D. Trumpas: Vašingtonas ir Pchenjanas palaiko tiesioginius kontaktus | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS: VAŠINGTONAS IR PCHENJANAS PALAIKO TIESIOGINIUS KONTAKTUS

  • 1

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį patvirtino, kad Jungtinės Valstijos palaiko tiesioginius kontaktus su Šiaurės Korėja, ir išreiškė palaikymą deryboms dėl oficialaus Korėjos karo nutraukimo.

Pakurstydamas lūkesčius dėl galimo svarbaus persilaužimo keliuose numatytuose viršūnių susitikimuose, D. Trumpas pareiškė, kad esama realios tikimybės, jog Korėjos pusiasalyje gali pavykti „išspręsti pasaulinę problemą“.

Palm Biče Floridos valstijoje Japonijos premjerą Shinzo Abe (Šindzą Abę) savo viloje priėmęs D. Trumpas sakė, kad po dešimties dienų įvyksiančiame retame abiejų Korėjų viršūnių susitikime „su jo pritarimu“ bus apsvarstyta taikos sutartis, turinti oficialiai užbaigti 1950–1953 metų konfliktą.

Oficialiai Šiaurės ir Pietų Korėjos tebekariauja, nes Korėjos karas baigėsi paliaubomis, o taikos sutartis nebuvo pasirašyta.

„Žmonės nesuvokia, kad Korėjos karas nesibaigė. Jis tebevyksta. Jie kalbasi apie karo pabaigą“, – kalbėjo D. Trumpas.

Amerikos prezidentas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) tiesiogiai nesikalbėjo, nurodė Baltieji rūmai. Tačiau D. Trumpas patvirtino, kad prieš numatytą istorinį jo susitikimą su Kim Jong Unu Vašingtonas ir Pchenjanas „labai aukštu lygiu“ palaiko kontaktus.

D. Trumpas nurodė, kad jo susitikimui su Šiaurės Korėjos lyderiu svarstomos „penkios vietos“.

„Jis veikiausiai įvyks birželio pradžioje ar dar anksčiau, jei viskas klostysis gerai. Gali būti, kad reikalai klostysis nekaip ir tie susitikimai neįvyks, ir mes tiesiog toliau judėsime pirmyn šiuo aiškiu keliu, kuriuo pasukome“, – sakė jis. 

Pasak pareigūnų, dėl D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo vietos kol kas nenuspręsta, tačiau kaip galimi variantai minimi Kinija, Šiaurės Korėja, Pietų Korėja ir Panmundžomas – kaimelis prie Korėjos pusiasalį dalijančios smarkiai įtvirtintos Demilitarizuotosios zonos.    

Panmundžome 1953 metais buvo pasirašytos paliaubos. Čia taip pat įvyks balandžio 27 dieną numatytas Kim Jong Uno ir Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino (Mun Džejino) susitikimas.

Trečiadienį Šiaurės ir Pietų Korėjų pareigūnai susitiks aptarti pasirengimo viršūnių susitikimui.

Pietų Korėjos kultūros ministras, anksčiau šį mėnesį per popmuzikos atlikėjų iš Pietų Korėjos koncertą Pchenjane sėdėjęs šalia Kim Jong Uno, antradienį sakė, kad Seulas mano, jog „numatytas abiejų Korėjų viršūnių susitikimas turėtų sudaryti sąlygas pasirašyti taikos sutartį“. 

Paliaubų sutartį pasirašė JAV vadovaujamų Jungtinių Tautų pajėgų štabas, Kinija ir Šiaurės Korėja. Visgi dauguma ekspertų sutinka, kad Pietų Korėja tikriausiai turės pasirašyti šią sutartį pakeisiantį taikos susitarimą, kuriam parengti neabejotinai reikės ilgų derybų.

CŽV vadovas susitiko su Kim Jong Unu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį patvirtino, kad Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas susitiko su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu) per slaptą apsilankymą Pchenjane, įvykusį prieš planuojamą abiejų šalių vadovų susitikimą.

„Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) praėjusią savaitę Šiaurės Korėjoje susitiko su Kim Jong Unu. Susitikimas buvo labai sklandus, buvo užmegzti labai geri santykiai. Šiuo metu svarstomos Viršūnių susitikimo aplinkybės“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė D. Trumpas.

„Branduolinio ginklo atsisakymas bus puikus dalykas ne tik Pasauliui, bet ir Šiaurės Korėjai!“ – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Sankcijas Amerikai !! Ji išdavė mus. Kaip mes apsiginsim nuo Š. Korėjos raketų ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS