E. Macronas trečiadienį Egipte susitiks su šalies lyderiu | KaunoDiena.lt

E. MACRONAS TREČIADIENĮ EGIPTE SUSITIKS SU ŠALIES LYDERIU

  • 0

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) vėliau trečiadienį Kaire surengs derybas su Egipto kolega Abdel Fattahu al Sisi (Abdel Fatahu Sisiu), pranešė E. Macrono biuras.

Tai naujausias trumpas sustojimas krizės meto vizitų serijoje.

Egiptas yra vienas iš pagrindinių tarpininkų siekiant išlaisvinti daugiau kaip 200 įkaitų, kuriuos islamistų grupuotė „Hamas“ laiko Gazos Ruože.

Antradienį E. Macronas lankėsi Izraelyje, kur išreiškė paramą atsakomiesiems Izraelio veiksmams po šokiruojančio „Hamas“ išpuolio spalio 7 dieną. Jis taip pat lankėsi okupuotame Vakarų Krante.

Prancūzijos vadovas prieš išvykdamas į Egiptą susitiko su Jordanijos karaliumi Abdullah II (Abdula II) Amane.

Prieš susitikimą su E. Macronu A. F. al Sisi aplankė Egipto ginkluotąsias pajėgas, o per televiziją transliuotame kreipimesi kalbėjo apie kantrybę ir išmintį.

„Jūs visada turite būti pasirengę“, – sakė Egipto prezidentas kariams, praėjus trims dienoms po to, kai per atsitiktinį Izraelio apšaudymą nukentėjo Egipto pasienio sargybos bokštas ir buvo sužeisti sargybiniai.

Jis taip pat sakė, kad Egiptas daro viską, ką gali, siekdamas deeskalacijos ir paliaubų, taip pat remia civilius Gazos Ruožo gyventojus, užtikrindamas pagalbos teikimą per Rafacho pasienio perėją, kuri yra vienintelis Izraelio nekontroliuojamas įvažiavimas į pakrantės anklavą ir išvažiavimas iš jo.

A. F. al Sisi sakė, kad karines pratybas iš pradžių ketino surengti svarbių 50-ųjų metinių proga. Prieš 50 metų, 1973 metų spalio 6 dieną, Egiptas atgavo Sinajaus pusiasalio vakarinę dalį, kuri iki tol buvo okupuota Izraelio.

1979 metais buvo pasirašyti Kemp Deivido taikos susitarimai ir Egiptas tapo pirmąja Izraelį pripažinusia ir normalizavusia santykius arabų valstybe.

Spalio 7-ąją „Hamas“ įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo, nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Atsakydama į išpuolį, žydų valstybė pradėjo bombardavimo kampaniją Gazos Ruože, kur su žeme buvo sulyginti ištisi miestų kvartalai. Ten žuvo beveik 5,8 tūkst. žmonių, sako „Hamas“ kontroliuojamos palestiniečių teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS