Th. May: Rusija iki antradienio turi paaiškinti rusų šnipo apnuodijimo atvejį | KaunoDiena.lt

TH. MAY: RUSIJA IKI ANTRADIENIO TURI PAAIŠKINTI RUSŲ ŠNIPO APNUODIJIMO ATVEJĮ

  • 10

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) pirmadienį pareiškė, kad Rusija iki antradienio pabaigos turi paaiškinti situaciją dėl buvusio rusų agento apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga viename Anglijos miestų.

Ji sakė, kad jei bus įrodyta, kad Maskva atsakinga už Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimą, Britanija laikys tai „neteisėtu jėgos panaudojimu“.

Th. May teigimu, „labai tikėtina“, kad už buvusio dvigubo agento apnuodijimą atsakinga Maskva.

„Labai tikėtina, kad Rusija buvo atsakinga už veiksmus prieš Sergejų ir Juliją Skripalius“, – sakė premjerė. Britų įstatymų leidėjams ji sakė, kad prieš juos panaudota nervus paralyžiuojanti medžiaga yra karinio naudojimo ir sukurta Rusijos.

Premjerė liepė Maskvai iki antradienio pabaigos Cheminio ginklo draudimo organizacijai atskleisti detalių apie nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičok“ („Naujokas“) kūrimo programą.

Šį cheminį ginklą besibaigiant Šaltajam karui sukūrė Sovietų Sąjunga.

Pasak Th. May, ataka Solsberyje atitinka Rusijos agresijos modelį. Premjerė teigė, kad paaiškinti, kas įvyko, buvo iškviestas JK ambasadorius Rusijoje.

„Netoleruosime tokio begėdiško kėsinimosi mūsų teritorijoje žudyti nekaltus civilius“, – pabrėžė ji.

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos (GRU) pulkininkas S. Skripalis ir jo 33 metų dukra Julija buvo rasti kovo 4 dieną pietvakarių Anglijos mieste Solsberyje be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro. Nuo to laiko jie gydomi ligoninėje; jie yra kritinės, bet stabilios būklės.

Maskva: Th. May pareiškimas – provokacija

Maskva pirmadienį atmetė Didžiosios Britanijos Theresos May (Terezos Mei) pareiškimą Bendruomenių rūmams, esą „labai tikėtina“, kad už buvusio dvigubo agento apnuodijimą atsakinga Rusija.

„Tai yra cirko pasirodymas britų parlamente“, – Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovę Mariją Zacharovą citavo naujienų agentūros.

Pasak jos, tas pranešimas buvo „dar vienos provokacija paremtos informacinės ir politinės kampanijos“ dalis.

Atvejis, „griaunantis“ Britanijos ir Rusijos santykius

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos (GRU) pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo 33 metų dukra Julija buvo rasti kovo 4 dieną pietvakarių Anglijos mieste Solsberyje be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro. Nuo to laiko jie gydomi ligoninėje, yra kritinės, bet stabilios būklės.

Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) sako, kad šis atvejis primena 2006 metais įvykdytą buvusio Rusijos šnipo Aleksandro Litvinenkos, tapusio Kremliaus kritiku, nunuodijimą Londone radioaktyviuoju poloniu. Dėl šio išpuolio Londonas apkaltino Maskvą.

Šis atvejis labai pablogino dvišalius santykius. Rusijos ambasada Londone pirmadienį perspėjo, kad naujausias atvejis šiems santykiams ir vėl gali būti „griaunantis“.

Ambasada įkėlė laikraščio „The Times“ pirmajame puslapyje išspausdintą T. May nuotrauką į socialinį tinklą „Twitter“ ir parašė: „Kas Londone turės atsakyti prieš Britanijos žmones už nepagrįstai griaunamus santykius su Rusija?“

Jeigu būtų patvirtinta, kad Rusija prisidėjo prie buvusio šnipo nunuodijimo, Didžioji Britanija gali dalį rusų diplomatų išsiųsti iš šalies, organizuoti 2018 metų pasaulio futbolo čempionato boikotą arba sustiprinti karinį buvimą Rytų Europoje.

B. Johnsonas  užsiminė apie sankcijų Rusijos pareigūnams sugriežtinimą, tačiau tam turėtų pritarti ir tarptautinė bendruomenė.

T. Tugendhatas perspėjo, kad bet koks įtampos Londono ir Maskvos santykiuose padidėjimas kelia pavojų anglų sporto sirgaliams, kurie vyks į Rusiją žiūrėti futbolo rungtynių.

„Bijau, kad Rusijos atsako pavojus britų sirgaliams už jų vyriausybės veiksmus yra labai realus“, – sakė jis.

Žmonės raginami išsivalyti drabužius

Pareigūnai dar turi patvirtinti, kokia tiksliai nervus veikianti medžiaga buvo panaudota. Tai padėtų nustatyti, kas slepiasi už šio nusikaltimo, kuris tiriamas kaip pasikėsinimas nužudyti.

Suoliukas, ant kurio buvo rasti Skripaliai, jų namai, aludė ir restoranas, kuriuose jiedu lankėsi, buvo pareigūnų aptverti. Taip pat užtvertas priėjimas prie 2012 metais mirusios S. Skripalio žmonos Liudmilos kapo.

Sveikatos tarnybos ne kartą patikino, kad tiesioginio pavojaus visuomenės sveikatai nėra.

Tačiau vyriausioji Jos Didenybės vyriausybėje sveikatos tarnybos vadovė Sally Davies (Soli Deivis)  sekmadienį sakė, kad  apie 500 asmenų, apsilankiusių bare „Mill“ bei restorane „Zizzi“ Solsberyje, Anglijos pietvakariuose, privalo atsargumo dėlei išsiskalbti savo rūbus ir išsivalyti kitus daiktus.

„Buvo taršos nervus veikiančiomis medžiagomis pėdsakų ir bare „Mill“, ir restorane „Zizzi“, – pranešė S. Davies.

Pareigūnė sakė esanti „įsitikinusi“, kad tai „nepakenkė nė vienam lankytojų, buvusių „Mill“ bare ar „Zizzi“ restorane“, tačiau „nerimaujama, kad ilgesnis šių medžiagų poveikis, per savaites ar mėnesius, gali sukelti sveikatos problemų“.

„Todėl patariu ..., kad žmonės, buvę tame bare ar restorane praėjusį sekmadienį apie 13 val. 30 min.  iki uždarymo pirmadienį vakare, turėtų išsivalyti savo tuomet dėvėtus rūbus ir turėtus daiktus“, –  sakė ji.

Šis patarimas stebina Solsberio gyventojus.

„Jeigu tai yra taip rimta, kaip sakoma, tai abejoju, kad drabužių išskalbimas ką nors labai pakeistų“, – sakė Margaret Cowie (Margaret Kauvi) interviu „The Guardian“.

V. Putinas: JK privalo išsiaiškinti šnipo apnuodijimą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė, kad Londonas privalo pats išsiaiškinti buvusio dvigubo agento apnuodijimą ir tik tada kreiptis į Maskvą, pranešė naujienų agentūros.

„Išsiaiškinkit viską savo pusėje, ir tada mes su jumis tai aptarsime“, – pareiškė Rusijos lyderis BBC žurnalistui, informavo naujienų agentūra „Interfax“.

Kai kurie vyresnieji politikai pirštu rodo į Rusiją, kad ši mėgino nužudyti Sergejų Skripalį, perdavusį paslapčių Didžiajai Britanijai ir vėliau apsigyvenusį joje 2010 metais po apsikeitimų šnipais. Šiuos kaltinimus Maskva neigia.

Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) vėliau pirmadienį padarys pareiškimą Bendruomenių rūmuose. Ji kalbės po vyriausybės Nacionalinio saugumo tarybos posėdžio, kuriam ji pirmininkavo ir kuriame jai buvo pateikti nauji duomenys apie išpuolio prieš Skripalius tyrimą.

„Kai mūsų padėtis bus tokia, kad galėsime priskirti šią ataką, mes taip ir padarysime, ir vyriausybė paskelbs atitinkamą atsaką“, – sakė pirmadienį Th. May atstovas.

Tomas Tugendhatas (Tomas Tugendhetas), pirmininkaujantis Bendruomenių Rūmų užsienio reikalų komitetui sakė BBC radijui: „Tiesą sakant, nustebčiau, jei ji neparodytų pirštu į Kremlių.“

Tačiau V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas anksčiau pirmadienį dar kartą paneigė, kad Maskva kaip nors prisidėjo prie šio incidento.

„Tas Rusijos pilietis, kurį minėjot... dirbo vienai britų specialiajai tarnybai, incidentas įvyko Britanijos teritorijoje, ir tai jokiu būdu nėra Rusijos problema, ką jau kalbėti apie Rusijos lyderius“, – pareiškė jis.

GALERIJA

  • Sergejus Skripalis
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

...

Chm, o kam šis skandalas buvo naudingas?.. Ir - negi galima paneigt, kad kartą parsidavęs parsidavė dar kažkam, o tam kažkokiam Mi-Sad nepatiko kad žmogelis ir toliau su abiem buvusiais darbdaviais bendradarbiauja. Tai ir - še britams bėdą tiriant nusikaltimą,še rusams problemų bandant pasiteisint.

nuomonė

Ta britiška kvaiša arklio snukiu gali kažką liepti savo diedui ir vaikams, o ne Rusijai ir Putinui. Bet ir diedas vargu ar jos klausytų, o Putinas tai išvis tik bbd ant tokių...Šiaip tai toks ir turi būti išdaviko galas ir visi taip jiems daro.

Dar viena

išprotėjus glušė.Kas ne taip nusišiko - Rusija kalta.Ištirk kas tikrai čia pasistengė-laisvai galėjo kokie futbolo čempionato sabotuotojai.Žino kad kiekvienas šuo primiausia ant ruskiu puls.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS