A. Duda: grūdų klausimas neturės didelės įtakos Lenkijos ir Ukrainos santykiams | KaunoDiena.lt

A. DUDA: GRŪDŲ KLAUSIMAS NETURĖS DIDELĖS ĮTAKOS LENKIJOS IR UKRAINOS SANTYKIAMS

  • 0

Ukrainos grūdų importo klausimas turi būti išspręstas, tačiau tai neturės didelės įtakos Varšuvos ir Kyjivo santykiams, penktadienį pareiškė Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda).

Jį cituoja Lenkijos radijas ir naujienų agentūra PAP.

A. Duda sakė: „Man bendradarbiavimas su Ukraina ir parama Ukrainai yra istorinės svarbos klausimas tarp mūsų tautų ir tarp mūsų šalių.“

Kalbėdamas apie Ukrainos grūdų importą, Lenkijos prezidentas sakė: „Neabejoju, kad ginčas dėl grūdų tiekimo iš Ukrainos į Lenkijos rinką yra absoliučiai antraeilis Lenkijos ir Ukrainos santykių aspektas.“

„Tai tiesiog klausimas, kurį turime išspręsti tarpusavyje“, – pridūrė jis.

„Mes dedame visas pastangas, kad padėtume Ukrainai ne tik išlaikyti nepriklausomybę, bet ir, kiek tai įmanoma, palaikyti Ukrainos ekonomiką. Tai nepaprastai svarbu ir atsižvelgiant į Ukrainos siekį įstoti į Europos Sąjungą ir sąlygas, kurias ji turės įvykdyti, kad pasiektų šį tikslą“, – kalbėjo A. Duda.

Tarp Varšuvos ir Kyjivo pastarosiomis dienomis įsiplieskė konfliktas, nesutariant dėl ukrainietiškų grūdų eksporto.

Lenkų premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) anksčiau šią savaitę pareiškė, kad Lenkija nebetiekia ginklų Ukrainai, nes siekia apsiginkluoti pati, visgi A. Duda kitą dieną tvirtino, kad tie šalies ministro pirmininko komentarai buvo neteisingai suprasti.

M. Morawieckio „žodžiai buvo interpretuojami blogiausiu įmanomu būdu (...) Mano nuomone, premjeras norėjo pasakyti, kad mes neperduosime Ukrainai naujos ginkluotės, kurią šiuo metu perkame modernizuodami Lenkijos kariuomenę“, televizijai TVN24 nurodė Lenkijos prezidentas.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą buvo uždaryti iki karo naudoti laivybos keliai Juodojoje jūroje, todėl ES tapo svarbiu ukrainietiškų grūdų tranzito maršrutu ir eksporto kryptimi.

Gegužę Briuselis sutiko apriboti jų eksportą į Bulgariją, Vengriją, Lenkiją, Rumuniją ir Slovakiją, siekiant apsaugoti šių šalių ūkininkus, kurie kaltino Ukrainos siuntas dėl kainų kritimo vietos rinkose.

Šios priemonės leido ir toliau per minėtas penkias šalis gabenti grūdus tranzitu, tačiau buvo uždrausta juos parduoti vietos rinkoje.

Tačiau Europos Komisija praėjusią savaitę pareiškė, kad nutraukia importo draudimą, teigdama, kad rinkos iškraipymai penkiose su Ukraina besiribojančiose valstybėse narėse išnyko.

Lenkija, Vengrija ir Slovakija nedelsdamos paskelbė, kad nesutiks su šiuo žingsniu.

Šis klausimas ypač opus Lenkijoje, kur kitą mėnesį vyks rinkimai. Dabartinė dešinioji „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) partijos vyriausybė turi didelę paramą žemės ūkiu besiverčiančiuose regionuose.

Kyjivas ketvirtadienį pareiškė, kad artimiausiomis dienomis surengs derybas su Varšuva dėl aštrėjančio ginčo dėl Ukrainos grūdų eksporto.

Gairės: Lenkijos prezidentas, Andrzejus Duda, grūdų klausimas, Lenkijos ir Ukrainos santykiai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS