ES derybininkas: „Brexit“ pereinamasis laikotarpis nėra duotybė | KaunoDiena.lt

ES DERYBININKAS: „BREXIT“ PEREINAMASIS LAIKOTARPIS NĖRA DUOTYBĖ

  • 2

Vyriausiasis Europos Sąjungos derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) penktadienį perspėjo, kad Briuselis ir Londonas turi „didelių nesutarimų“ dėl pereinamojo laikotarpio, kuris turėtų įsigalioti Didžiajai Britanijai palikus Bendriją.

Pasak jo, nėra garantijos, kad susitarimas bus pasiektas.

„Jei šie nesutarimai išliks, pereinamasis laikotarpis nėra duotybė“, – sakė M. Barnier per spaudos konferenciją Briuselyje, pasibaigus dar vienam „Brexit“ derybų raundui su britų derybininkais.

Anot ES derybininko, šalys vis dar nesutaria dėl teisių, kurios būtų suteikiamos Bendrijos piliečiams, atvyksiantiems į Britaniją per siūlomą 21 mėnesio trukmės pereinamąjį laikotarpį. Taip pat nerasta sprendimo dėl JK teisės prieštarauti naujiems ES įstatymams, priimtiems per minėtą laikotarpį.

M. Barnier pabrėžė, kad „nekalba apie grėsmę“, tačiau „jei tie nesutarimai išliks, neabejotinai kils problema“.

Jis išreiškė viltį, kad šie nesutarimai bus išspręsti per kitą derybų raundą.

Britanija tikisi pasiekti susitarimą dėl pereinamojo laikotarpio iki kito mėnesio pabaigoje vyksiančio ES viršūnių susitikimo. Planuojama, kad Bendriją palikusi Britanija nuo 2019-ųjų kovo iki 2020-ųjų pabaigos turėtų laikytis ES įstatymų, tačiau ji neturėtų galių priimti sprendimus. Mainais į tai JK turėtų laisvą prieigą prie bendrosios rinkos.

Buvęs prancūzų ministras taip pat atsikirto į ankstesnę dieną Britanijos „Brexit“ ministro Davido Daviso (Deivido Deiviso) paskelbtas replikas, esą ES planas nubausti Londoną, jei šis sulaužys pereinamojo laikotarpio taisykles, yra nesąžiningas.

„Kalbame apie pereinamojo laikotarpio sukūrimą, skirtą nutiesti tiltą į ateitį, kur puikiai drauge dirbsime, – sakė jis. – Ir aš nemanau, kad buvo sąžininga paskelbti dokumentą, parašytą atvirai nemandagia kalba, kuris iš tiesų reiškia, kad jie gali savavališkai nutraukti pereinamąjį laikotarpį.“

„Tai nėra šios užduoties tikslas, tai yra nesąžininga ir, manome, buvo neišmintinga tai paskelbti“, – sakė D. Davisas ketvirtadienį.

M. Barnier savo ruožtu sakė, kad nesupranta piktos britų reakcijos į ES parengtą susitarimo projektą, kuriame numatyta, kad tam tikrais atvejais, jei Europos Teisingumo Teismas kokį nors tos sutarties pažeidimą svarstytų pernelyg ilgai, Bendrija galėtų nubausti Londoną pati.

Tokių veiksmų būtų imtasi, jei Britanija vėl nustatytų muitų mokesčius ar įvestų muitinės patikrinimus pereinamojo laikotarpio metu. Tarp galimų sankcijų buvo minimas ir teisės naudotis bendrosios rinkos privilegijomis įšaldymas.

„Nėra jokio noro bausti (Londoną)“, – pabrėžė M. Barnier. Vis dėlto jis pridūrė, kad tarptautinėse sutartyse paprastai numatomas „rimtas ir efektyvus“ vykdymo užtikrinimo mechanizmas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

viskas

tik del ivaizdzio su visais biurokratiniais issireiskimais kad maziau kas suprastu /misraine/ ir kuo ilgiau /o gal kas pasikeis/ bus galima keisti pol. krypti juk tai pol manevrai ne daugiau t.y. zmoniu mulkinimas nes ju niekas ir neklausia kaip ir visur .......

oooooo

Kas cia per issireiskimas duotyube,nu byn zurn aliugos vertimai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS