E. Macronas perspėja rytines ES valstybes nepamiršti Bendrijos vertybių | KaunoDiena.lt

E. MACRONAS PERSPĖJA RYTINES ES VALSTYBES NEPAMIRŠTI BENDRIJOS VERTYBIŲ

  • 9

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) penktadienį perspėjo rytines Europos Sąjungos valstybes nepamiršti Bendrijos principų, o daugiausia dėmesio jis skyrė Vengrijai ir Lenkijai, kurių nacionalistinės vyriausybės nesutaria su Briuseliu.

Čekijos, Vengrijos, Lenkijos ir Slovakijos žiniasklaidoje paskelbtame interviu Prancūzijos lyderis tvirtino, kad „Europa nėra prekybos centras“ ir pakartojo savo jau anksčiau minėtą mintį, kad rytinės bloko šalys negali pasirinkti, kurių esminių ES vertybių laikytis.

Likus septyniems mėnesiams iki rinkimų į Europos Parlamentą, E. Macronas sakė manantis, kad kampanija prieš šiuos rinkimus bus „progresyviųjų“ ir nacionalistų dvikova.

Pradėdamas dvi dienas truksiantį vizitą Slovakijoje ir Čekijoje, E. Macronas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl kai kurių rytinių ES narių atsisakymo pagal bloko kvotų programą priimti migrantus iš Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos. Ši programa buvo parengta po 2015 metų migrantų krizės.

„Mums bendrai reikia darnos ir solidarumo: negalime turėti naudos iš Europos biudžeto nedemonstruodami solidarumo dėl migracijos“, – sakė E. Macronas.

Jis taip pat perspėjo, kad bet kokie valstybių narių veiksmai mažinti savo įmokas į bendrą biudžetą gali pakirsti ES vienybę, įskaitant bendrąją rinką.

„Negalime bandyti mažinti savo indėlį į Europos biudžetą nesuprasdami, ką atneša bendroji rinka. Jei norime nužudyti Europą, turėtume toliau taip tęsti, – sakė E. Macronas. – Europa nėra vienos krypties gatvė: tai abipusis įsipareigojimas.“

Kalbėdamas apie prieštaringai vertinamas Lenkijos teismų sistemos reformas, Prancūzijos prezidentas išreiškė viltį, kad „Lenkijos vyriausybė imsis būtinų žingsnių (Europos) Komisijos ir savo partnerių susirūpinimui išsklaidyti“.

Pasak jo, nacionalistų vyriausybė supriešino Lenkiją su Europos Sąjunga įvykdydama virtinę teismų sistemos reformų, kurios, kaip perspėjo blokas, kelia grėsmę teismų nepriklausomybei, teisinei valstybei ir, galiausiai, demokratijai.

E. Macronas taip pat pažymėjo, kad „situacijos dėl teisinės valstybės Vengrijoje vystymasis kelia nerimą“, ir atkreipė dėmesį į pavojus valdžių atskyrimui bei nevyriausybinių organizacijų nepriklausomybei.

„Palaikau gerus santykius su Viktoru Orbanu, kurį gerbiu asmeniškai ir kaip Vengrijos žmonių išrinktą premjerą... Tačiau Europa, ignoruojanti idėjų ir įsitikinimų įvairovę, teismų sistemos ar spaudos nepriklausomybę, nuo politinio persekiojimo pabėgusių pabėgėlių priėmimą, yra to, kas esame, išdavystė“, – pridūrė E. Macronas.

Jis taip pat pasmerkė slovakų žurnalisto nužudymą vasario mėnesį ir sakė, kad „grasinimas žurnalistams, jų puldinėjimas ar žudymas pakerta mūsų demokratijų pamatus“.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

Py.deri Makrone tautas gyventi pagal pi.de.ra.su istatymus NEPRIVERSI. Nezdinkis is Prancuzijos, Rodsildu ir korporaciju chalujau. Mirtis ES.

Baltas

europa ir jos 'sajunga' iki gero neprives,nrs ta 'sajunga' eina pries Tautu laisve ,gyventi kaip Jos nori.

TEISINE REFORMA BUTINA .... nes

nupederastejimas [vakaru siulomos vertybes] pasieke gresminga lygy ....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS