D. Trumpas: tarp NATO šalių lyderių yra vienas ar du diktatoriai | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS: TARP NATO ŠALIŲ LYDERIŲ YRA VIENAS AR DU DIKTATORIAI

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pareiškė, kad tarp NATO šalių lyderių yra vienas ar du diktatoriai. Šią savo nuomonę jis išdėstė, sakydamas prekybos politikai skirtą kalbą plieno liejykloje Ilinojaus valstijoje, praneša leidinys „The Washington Examiner“.

Baltųjų rūmų šeimininkas papasakojo apie liepos 11-12 dienomis Briuselyje vykusį Aljanso viršūnių susitikimą. Anot D. Trumpo, NATO šalių lyderiai sutiko padidinti savo išlaidas gynybai „šimtais milijardų dolerių“. O Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, Amerikos lyderio žodžiais tariant, pasakė: „Be prezidento D. Trumpo šie žmonės nebūtų apmokėję sąskaitų, o dabar jie apmoka sąskaitas ir tuo didžiuojasi“.

„Bet žiniasklaida teigia, kad aš blogai, nepagarbiai elgiausi su jais (NATO šalių lyderiais) - su tais karaliais, karalienėmis, prezidentais, premjerais, diktatoriumi ar netgi dviem“, - sakė D. Trumpas, nepaaiškindamas, ką turi omenyje. Bet, kalbėdamas apie pastaruosius, JAV prezidentas pabrėžė, kad jiems „lengviausia“ padengti savo šalių gynybos išlaidas.

NATO viršūnių susitikime Briuselyje D. Trumpas reikalavo, kad Aljanso šalys ne tik vykdytų įsipareigojimą padidinti karines išlaidas iki 2 proc. BVP, bet ir padidintų jas iki 4 proc. BVP. Šiuo metu tik aštuonios NATO šalys skiria gynybai daugiau kaip 2 proc. BVP. JAV karinis biudžetas sudaro maždaug 3,58 proc. šalies BVP.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

O kas bus kai JAV pradės valstijomis skaidytis?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS