D. Trumpas sako nepalaikąs abortų draudimo visoje šalyje | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS SAKO NEPALAIKĄS ABORTŲ DRAUDIMO VISOJE ŠALYJE

  • 2

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), labiausiai tikėtinas JAV respublikonų kandidatas lapkričio prezidento rinkimuose, pirmadienį pareiškė, kad nepalaiko abortų draudimo visoje šalyje, o šį klausimą, jo teigimu, turėtų spręsti kiekviena valstija.

Tai jis pareiškė po kelių mėnesių nevienareikšmiškų signalų vienu iš labiausiai ginčytinų rinkimų klausimų.

„Mano nuomone, dabar, kai turime abortus ten, kur visi jų norėjo teisiniu požiūriu, valstijos nuspręs balsuodamos arba priimdamos teisės aktus, o gal ir vienu, ir kitu keliu. Kad ir ką jos nuspręstų, tai turi būti [...] valstijos įstatymas“, – sakė D. Trumpas vaizdo įraše, paskelbtame jo socialiniame tinkle „Truth Social“.

Dabar, kai turime abortus ten, kur visi jų norėjo teisiniu požiūriu, valstijos nuspręs balsuodamos arba priimdamos teisės aktus, o gal ir vienu, ir kitu keliu.

„Daugelyje valstijų bus vis kitaip. Daugelyje jų bus skirtingas savaičių skaičius arba kai kurios turės konservatyvesnę tvarką nei kitos, – pirmadienį kalbėjo eksprezidentas. – Galiausiai viskas priklauso nuo žmonių valios.“

Diskusijų dėl respublikono pozicijos viešojoje erdvėje kilo vasario pabaigoje, kai leidinys „The New York Times“ paskelbė straipsnį, kuriame teigiama, kad D. Trumpas savo patarėjams sakė, jog jam patinka 16 savaičių abortų draudimo idėja. Vis dėlto viešai jis apie tai nebuvo kalbėjęs.

Nuo 2022 metų birželio, kai JAV Aukščiausiasis Teismas panaikino federalinę teisę į nėštumo nutraukimą, kiekviena valstija šiuo klausimu sprendžia pati.

Kai kurios iš jų beveik visiškai uždraudė abortus, o kitos, pavyzdžiui, Merilandas, priėmė įstatymus, įtvirtinančius teisę į abortą. Tačiau daugelis konservatyviųjų pažiūrų amerikiečių tikisi, kad nacionaliniu mastu priimtas draudimas turėtų viršenybę prieš tokius įstatymus kaip Merilando.

Vaizdo įraše D. Trumpas vėl prisiėmė nuopelnus už JAV Aukščiausiojo Teismo žingsnį atšaukti sprendimą byloje „Roe prieš Wade'ą“ („Rou prieš Veidą“), sakydamas, kad jis yra „išdidžiai atsakingas už konstitucinės teisės į abortą panaikinimą“, ir padėkojo jį panaikinusiems konservatyviems teisėjams.

JAV prezidentas demokratas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) prieš šių metų prezidento rinkimus nekart pasisakė už teisę į abortus ir perspėjo, kad respublikonų administracija dar labiau suvaržytų teises.

Prezidentas ir jo bendrapartiečiai nuolat pabrėžia, kad apklausos rodo, jog dauguma amerikiečių nepritaria federaliniam draudimui.

Pirmadienį J. Bidenas, labiausiai tikėtinas demokratų kandidatas šių metų rinkimuose, apkaltino D. Trumpą, kad šis „paknopstomis stengiasi sumažinti žalą dėl savo požiūrio į abortus“.

„Jis nerimauja, kad kadangi jis yra atsakingas už [sprendimo byloje] Roe [prieš Wade'ą] panaikinimą, rinkėjai 2024 metais pareikalaus iš jo atsakomybės. Ką gi, turiu naujienų Donaldui. Jie tai padarys“, – sakė J. Bidenas jo kampanijos išplatintame pareiškime.

Respublikonų pralaimėjimas papildomuose rinkimuose buvo siejamas būtent su abortų klausimu, net tokiose paprastai konservatyviose valstijose kaip Kanzasas.

Pirmadienį paskelbtame vaizdo įraše D. Trumpas sakė, kad, kalbant apie abortus, jis tvirtai pasisako už išimtis dėl išprievartavimo, incesto arba kai motinos gyvybei gresia pavojus.

Be to, jis pakartojo, kad tvirtai remia galimybę poroms, norinčioms susilaukti vaikų, pasinaudoti apvaisinimo mėgintuvėlyje (IVF) galimybe.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

dar tu

LGbt-istu nepalaikytu , tai ir laimėtų ....... be problemų

F-16

Vis dar laisvėje?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS