Draudimo era baigėsi: Saudo Arabijoje moterims oficialiai leidžiama vairuoti | KaunoDiena.lt

DRAUDIMO ERA BAIGĖSI: SAUDO ARABIJOJE MOTERIMS OFICIALIAI LEIDŽIAMA VAIRUOTI

  • 1

Saudo Arabijos sostinėje kas nors – jaunavedžių pora, merginų grupė su balionais – vis sustabdo Samar Almogren, kad pasveikintų ją ar parodytų jai iškeltus nykščius.

Rijade vidurnaktis ir televizijos laidų vedėja bei trijų vaikų mama važinėjasi po miestą, kuriame gimė ir užaugo, pagaliau – savo nuosavo automobilio vairuotojo vietoje.

Nuo sekmadienio vidurnakčio Saudo Arabijoje nebegalioja liūdnai pagarsėjęs draudimas moterims vairuoti. Išgėrusi arbatos ir suskaičiavusi paskutines minutes S. Almogren užlipo į viršų palinkėti labos nakties ketverių metų sūnui Salloumui (Salumui).

Tuomet ji užsivilko laisvai krintančią baltą abają, išėjo pro savo namų Rijado šiaurėje paradines duris ir nuėjo prie lauke stovinčio balto automobilio GMC.

Kitoje gatvės pusėje jos kaimynas ką tik grįžo namo su dviem pirkinių krepšiais. Jis stabtelėjo, padėjo krepšius ant savo automobilio kapoto ir ėmė atidžiai stebėti S. Almogren. Ši nusišypsojo, įsėdo į automobilį, užvedė jį ir išvažiavo.

Pasukusi į pagrindinį miesto Karaliaus Fahdo kelią ji kelias minutes vairavo tylėdama, o tada pasakė: „Niekada gyvenime neįsivaizdavau, kad vairuosiu čia. Šiame kelyje. Vairuosiu.“

„Pasirengusios“ vairuoti

Klausimu, ar Saudo Arabijos visuomenė yra pasirengusi leisti moterims vairuoti, šalyje buvo emocingai diskutuojama.

2013 metais garsus dvasininkas šeichas Salehas al Luhaidanas (Salehas Luhaidanas) pareiškė, kad vairavimas gali pakenkti moterų kiaušidėms ir pastumti į viršų dubenį, taip nulemdamas apsigimimus.

Nepritarimas draudimo panaikinimui vis dar stiprus kai kuriuose visuomenės sluoksniuose. Tačiau S. Almogren važiuojant per Rijadą vyrai ir moterys stabdė jos padidinto pravažumo automobilį, sveikino ją ir reiškė savo paramą. Tai buvo grupė jaunuolių, laukusių policijos įvertinimo dėl nedidelio incidento, pats policininkas, ant šaligatvio rūkęs kostiumuotas vyras, jauna, rankomis susikibusi pora: vaikinas su džinsais ir marškinėliais, mergina su juoda abaja ir nikabu.

„Tai visuomenė, kuri, anot jų, nepasirengusi vairuojančioms moterims“, – aiškiai sujaudinta sako Samar.

S. Almogren, kurios jauniausias sūnus gimė su Downo (Dauno) sindromu, jau nusprendė, kur važiuos kitą dieną.

„Rytoj mano pirmoji išvyka bus nuvežti Salloumi į mano motinos namus. O tada nuvežti savo motiną, kur tik ji panorės“, – sakė ji.

„Tai politika“

Vis dėlto moterims šioje konservatyvumu garsėjančioje šalyje reikia artimiausio giminaičio vyro – sutuoktinio, tėvo, brolio ar net sūnaus – leidimo daugumai gyvenimo dalykų, įskaitant keliones, mokslus ir, kai kuriais atvejais, gydymą.

Dešimtmečius trukusios aktyvistų pastangos dėl leidimo moterims vairuoti nepasiekė to, ką vienu brūkštelėjimu padarė pernai atitinkamą įsaką pasirašęs karalius.

„Tai buvo politinis sprendimas“, – sako S. Almogren.

Vis dėlto moterų noras vairuoti ir noras panaikinti globojimo sistemą viešai buvo reiškiamas beveik du dešimtmečius.

1990 metų lapkričio 6 dieną 47 moterys vairavo Rijado gatvėmis protestuodamos prieš draudimą ir sustojo tik areštuotos. Kai kurios jų neteko darbo, kitos – šeimos paramos.

Viena šių moterų, Faiza al Bakr, dabar dirba su S. Almogren nacionaliniame laikraštyje, kur tvarko dukart per savaitę pasirodančią skiltį.

Manoma, kad už sprendimo panaikinti draudimą stovi įtakingas 32 metų sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas (Mohamedas bin Salmanas). Jis savo konservatyvioje šalyje stumia virtinę reformų.

Jo reformų plane laikotarpiui iki 2030 metų numatoma, kad prasidėjus erai „po naftos“ moterys sudarys beveik trečdalį darbo jėgos. Šiuo metu šis skaičius yra 22 procentai.

Sprendimas leisti moterims vairuoti gali suteikti joms mobilumo, kurio reikia norint dirbti.

Saudo Arabijos moterims nebereikia vyrų leidimo norint pradėti verslą.

Tačiau šalies aktyvistai sako, kad socialiniai pasikeitimai bus tik kosmetiniai, jei nebus išardyta nelanksti globojimo sistema.

GALERIJA

  • Draudimo era baigėsi: Saudo Arabijoje moterims oficialiai leidžiama vairuoti
  • Draudimo era baigėsi: Saudo Arabijoje moterims oficialiai leidžiama vairuoti
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Lauksim avarijų už kampo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS