Danijos parlamentas priėmė įstatymą, draudžiantį deginti Koraną | KaunoDiena.lt

DANIJOS PARLAMENTAS PRIĖMĖ ĮSTATYMĄ, DRAUDŽIANTĮ DEGINTI KORANĄ

  • 4

Danijos parlamentas ketvirtadienį priėmė įstatymą, kuriuo kriminalizuojamas netinkamas elgesys su religiniais tekstais ir uždraudžiamas Korano deginimas po to, kai šią vasarą virtinė islamo šventosios knygos išniekinimo atvejų šioje Skandinavijos šalyje sukėlė musulmonų šalių pyktį.

Įstatymo projektas, kuriuo draudžiama „netinkamai elgtis su pripažintai religinei bendruomenei didelę religinę reikšmę turinčiais raštais“, buvo priimtas 94 balsais „už“ ir 77 balsais „prieš“ Danijos parlamente – Folketinge, kurį sudaro 179 nariai.

Praktiškai tai reiškia, kad bus draudžiama deginti, plėšyti ar kitaip išniekinti šventuosius tekstus viešai arba vaizdo įrašuose, skirtuose plačiajai auditorijai.

Įstatymą pažeidusiems asmenims gresia bauda arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Šią vasarą daugybė protestų Danijoje ir kaimyninėje Švedijoje, per kuriuos buvo deginamas ir kitaip išniekinamas Koranas, sukėlė musulmonų šalių pyktį.

Liepos pabaigoje beveik 1 tūkst. protestuotojų bandė žygiuoti iki Danijos ambasados įtvirtintoje Bagdado Žaliojoje zonoje, reaguodami į ugningo dvasininko Moqtados Sadro (Moktados Sadro) raginimą.

Reaguodama į pablogėjusią saugumo padėtį, Skandinavijos šalis laikinai sugriežtino pasienio kontrolę, tačiau rugpjūčio 22 dieną ji vėl tapo įprasta.

Nuo šių metų liepos 21 iki spalio 24 dienos Danijoje užfiksuoti 483 knygų ar vėliavų deginimo atvejai, rodo šalies policijos duomenys.

Rugpjūčio pabaigoje paskelbtas pirmasis įstatymo projekto variantas buvo iš dalies pakeistas po to, kai buvo išsakyta kritika, kad juo ribojama saviraiškos laisvė ir kad bus sunku užtikrinti jo vykdymą.

Iš pradžių planuota, kad įstatymo projektas bus taikomas didelės religinės svarbos objektams.

Pirmasis įstatymo projekto variantas buvo kai kurių kritikuotas – politikų, menininkų, žiniasklaidos ir žodžio laisvės ekspertų, kurie manė, kad juo grįžtama prie 2017 metais Danijoje panaikinto šventvagystės įstatymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Aaaaa

Dar VIENA istatyma LAI PRIIMA .MUSULMONAM NEGALIMA ZUDYTI KITATIKIU,KORANAS YRA TIK NULIS PRIES ZMONIU GYVYBES. O DAR GERIAU BUTU JEI NEI KORANO NEI MUSLIU EUROPOJE NEBUTU

raso

korane: musulmonas atemes kitatikiui gyvybe, igauna Amzina Gyvenima .

Anonimas

Pagaliau atėjo į protą. Šaunuoliai musulmonai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS