Dėl Rusijos kibernetinės atakos gali būti inicijuota kolektyvinė gynyba | KaunoDiena.lt

DĖL RUSIJOS KIBERNETINĖS ATAKOS GALI BŪTI INICIJUOTA KOLEKTYVINĖ GYNYBA

  • 0

NATO narės gali nuspręsti pritaikyti Vašingtono sutarties 5-ąjį straipsnį dėl kolektyvinės gynybos, jei Rusija prieš kurią nors iš sąjungininkių įvykdytų rimtą kibernetinę ataką, pareiškė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Atsakydamas į JAV naujienų portalo „Axios“ klausimą, ar dėl Rusijos kibernetinių atakų galėtų būti inicijuotas 5-asis straipsnis, J. Stoltenrbergas atsakė: „Neautomatiškai. Tai priklausytų nuo kibernetinės atakos pobūdžio“.

Jis pažymėjo, kad NATO dar prieš kelis metus priėmė sprendimą, atveriantį kelią rimtų kibernetinių atakų atveju inicijuoti straipsnį dėl kolektyvinės gynybos. 

„Turimos omenyje ne tik atakos panaudojant įprastą ginkluotę, bet ir kibernetinės atakos“, – sakė J. Stoltenbergas.

Jis taip pat pridūrė, jog „labai svarbu, kad mes aiškiai pasakėme, jog esant reikalui būsime pasirengę inicijuoti 5-ąjį straipsnį, ir tuo pat metu imamės žingsnių stiprinti savo kibernetinį saugumą“. 

NATO sutarties 5-asis straipsnis dėl kolektyvinės gynybos numato, kad vienos narės užpuolimas bus laikomas viso Aljanso užpuolimu.

Šis straipsnis kol kas buvo inicijuotas tik vieną kartą – tai padarė Amerika po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų, kurias jos teritorijoje įvykdė „al Qaeda“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS