ES atstovai: kultūrų įvairovė yra Europos tapatybės pagrindas | KaunoDiena.lt

ES ATSTOVAI: KULTŪRŲ ĮVAIROVĖ YRA EUROPOS TAPATYBĖS PAGRINDAS

  • 1

Kultūrų įvairovė yra gyvybiškai svarbi taikai ir klestėjimui; ji padeda užkirsti kelią nepakantumui, ksenofobijai ir prievartinei radikalizacijai, padeda ekonominiam augimui, stiprina diplomatinius santykius, pirmadienį pareiškė Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) bei švietimo, kultūros, jaunimo ir sporto eurokomisaras Tiboras Navracsicsius (Tiboras Navračičius).

„Europa visada buvo kultūrų mozaika – mūsų žemynas pasižymi įvairove, kuria grindžiama mūsų Europos tapatybė. Kai įkūrėme savo sąjungą, pasirinkome palaikyti šią įvairovę bei pradėti integracijos, atvirumo ir apsikeitimo projektą“, – sakoma bendrame aukšto rango ES atstovų pareiškime, paskelbtame pirmadienį, Tarptautinę kultūros įvairovės dieną.

„Būtent todėl sąjungos viduje ir už jos ribų remiame kultūros įvairovę politika bei tokiomis programomis, kaip „Creative Europe“ ir „Erasmus+", – teigiama Briuselyje paskelbtame dokumente.

F. Mogherini ir T. Navracsicsius priminė, kad 2018-ieji ES paskelbti kultūros paveldo metais, o šios iniciatyvos tikslas yra „paskatinti visus atrasti ir tirti Europos kultūros paveldo įvairovę kaip svarbų mūsų tapatybės komponentą“.

Jie pabrėžė, kad ES diplomatija kultūros srityje nukreipta į bloko ir partnerių interesų gynimą.

„Vienas pagrindinių mūsų prioritetų šioje srityje yra kultūros paveldo ir įvairovės saugojimas, kova su neteisėta prekyba kultūros vertybėmis ir dalyvavimas tarpkultūriniame dialoge“, – pareiškė F. Mogherini ir T. Navracsicsius.

Jie taip pat pažymėjo, kad Bendrija palaiko tokias iniciatyvas, kaip Timbuktu ir Malio senovinių rankraščių restauracija, Irako Mosulo ir Vakarų Balkanų paveldo projektus.

„Šiandien patvirtiname, kad ES yra ištikima kultūros paveldo saugojimo reikalui“, – sakoma bendrame ES valdžios atstovų pareiškime.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

"Kultūrų įvairovė yra gyvybiškai svarbi taikai ir klestėjimui" - tik jau nereikia: kai mongolų ordos SAVO kultūrą atnešė į Rusiją, tai likęs pasaulis ir dabar jos vengia. Taip kad: NE 'atbėgėliams'!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS