Dėl tragedijos Floridos mokykloje kritikuojamas D. Trumpas užsipuolė FTB | KaunoDiena.lt

DĖL TRAGEDIJOS FLORIDOS MOKYKLOJE KRITIKUOJAMAS D. TRUMPAS UŽSIPUOLĖ FTB

  • 2

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) šeštadienį pareiškė, kad Federalinis tyrimų biuras (FTB) buvo taip smarkiai užsiėmęs tyrimu dėl galimo Rusijos kišimosi į Jungtinių Valstijų rinkimus, kad nesiėmė veiksmų, kurie galėjo užkirsti kelią tragedijai, anksčiau šią savaitę sukrėtusiai vieną Floridos mokyklą.

Tokie komentarai pasirodė netylant kritikai paties JAV lyderio atžvilgiu. Tragediją išgyvenę asmenys piktinasi jo ryšiais su įtakinga Nacionaline šaulių asociacija (NRA), o Floridoje keli tūkstančiai žmonių surengė eitynes, reikalaudami nedelsiant griežtinti ginklų kontrolės įstatymus.

„Labai liūdna, kad FTB praleido daugybę signalų, kuriuos siuntė Floridos mokyklos šaulys. Tai nepriimtina“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas.

„Jie leidžia per daug laiko bandydami įrodyti Rusijos ryšius su Trumpo kampanija, bet nėra jokių ryšių. Grįžkit prie svarbiausių dalykų ir priverskit mus visus jumis didžiuotis!“

FTB sulaukė didžiulės kritikos, agentūra prisipažinus, kad ji buvo gavusi grėsmingą perspėjimą, jog kažkoks Nikolas Cruzas (Nikolas Krusas) galbūt planuoja įvykdyti išpuolį mokykloje, bet pareigūnai jokių veiksmų nesiėmė. Būtent tokia pavarde jaunuolis ir šaudė Parklando Marjory Stoneman Douglas (Mardžori Stounman Daglas) mokykloje Floridoje.

Anksčiau šią vidurinę mokyklą lankęs 19-metis N. Cruzas, seniai kėlęs nerimą savo elgesiu, trečiadienį nušovė joje 17 žmonių, bet galiausiai buvo sučiuptas.

Penktadienį FTB nurodė, kad vienas „Nikolas Cruzui artimas asmuo“ sausio 5 dieną paskambino viešu agentūros telefonu, kad „praneštų apie jo keliamą susirūpinimą“.

„Skambinęs asmuo pateikė informacijos apie N. Cruzo turimą ginklą, troškimą žudyti žmones, pakrikusį elgesį ir nerimą keliančias žinutes socialiniuose tinkluose, taip pat kad jis potencialiai gali imti šaudyti mokykloje“, – sakoma FTB pareiškime.

Vis dėlto biuras pripažino, kad į šią informaciją nebuvo tinkamai reaguota ir kad nieko nebuvo padaryta.

Kaip ir po ankstesnių masinių šaudynių daugybė žmonių, tarp kurių yra keli jas išgyvenę asmenys, ragina griežtinti ginklų kontrolę šalyje, kurios mokyklas šiemet jau sukrėtė 18 tokių tragedijų.

Viena iš ginklų kontrolės griežtinimo šalininkių, Parklando mokyklos tragediją išgyvenusi 18-metė Emma Gonzalez (Ema Gonsales), Fort Loderdeilio mieste kreipėsi į moksleivių jų tėvų ir vietos gyventojų minią.

„Gėda kiekvienam politikui, imančiam aukas iš NRA!“ – pareiškė ji, užsimindama apie šios asociacijos esą skirtą 30 mln. dolerių paramą 2016 metų D. Trumpo rinkimų kampanijai. Susirinkusieji savo ruožtu skandavo: „Gėda!“

„Tai buvo paskutinės masinės šaudynės... Pakeisime įstatymą“, – sakė ji protestuotojų miniai ir pasmerkė faktą, kad 19-metis N. Cruzas galėjo teisėtai įsigyti pusiau automatinį šautuvą, nors buvo žinoma apie jo polinkį į smurtą ir nerimą keliantį elgesį.

„Klausimas, ar žmonėms turėtų būti leista turėti automatinį ginklą, nėra politinis. Tai yra gyvybės ir mirties klausimas, ir jis privalo nustoti būti politikos klausimu“, – naujienų agentūrai AFP po savo kalbos mitinge sakė E. Gonzalez.

Kol kas iš Vašingtono politiniuose sluoksniuose sklindančių atgarsių akivaizdu, kad didžiulę įtaką turinti Nacionalinė šaulių asociacija tebėra reikšminga jėga. Tuo tarpu D. Trumpas anksčiau šią savaitę pareiškė, kad pagrindinė masinių šaudynių priežastis yra psichinės sveikatos sutrikimai, o apie ginklų kontrolę jis neužsiminė nė žodžiu.

„Jei prezidentas nori prieiti prie manęs ir man į akis pasakyti, kad tai buvo siaubinga tragedija ir... kad dėl to nebus nieko padaryta, su džiaugsmu jo paklausiu, kiek pinigų jis gavo iš Nacionalinės šaulių asociacijos“, – sakė E. Gonzalez audringoje kalboje.

„Bet nesvarbu, nes jau žinau, kiek: 30 milijonų“, – sakė ji, paminėdama sumą, kurią D. Trumpo kampanijai 2016-aisiais skyrė NRA.

Mergina taip pat melu pavadino ištisą virtinę argumentų, kurių griebiasi prieš griežtesnę ginklų kontrolę pasisakantys lobistai, tokių kaip „geras ginkluotas vyrukas sustabdo blogą ginkluotą vyruką“ arba „joks įstatymas niekada nenumalšins pamišėlio noro žudyti“.

Ši E. Gonzalez kalba itin greitai pasklido internete, o jos vardas tapo vienu iš dažniausiai minimų tviteryje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

prieko cia FTB

cia jav zydeliu ir marionetes atsakomybe nenorint nusiginkluoti......

Anonimas

Susnos, prie ko cia Trampas? Tai Putino, rusu darbas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS