D. Trumpas siūlo NATO partnerėms išlaidas gynybai didinti iki 4 proc. BVP | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS SIŪLO NATO PARTNERĖMS IŠLAIDAS GYNYBAI DIDINTI IKI 4 PROC. BVP

  • 1

JAV prezidentas Donaldas Trumpas NATO viršūnių susitikime pasiūlė didinti gynybai skiriamas išlaidas iki 4 proc. BVP. Tai Briuselyje patvirtino jo atstovė Sarah'a Sanders.

D. Trumpas per posėdį 29 NATO šalių lyderiams pasiūlė, kad kitos narės ne tik pasiektų 2014 metais viršūnių susitikime Velse užsibrėžtą 2 proc. BVP tikslą, bet išlaidas gynybai padidintų iki 4 proc.

S. Sanders atkreipė dėmesį į tai, kad prezidentas apie tai jau yra užsiminęs ir pernai. „Prezidentas D. Trumpas norėtų, kad mūsų sąjungininkai pasidalytų didesne naštos dalimi ir kad jie bent jau įgyvendintų ligšiolinius įsipareigojimus“, - pridūrė ji.

NATO šalių lyderiai 2014 metais sutarė, kad visos šalys narės iki 2024-ųjų savo išlaidas gynybai priartinti iki 2 proc. BVP. Šią ribą šiuo metu viršija tik JAV ir kelios kitos partnerės, kaip Didžioji Britanija ir Graikija.

Ginčas kilo pirmiausiai dėl to, kad šalys skirtingai interpretuoja 2 proc. tikslą. JAV mano, kad visos NATO valstybės iš tikrųjų turi pasiekti 2 proc. Tačiau Vokietijos vyriausybė, pavyzdžiui, teigia, kad reikia tik orientuotis į 2 proc. tikslą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

cha ...kaip sakoma

apetitas jankiams auga beedant........ europa -siuskit nax.....j tuos jankius ir kurkit savo galingas karines pajegas ..... gynkites patys ,samdiniai ir samdomos kariumenes niekados nieko neapgyne ir neapgins , be reikalo seriat siuos jankiskus darmajiedus....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS