E. Philippe – mažai žinomas naujasis Prancūzijos premjeras | KaunoDiena.lt

E. PHILIPPE – MAŽAI ŽINOMAS NAUJASIS PRANCŪZIJOS PREMJERAS

  • 1

Prancūzijos naujasis ministras pirmininkas 46 metų Edouard'as Philippe'as (Eduaras Filipas) yra mažai visuomenei žinomas dešiniosios Respublikonų partijos atstovas, kurio požiūris į politiką ir interesai sutampa su prezidento centristo Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono).

Abu jie yra panašaus amžiaus, kilę iš provincijos, studijavo elitiniuose „Sciences Po“ ir ENA universitetuose, dirbo valstybės tarnyboje Paryžiuje ir pasirinko politikų kelią.

Ir E.Philippe;as, ir E.Macronas yra dirbę privačiame sektoriuje: naujasis premjeras – teisininkų firmoje, vėliau ėmėsi lobistinės veiklos, gindamas valstybinės branduolinės energetikos milžinės „Areva“ interesus, o prezidentas buvo investicinės bankininkystės specialistas.

Abu jie tvirtina, kad didelę įtaką kylant į politikos viršūnes jiems padarė plačiais ryšiais garsėjantis politikos patarėjas ir rašytojas Jaques Attali (Žakas Atali) ir velionis Prancūzijos socialistų premjeras Michelis Rocardas (Mišelis Rokaras).

Bet E.Macronas save laiko labiau centro kairių pažiūrų atstovu ir į politikos elitą iškilo prezidentaujant socialistui Francois Hollande'ui (Fransua Holandui), o barzdotasis M.Philippe'as savo kelią skynėsi konservatyvioje Respublikonų partijoje.

M.Philippe'as, nuo 2010 metų – savo gimtojo šiaurinio Havro miesto meras, pirmą kartą į parlamentą buvo išrinktas 2012 metais.

Mokytojų šeimoje užaugęs M.Philippe'as buvo ilgametis centristų veterano buvusio premjero Alaino Juppe (Aleno Žiupė) sąjungininkas ir palaikė jį kaip respublikonų kandidatą šių metų rinkimuose.

„Jo pranašumas yra tas, kad jis yra visiškai nežinomas vidutiniam prancūzui“, – sakė naujienų agentūrai AFP politikos apžvalgininkė Chloe Morin (Klo Moren) iš kairiųjų pažiūrų Žano Žoreso (Jeano-Jaures) fondo .

Gegužės 7 dieną prezidento rinkimus laimėjęs E.Macronas ateidamas į valdžią žadėjo atgaivinti Prancūzijos politiką ir atvesti į ją naujų veidų.

Nepaisant panašaus požiūrio ir patirties, būtent M.Philippe'as užimta politinė pozicija leidžia suprasti, kodėl jauniausias Prancūzijos prezidentas nusprendė jį pasirinkti vyriausybės vadovu.

E.Macronas tikisi pritraukti daugiau jaunų nuosaikių respublikonų dėtis prie jo naujosios centristinės partijos „Respublika, pirmyn“ (Republique En Marche, REM).

Praėjusį ketvirtadienį savo kalboje M.Philippe'as paragino naująjį prezidentą premjeru pasirinkti ką nors ne iš savo partijos, leisdamas suprasti, kad tai paskatintų kai kuriuos jo kolegas pereiti į REM.

E.Macronas nori, kad jo partija iškovotų daugumą birželio mėnesio parlamento rinkimuose, kurie, kaip jis tikisi, perbraižys šalies politinį žemėlapį ir išstums ilgai dominavusias tradicines dešiniąsias ir kairiąsias jėgas – socialistus ir respublikonus.

Protingas ar abejingas?

M.Philippe'as yra sportiškas, moka daug kalbų ir yra žinomas kaip intelektualas, tačiau kai kurie kritikai jį laiko per daug abejingu ar net arogantišku.

„Protingas, linksmas ir kartais net truputį pamišęs“, – sakė vienas premjero aplinkos žmogus, dirbęs su juo Respublikonų partijoje, tačiau nenorėjęs skelbti savo pavardės. Jis pridūrė, kad M.Philippe'as kartais net būdavo „šiurkštus“ su savo kolegomis.

„Jį nelengva suprasti“, – sakė vienas vietos politikas jo gimtojoje Normandijoje, pridūręs, jog M.Philippe'as „neturi daug šilumos“, nepaisant daugybės savo gerų savybių.

Žurnalistės Gael Tchakaloff (Geil Šakaliof) praėjusių metų knygoje apie A. Juppe naujasis premjeras apibūdinamas kaip žmogus, nestokojantis „arogancijos, perdėto pasitikėjimo savimi ir neišmatuojamų ambicijų“.

Naujasis premjeras taip pat laisvalaikiu užsiima boksu, yra parašęs du kriminalinius trilerius ir labai domisi britų premjero Winstono Churchillio (Vinstono Čerčilio) gyvenimu.

Jo kolegos ir draugai mėgaujasi jo sugebėjimu įkūnyti tokius gerai žinomus politikus kaip buvę prezidentai Valery Giscardas d'Estaingas (Valeri Žiskaras Destenas), Jacques Chiracas (Žakas Širakas) ar Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi).

Havre, svarbiame konteinerinių laivų uoste prie Lamanšo sąsiaurio, nuo 2012 metų M.Philippe organizuoja tarptautinę konferenciją „Teigiamos ekonomikos forumas“.

Konferencijoje nagrinėjamos temos, apie kurias kalbėjo ir E.Macronas savo rinkimų kampanijoje – kaip Prancūzijos modernizavimas, siekiant padidinti ekonomikos augimą, tačiau atsižvelgiant į darbininkų teisių ir aplinkos apsaugą. Į ją kviečiami aktyvistai, ekonomistai ir verslo vadovai.

Perdavė pareigas

Pirmadienį E. Philippe'as kraustosi į naują biurą kaip Prancūzijos ministras pirmininkas, susitikęs su savo pirmtaku Bernard'u Cazeneuve'u (Bernaru Kaznevu) Matinjono rūmuose.

Socialistas B.Cazeneuve'as ir dešiniosios Respublikonų partijos narys E.Philippe'as šiltai paspaudė vienas kitam rankas.

Pirmadienį naujojo prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) premjeru paskirtam 46-erių E.Phiippui, kuriam pavesta formuoti naują vyriausybę, rūmuose buvo paklotas raudonas kilimas.

B.Cazeneuve'as, buvusio prezidento Francois Hollande'o (Fransua Holando) premjeru buvo penkis mėnesius nuo 2016-ųjų gruodžio 6 iki šios dienos (š.m. gegužės 16 d.).

Per posto perdavimo ceremoniją į vyriausybės kanceliarijos darbuotojus pirmiausia kreipėsi B.Cazeneuve'as paskui žodį tarė E.Philippe'as.

Paskui E.Philippe'as palydėjo B. Cazenevuve'ą iki automobilio ir jiedu atsisveikino.

46-erių E.Philippe'as yra Nanto meras ir Respublikonų partijos deputatas Nacionalinėje Asamblėjoje.

Laukiama, kad naujosios vyriausybės sudėtis bus žinoma jau antradienį.

GALERIJA

  •  Edouardas Philippe
  • Bernardas Cazeneuve <span style=color:red;>(kairėje)</span> ir Edouardas Philippe
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Mikronas

Tai Gavro ar Nanto meras tas ponas- respublikonas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS