D. Trumpo pasisakymai po susitikimo su Kim Jong Unu | KaunoDiena.lt

D. TRUMPO PASISAKYMAI PO SUSITIKIMO SU KIM JONG UNU

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, praėjus porai valandų po istorinio susitikimo su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu baigties, surengė spaudos konferenciją. Jis tvirtino, kad „realūs pokyčiai tikrai galimi“.

„Mano susitikimas su pirmininku Kimu buvo sąžiningas, tiesus ir produktyvus“, – sakė JAV vadovas.

D. Trumpas taip pat pranešė, kad nustos rengti karines pratybas su Pietų Korėja, kurios kelia Šiaurės Korėjos nepasitenkinimą, nors kol kas nemažins karinių pajėgumų Korėjos pusiasalyje.

Dabar pratybos, pasak D. Trumpo, yra provokuojančios. Be to, jos JAV kainuoja daug pinigų.

JAV prezidentas buvo paklaustas, ar susitikime buvo diskutuota apie žmogaus teises, ir į tai atsakė, kad buvo „gana trumpai“. 

Priminus, kad pats yra sakęs, jog Šiaurės Korėja „brutaliau engia žmones negu bet koks kitas regionas“, D. Trumpas sakė manąs, kad situacija bloga, bet pagrindinis diskusijų tikslas buvo denuklerizacija.

D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas Singapūre

Scanpix nuotr.

D. Trumpas dėkoja už „drąsų žingsnį į šviesią ateitį“

Prezidentas sakė esąs pasirengęs „atversti naują istorijos puslapį“ ir „pradėti rašyti naują skyrių“ abiejų šalių santykiuose.

„Praeitis neturi apibrėžti ateities“, – sakė D. Trumpas.

Be to, D. Trumpas išreiškė viltį, kad Korėjos karas greitai baigsis.

„Dabar galime tikėtis, kad jis greitai baigsis, ir taip nutiks – jis greitai baigsis“, – sakė prezidentas, priminęs, kad 1950-1953 metų Korėjos karas buvo nutrauktas tik paliaubomis, o ne oficialia taikos sutartimi.  

D. Trumpas sakė perdavęs Šiaurės Korėjos lyderiui vaizdo įrašą, kuriame pristatomos šio viršūnių susitikimo atveriamos galimybės.

Prieš prezidento spaudos konferenciją žurnalistams buvo parodytas šis vaizdo įrašas, panašus į filmo anonsą. Jame matomi karo lėktuvai bei artilerijos pabūklai ir teigiama, jog galimi tik du variantai: judėti atgal arba pirmyn.  

Vaizdo įraše matomi abu lyderiai ir keliami klausimai: „Kas nutiktų, jei būtų galima keisti istoriją? Ar pasaulis priims šį pokyti?“.

D. Trumpas spaudos konferencijoje sakė, kad perdavė šį vaizdo įrašą „Pirmininkui Kim ir jo žmonėms“.

Jis taip pat pažymėjo, kad Šiaurės Korėja likviduos „didžiulį“ raketų variklių bandymų poligoną, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė. 

D. Trumpas taip pat pareiškė, kad Jungtinės Valstijos neberengs bendrų karinių pratybų su Pietų Korėja.

Pchenjanas seniai reiškė pasipiktinimą kasmet rengiamomis pratybomis, kurias vadino pasirengimu būsimiems JAV kariniams veiksmams prieš Šiaurės Korėją.  

D. Trumpas šį savo sprendimą motyvavo finansiniais sumetimais, pažymėjęs, kad tai leis Jungtinėms Valstijoms sutaupyti daug lėšų.

„Neberengsime karinių pratybų ir tai leis mums sutaupyti didžiulę sumą“, – sakė prezidentas ir pridūrė, jog „kažkuriuo metu“ jis norės išvesti iš Pietų Korėjos šiuo metu ten esančius amerikiečių karius.

D. Trumpas pažėrė liaupsių Kim Jong Unui

D. Trumpas sakė per spaudos konferenciją, kad Kim Jong Unas yra „labai talentingas“ ir atkreipė dėmesį, kad šis veikėjas į valdžią atėjo būdamas gana jaunas.

D. Trumpas neatrodė itin susirūpinęs, kokių padarinių gali sukelti jo pagyros autoritariniam lyderiui, kaip įtariama, įsakiusiam surengti savo įbrolio viešą nužudymą nervus paralyžiuojančia medžiaga, paliepusiam sušaudyti savo dėdę ir žiauriomis sąlygomis kalinti amerikietį studentą Otto Warmbier (Otą Varmbjė), mirusį tuojau po paleidimo.

Prezidentas netgi pareiškė, kad be O. Warmbier mirties šis susitikimas niekada nebūtų įvykęs.

„Otto mirė ne veltui“, – sakė D. Trumpas.

Jis pridūrė, kad per diskusijas su Kim Jong Unu žmogaus teisių klausimas buvo paminėtas, bet trumpai.

„Mes šiandien tai aptarėme, stipriai, – D. Trumpas sakė per spaudos konferenciją. – Kažko dėl to imsimės. Tai žiauru. Beje, žiauru daug kur.“

D. Trumpas pridūrė tikįs, kad Kim Jong Unas nori elgtis teisingai.

Amerikos lyderis pridūrė, neatmeta galimybės kada nors aplankyti Kim Jong Uną Pchenjane, o jį patį pakvietęs į Vašingtoną.

Sankcijos Šiaurės Korėjai kol kas nebus atšauktos

JAV prezidentas pareiškė, kad Šiaurės Korėjai taikomos sankcijos kol kas liks galioti, tačiau jis nori jas atšaukti kiek įmanoma greičiau.

„Sankcijos bus atšauktos, kai būsime tikri, kad branduoliniai ginklai nebėra veiksnūs“, – sakė D. Trumpas spaudos konferencijoje po susitikimo su Šiaurės Korėjos lyderiu.

„Viliuosi, tai nutiks greitai... Kažkuriuo metu su džiaugsmu jas atšauksiu“, – kalbėjo prezidentas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

sinjorai!

cha cha cha....susitiko du apgavikai ...ne nuo ju priklauso:"buti ar ne buti!" .te apsidairo: aplinkui ---irgi zmones,tik kito mastymo!....nori pasipuikuoti...mors negriukas nieko nenuveike ...

...

Che: JAV muitais imasi 'gintis' nuo likusio pasaulio, BET - pradės bendradarbiaut su Š.Korėja... ar tai ne pasaulinė grėsmė?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS