenkti civiliams.

„Tai yra gatvės kovos. Jie kovoja kaip gatvės mušeikos. Bet kas už tai sumoka? Civiliai“, – pareiškė premjeras Stambule. Jo kalbą transliavo vietos televizija.

„Dabar ne metas varžyboms. Dabar yra metas užgydyti regiono žaizdas, susitelkti ir palikti kovas nuošalyje“, – sakė B. Yildirimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (42)

gera zinia

kur du pesas,trecias laimi.

To Anonimas -anonistui

Tu asilas

Durnius

O kaip čia toks protingas į durnelių tarpą įlindo? Vis tik smagu būti tarp savų, nereikia apsimetinėti, ar ne taip „tylėjimas,,,,,perspejimas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS