D. Trumpas tikisi pergalės JAV respublikonų pirminiuose rinkimuose Naujajame Hampšyre | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS TIKISI PERGALĖS JAV RESPUBLIKONŲ PIRMINIUOSE RINKIMUOSE NAUJAJAME HAMPŠYRE

  • 1

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) toliau siekia užsitikrinti respublikonų nominaciją Jungtinių Valstijų prezidento rinkimuose po to, kai Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas pasitraukė iš lenktynių likus mažiau nei dviem paroms iki antradienio pirminių rinkimų Naujajame Hampšyre.

Vienintelė likusi varžovė, buvusi JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley (Niki Heili), šiuo metu atsilieka nuo D. Trumpo, o Naujasis Hampšyras laikomas valstija, kur ji galėtų laimėti.

Praėjusią savaitę buvęs prezidentas Ajovoje pasiekė pergalę antroje vietoje palikdamas R. DeSantisą, o N. Haley liko trečia.

Pastaruoju metu 77-erių eksprezidentas nevengia kritikuoti N. Haley, vadindamas ją „nepakankamai protinga“ ir teigdamas, kad ji neužsitarnavo rinkėjų pagarbos.

Sekmadienį D. Trumpas dar kartą užsipuolė savo varžovę ir gyrė R. DeSantisą kaip „labai gabų žmogų“, priimdamas Floridos gubernatoriaus palaikymą džiūgaujančių šalininkų akivaizdoje.

„Manau, kad ir be jo palaikymo būtume gavę visus tuos balsus“, – sakė jis savo kampanijos būstinėje Mančesteryje ir sulaukė audringų plojimų.

„Nes mes vykdome labai panašią politiką – tvirtos sienos, puikus švietimas, maži mokesčiai, labai, labai mažai reguliavimų, kuo mažiau – tai dalykai, apie kuriuos (N. Haley) tikrai nekalba, nes ji yra globalistė“, – pridūrė D. Trumpas.

Šeštadienį N. Haley atkreipė dėmesį į D. Trumpo protinius gebėjimus po to, kai jis per kampanijos renginį tikriausiai supainiojo ją su buvusia Atstovų Rūmų pirmininke Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi).

„Jis tiesiog nėra tokio lygio, koks buvo 2016 metais. Manau, kad matome tam tikrą jo nuosmukį. Bet dar daugiau, sutelkite dėmesį į faktą, kad nesvarbu, kas tai būtų, jį lydi chaosas“, – televizijai CBS nurodė ji.

Turi šansų Naujajame Hampšyre

Floridos gubernatoriui pasitraukus iš prezidentinių lenktynių, N. Haley siekia laimėti nemažos dalies Naujojo Hampšyro nepriklausomų rinkėjų paramą. Šios valstijos rinkėjams leidžiama balsuoti pirminiuose bet kurios partijos rinkimuose ir jie linkę teikti pirmenybę nuosaikesniems kandidatams.

Manau, kad būtų puiku, jei prezidente taptų Nikki Haley.

Tačiau manoma, kad pasiekti pergalę šioje šiaurės rytinėje valstijoje N. Haley nebus paprasta. Apklausas stebinčio tinklalapio „RealClearPolitics“ ir analizės tinklalapio „FiveThirtyEight“ duomenimis, atsižvelgiant į apklausų vidurkius, N. Haley nuo D. Trumpo atsilieka 15 procentinių punktų, o pastaruoju metu įgytas pagreitis, atrodo, sustojo.

Tačiau jei N. Haley antradienį pavyks pasiekti geresnių rezultatų, ji gali tapti realia grėsme D. Trumpui.

„Manau, kad būtų puiku, jei prezidente taptų Nikki Haley“, – Mančesteryje esančioje užkandinėje naujienų agentūrai AFP sakė 18-metė Madison Gillis (Madison Džilis), pirmą kartą balsuosianti respublikonė.

„Manau, kad ji nuostabi. Man patinka tai, už ką ji pasisako. Manau, kad ji turi šansą čia, Naujajame Hampšyre“, – pridūrė ji.

Superantradienis

Naujasis Hampšyras turi palyginti mažą svorį, nes skiria tik 22 iš 2 429 delegatų, kurie liepos mėnesį susirinks respublikonų suvažiavime Milvokyje ir paskirs savo kandidatą mesti iššūkį prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) lapkritį vyksiančiuose rinkimuose.

Tačiau ši valstija yra patikimesnis visos šalies rinkimų sėkmės indikatorius nei konservatyvesnės valstijos ir, kaip manoma, užduoda toną būsimoms lenktynėms.

Kovo 5 dieną per vadinamojo superantradienio balsavimus, kai bus renkami 874 delegatai, vienam kandidatui gali pavykti surinkti tris ketvirtadalius viso nominacijai reikalingo palaikymo.

Eksprezidento komanda tikisi, kad D. Trumpas po superantradienio priartės prie šios pozicijos. D. Trumpas siekia tai padaryti ne vėliau kaip balandį, prieš prasidedant jo teismams.

D. Trumpui yra pateikta virtinė baudžiamųjų ir civilinių kaltinimų, tarp kurių yra kaltinimas sąmokslu panaikinti 2020 metų rinkimų rezultatus.

Demokratai pirminius rinkimus Naujajame Hampšyre rengia tą pačią dieną kaip ir respublikonai, tačiau J. Bideno pavardė nėra įtraukta į balsalapį, vietos pareigūnams susirėmus su partija dėl tvarkaraščio.

Rinkėjai sako, kad vis tiek balsuos už J. Bideną, įrašydami jo pavardę į balsavimo biuletenį ir tikėdamiesi, kad jis įveiks Minesotos kongresmeną Deaną Phillipsą (Diną Filipsą) ir savigalbos knygų autorę Marianne Williamson (Marian Viljamson).

Tačiau rezultatas neturės įtakos nominacijos procesui, nes Demokratų nacionalinis komitetas paskelbė Naujojo Hampšyro pirminius rinkimus neteisėtais, ir tikimasi, kad J. Bidenas bet kokiu atveju pelnys nominaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rinkėjas

Labai gerai kad tikisi, jau ir taip aišku kad Donald Trump laimės rinkimus, o ta pampersinė mumija bidonas infarkta gaus, puiku,sekmės rinkimuose

SUSIJUSIOS NAUJIENOS