EP raginamas ištirti Rusijos finansuojamą propagandos tinklą | KaunoDiena.lt

EP RAGINAMAS IŠTIRTI RUSIJOS FINANSUOJAMĄ PROPAGANDOS TINKLĄ

Europos Parlamentas penktadienį išgirdo raginimą ištirti Rusijos finansuojamą tinklą, kuris stengėsi įgyti įtaką visoje Europoje ir įpainiojo EP narius.

Trečiadienį Čekija pranešė, kad jos žvalgyba išaiškino tinklą, skleidusį Rusijos propagandą per Prahoje įsikūrusią naujienų svetainę „Voice of Europe“.

Maskva taip pat mokėjo pinigus EP nariams, kad šie skleistų Rusijos propagandą, ketvirtadienį pareiškė Belgijos ministras pirmininkas Alexander‘as De Croo.

Šie faktai atskleisti praėjus metams po „Katargeito“ kyšininkavimo skandalo, kai keli ES teisės aktų leidėjai buvo apkaltinti, kad jiems buvo mokama už Kataro ir Maroko interesų rėmimą.

EP politinės frakcijos dabar nori, kad asamblėja ištirtų naujausius įvykius.

Valerie Hayer, kuri vadovauja centristų frakcijai „Renew“, raštu kreipėsi į EP pirmininkę Robertą Metsolą, reikalaudama „atlikti išsamų ir skaidrų vidaus tyrimą“.

Politikai, gavę pinigų iš Rusijos, turėtų būti griežtai nubausti tiek politiškai, tiek teisiškai.

„Jei esami EP nariai ar kandidatai artėjančiuose Europos Parlamento rinkimuose gavo pinigų iš Rusijos vyriausybės ar jos parankinių, jie turi būti išaiškinti ir turi būti imtasi veiksmų“, – sakė ji.

Frakcija „Renew“ taip pat paragino surengti „skubias diskusijas“ Parlamente.

Žaliųjų frakcija teigė, kad reikia atlikti „greitą ir išsamų“ tyrimą.

„Štai kaip (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas bando išsisukti nuo atsakomybės dėl karo Ukrainoje... Tai tiesioginis išpuolis prieš pačią mūsų demokratijos struktūrą, – sakė Terry Reintke, viena iš pagrindinių žaliųjų kandidatų birželio mėnesį vyksiančiuose EP rinkimuose. – Politikai, gavę pinigų iš Rusijos, turėtų būti griežtai nubausti tiek politiškai, tiek teisiškai.“

Parlamento atstovas spaudai sakė, kad „šiuo metu nagrinėjamos Čekijos valdžios institucijų išvados dėl „Voice of Europe“, bendradarbiaujant su instituciniais partneriais“.

Atstovas spaudai pridūrė, kad parlamentas jau yra uždraudęs patekti į instituciją žiniasklaidos priemonėms, įtrauktoms į ES sankcijų sąrašus.

ES įstatymų leidėjams taikomos griežtos nepriklausomumo ir etikos taisyklės, o jas pažeidusieji gali sulaukti finansinių ir kitokių nuobaudų.

Susiję Europos politikai nebuvo įvardyti, tačiau žalieji ir vienas Čekijos dienraštis teigė, kad tokių yra tarp Belgijos, Prancūzijos, Vokietijos, Vengrijos, Nyderlandų ir Lenkijos atstovų.

Gairės: EP, propagandos tinklas, Rusijos finansuojamas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS