ES davė Lenkijai du mėnesius Konstitucinio Teismo įstatymo pakeitimams atšaukti | KaunoDiena.lt

ES DAVĖ LENKIJAI DU MĖNESIUS KONSTITUCINIO TEISMO ĮSTATYMO PAKEITIMAMS ATŠAUKTI

  • 0

Europos Sąjunga suteikė Lenkijos dešiniųjų vyriausybei dar du mėnesius, per kuriuos ji turi atšaukti šalies Konstitucinio Teismo darbą reguliuojančius pakeitimus, grasindama imtis sankcijų ir išreikšdama nuogąstavimus dėl teisinės valstybės principų ir demokratijos normų laikymosi šioje šalyje.

Pernai į valdžią atėjusi dešiniųjų „Įstatymo ir teisingumo“ (PiS) partijos vyriausybė prastūmė prieštaringai vertinamus Lenkijos Konstitucinio Teismo sprendimų priėmimo taisyklių pakeitimus, kurie kelia Europos Sąjungos nerimą.

„Mes raginame Lenkijos vyriausybę per du mėnesius reaguoti, atsakyti į šias papildomas rekomendacijas“, – Europos Komisijos pirmasis vicepirmininkas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) sakė žurnalistams spaudos konferencijoje.

Šios rekomendacijos bus paskelbtos netrukus, kai bus išverstos.

Liepos pabaigoje ES davė Lenkijai tris mėnesius kontroversiškiems įstatymo pakeitimams atšaukti, tačiau Varšuva šio raginimo nepaisė.

F.Timmermansas anksčiau sakė, kad sankcijos yra viena iš priemonių ES „įrankių dėžutėje“, kurią Briuselis gali panaudoti, jeigu Lenkija neišspręs šios problemos per kitus du mėnesius.

„Mes neatmesime jokių priemonių, kurių galime imtis, – sakė F.Timmermans said. - Bet šiuo tiltu eisime tik tada, kai jį pasieksime“.

Artėjant metų pabaigai pareigūnas sakė, kad Lenkijos vyriausybė dar neatsižvelgė į ES susirūpinimą keliančius klausimus, tarp jų ir Komisijos, 28 ES valstybių vykdomosios institucijos, reikalavimus skelbti ir vykdyti Konstitucinio Teismo nutartis.

ES taip pat prašo vyriausybės gerbti visas Konstitucinio Teismo priimtas nutartis ir atšaukti visus sprendimus, kurie trukdo jo tinkamam darbui.

„Mes tikrai manome, kad išlieka įstatymų viršenybės (ignoravimo) problema. Manau, kad tai yra rimtas iššūkis įstatymų viršenybei Lenkijoje“, – sakė vicepirmininkas.

„Įstatymo viršenybė yra pagrindas, kuriuo pagrįsta visa mūsų europinė struktūra“, – pridūrė jis ir išreiškė viltį, kad šią problemą galima išspręsti.

Tačiau Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) antradienį paskyrė valdančiųjų konservatorių palaikomą teisėją Julia Przylebską (Julią Pšilebską) vadovauti Konstituciniam Teismui, žengdamas prieštaringai vertinamą žingsnį, kurį kritikai laiko dar vienu bandymu kontroliuoti šią instituciją.

J.Przylebska pakeis teismo pirmininką Andrzejų Rzeplinski (Andžejų Žeplinskį), kurio kadencija baigėsi pirmadienį ir kuris laikomas pasipriešinimo vyriausybės reformoms simboliu.

ES rekomendacijos jau antras precedento neturinčios Briuselio procedūros žingsnis, perspėjant, kad galiausiai būtų suspenduotos Varšuvos balsavimo teisės Europos ministrų taryboje, svarbiausiame ES sprendimų priėmimo organe.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS