A. Duda Lenkijai siūlo naują teismų reformą | KaunoDiena.lt

A. DUDA LENKIJAI SIŪLO NAUJĄ TEISMŲ REFORMĄ

Lenkijos prezidentas pasiūlė Seimui naujus įstatymus dėl šalies teismų reformos, kuriais prašo daugiau įgaliojimų sau skiriant teisėjus, bet po kelių valandų siūlymai įstrigo.

Andrzej Duda vasarą netikėtai vetavo du savo paties konservatorių jau patvirtintus įstatymus. Partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis šiandien pripažino, kad jo ir A. Dudos nuomonės išsiskyrė. Europos Sąjungos ministrai šiandien apsvarstė teisės viršenybės padėtį Lenkijoje, bet apie jokius naujus žingsnius nepaskelbė.

Lenkijos prezidentas rodo politinius raumenis net ir savo paties konservatorių partijai. „Teisė ir teisingumas“ žino, kad be A. Dudos pritarimo Seimo daugumai nepavyks tęsti reformų, bet ir šalies vadovas, nors tebėra populiariausias politikas, supranta, kad be konservatorių paramos negali tikėtis perrinkimo po trejų metų.

A. Duda liepą vetavo du iš trijų įstatymų, kurie prieš porą mėnesių sukėlė protestus. Valdantieji siekė pakeisti teismų sistemą – vadino ją lėta, neveiksminga ir puoselėjančia komunistinių laikų mąstymą. Opozicija įžiūrėjo valdančiųjų norą perimti visą teismų kontrolę. Europos Komisija – sistemišką grėsmę teisės viršenybei.

Naujieji A. Dudos siūlymai numato didesnes galias prezidentui. Pagal vetuotą planą visi konstitucinio tribunolo teisėjai būtų atsidūrę teisingumo ministro, kuris yra ir generalinis prokuroras, valioje. Dabar prezidentas siūlo, kad pats galėtų spręsti, kurie 65-erių metų sulaukę teisėjai liks poste.

Pagal kitą vetuotą įstatymą, Seimo daugumai būtų atitekę įgaliojimai skirti teismus prižiūrinčią tarybą. Dabar A. Duda siūlo pakelti kartelę, kad vien konservatorių daugumos nepakaktų.

„Siūlau, jei per du mėnesius Seimas neišrenka Nacionalinės teismų tarybos narių trijų penktadalių dauguma, kad tuomet juos iš Seimo pasiūlytų kandidatų parenka prezidentas“, – sakė A. Duda.

Tai didintų prezidento galias, todėl tektų keisti ir konstituciją, bet jau po kelių valandų A. Duda buvo priverstas pripažinti, kad tam nepakaks daugumos, nes opozicija atsisakė pritarti. O ir konservatorių vadovas J. Kaczynskis, praėjusią savaitę susitikęs su A. Duda, šiandien pripažino, kad nuomonės labai toli išsiskyrusios, bet pareiškė optimizmą, kad nesutarimus išspręsti įmanoma.

Europos Komisija seniai kritikuoja reformas ir net grasino, jei Varšuva nesilaikys Europos Sąjungos standartų, siūlyti sustabdyti Lenkijos balso teisę priimant naujus bendrijos teisės aktus. Šiandien už klausimą atsakingas Komisijos pirmininko pavaduotojas susitiko su visų valstybių ministrais. Du naujuosius

„Visi aplink stalą pareiškė, kad teisės viršenybė – tai ne pasirinkimas. Tai pareiga. Teisės viršenybė – ne šiaip pagražinimas, tai Europos bendradarbiavimo pamatas. Teisės viršenybė nėra tik Komisijos ir atskiros valstybės narės reikalas, tai visų mūsų reikalas“, – teigė EK pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas.

Jis sakė, kad gerai nuteikia Varšuvos noras palaikyti dialogą, bet įspėjo, kad reikės dar daug nuveikti, kol bus galima pasakyti, kad problema išspręsta.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

"Opozicija įžiūrėjo valdančiųjų norą perimti visą teismų kontrolę. Europos Komisija – sistemišką grėsmę teisės viršenybei" - du kraštutinumai. BET - reikia nepamiršt kad teismai veikia Konstitucijos ribose; BANDANT tai EK teisminę sistemą kelt aukščiau Konstitucijos tai jau Valstybės pagrindų naikinimas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS