Dėl Rusijos branduolinių ginklų pratybų – pasmerkimas | KaunoDiena.lt

DĖL RUSIJOS BRANDUOLINIŲ GINKLŲ PRATYBŲ – PASMERKIMAS

Baltijos šalių ir Vokietijos ministrai pirmininkai pirmadienį pasmerkė Rusijos ketinimus surengti taktinių branduolinių ginklų pratybas.

„Ar galime užtikrintai pasakyti, kad jie jų nepanaudos? Ne, mes negalime, nes jie jau anksčiau darė daugybę beprotiškų dalykų“, – bendroje keturių šalių premjerų spaudos konferencijoje Rygoje sakė Estijos premjerė Kaja Kallas.

„Tačiau turime suprasti, kodėl jie grasina: jie bando mus atsitraukti nuo sprendimų, kuriuos kitu atveju priimtume. Manau, neturėtume tam pasiduoti“, – pridūrė ji.

Rusija anksčiau pirmadienį paskelbė surengsianti branduolinių ginklų pratybas, jose dalyvaus karinis jūrų laivynas ir kariai, dislokuoti netoli Ukrainos.

Pradėjęs didelio masto invaziją į Ukrainą, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas intensyvino savo branduolinę retoriką, o vasarį kreipdamasis į šalies gyventojus teigė, kad yra iškilusi reali branduolinio karo rizika.

Maskva teigia, kad naujausios pratybos yra atsakas į Vakarų lyderių, įskaitant Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną), komentarus dėl karių siuntimo į Ukrainą.

Ar galime užtikrintai pasakyti, kad jie jų nepanaudos? Ne, mes negalime, nes jie jau anksčiau darė daugybę beprotiškų dalykų.

Latvijos premjerė Evika Silina (Evika Silinia) spaudos konferencijoje sakė, kad Rusija siekia padaryti spaudimą šalims, kurių atstovai birželį rengiasi dalyvauti Šveicarijoje vyksiančioje Ukrainos taikos konferencijoje.

„Turime išlikti kartu, turime būti stiprūs kartu“, – teigė ministrė pirmininkė.

„Kuo daugiau šalių supras Rusijos grėsmę, tuo daugiau šansų Ukrainai yra laimėti šitą karą“, – pridūrė ji.

Kalbėjęs po jos, Vokietijos ministras pirmininkas Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) sakė remiantis Latvijos kolegės žodžius ir pridūrė: „Svarbu dar kartą pasakyti garsiai ir aiškiai, kad branduoliniai ginklai negali būti panaudoti šiame kare (Ukrainoje – BNS)“.

Praėjusią savaitę duodamas interviu E. Macronas sakė, kad klausimas dėl karių siuntimo į Ukrainą teisėtai iškiltų, jei Rusija pralaužtų Ukrainos fronto liniją ir Kyjivas pateiktų tokį prašymą.

„Nieko neatmetu, nes susiduriame su tuo, kuris nieko neatmeta“, – sakė E. Macronas, turėdamas omenyje V. Putiną.

Savo ruožtu Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) praėjusią savaitę interviu sakė, kad Ukraina turi teisę smogti taikiniams Rusijoje.

JAV smerkia neatsakingą retoriką

Jungtinės Valstijos pirmadienį pasmerkė Maskvos „neatsakingą retoriką“ po to, kai Rusijos prezidentas V. Putinas įsakė surengti branduolines pratybas netoli Ukrainos.

„Tai yra neatsakingos retorikos, kurią iš Rusijos matėme ir anksčiau, pavyzdys. Ji visiškai netinkama atsižvelgiant į dabartinę saugumo padėtį“, – žurnalistams sakė sakė Pentagono atstovas generolas majoras Patas Ryderis (Patas Raideris), paklaustas apie šį pranešimą.

„Nepastebėjome jokių pokyčių jų strateginių pajėgų laikysenoje“, – sakė P. Ryderis.

„Akivaizdu, kad mes ir toliau stebėsime“ , – pridūrė jis.

ES pasmerkė Rusijos branduolinių pratybų planus

Europos Sąjunga (ES) griežtai sukritikavo Rusijos planus surengti branduolinio ginklo pratybas. „Tai neatsakingo Rusijos elgesio tąsa ir dar vienas įrodymas, kad Kremlius suinteresuotas tik aštrinti padėtį“, – pirmadienį Briuselyje sakė ES užsienio politikos įgaliotinio Josepo Borrellio atstovas. ES, anot jo, ragina Rusiją nustoti „žvanginti ginklais“ ir nutraukti agresiją prieš Ukrainą.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Jurgis

Melskit Dievo, kad netrūktų kantrybė Rusijai....

BLT -primena kazkokius tai debilus kuriuos

uz virvuciu tampo amerikonas .... Patys sika susiriete , patys [ka tik nesenai ] pravede NATO ir ju visu rusiu iskryepliu satelitu karinius apmokymus , pradedant suomija ,svedija, baigiant visais ,,,kirciais su zalupa per lupas -lietuvoj ,lenkijoj , latvijoj , estijoj ,, Bet vos tik rusas savo apmokymus pradejo,... visa eurozopa panikoj , niekas nezino kur begt , ka daryt , kam kast , o kam laizyt...vel susitarimai , pasitarimai , naujos sankcijos ,gazdinimai ir kinku drebinimai.

Landzberginis padugnė

Visos vakarų "demokratinio" ir "laisvo" pasaulio elitinės padugnės valkiojasi po europos sovietų sąjungą (Gulagą) ir demonstruoja savo bjaurią mėšliną retoriką. Galvoja, kad Rusiją išsigąs kažkokio dugno isterijos. Ko tas dugnas tylėjo, kai JAV užpuolė Iraką, Afganistaną? Ko tas dugnas tyli, kai fašistinis-nacistinis izraelis vykdo žudynes ir genocidą Palestinoje?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS