ES gairės: prekybinė trintis su JK po „Brexit“ – neišvengiama | KaunoDiena.lt

ES GAIRĖS: PREKYBINĖ TRINTIS SU JK PO „BREXIT“ – NEIŠVENGIAMA

  • 1

Didžioji Britanija turi tikėtis „trinties“ prekybiniuose santykiuose po šalies išstojimo iš Europos Sąjungos (ES), nepaisant jos raginimų pasiekti plačios apimties susitarimą, trečiadienį pareiškė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

Europos Sąjunga nenori „statyti sienos“ su Britanija, pasitraukiančia iš Bendrijos, pareiškė D. Tuskas, pristatydamas gaires deryboms dėl ryšių po „Brexit“ vadinamo Britanijos išstojimo.

Jis nurodė, kad ES nori laisvos prekybos sutarties su Britanija po „Brexit“ be jokių muitų prekėms, bet jis perspėjo, kad „trinties“ nebus išvengta derinant ją su Londonu.

„Mano pasiūlymai rodo, kad mes nenorime statyti sienos tarp ES ir Britanijos, – sakė jis per spaudos konferenciją Liuksemburge. – Priešingai, Jungtinė Karalystė bus mūsų artimiausia kaimynė, tad mes norime likti draugais ir partneriais“.

Vis dėlto jis pažymėjo kad Londono užbrėžtos raudonosios linijos – kad Britanija privalo išstoti iš ES vieningosios rinkos ir muitų sąjungos bei nebesilaikyti Europos Teisingumo Teismo sprendimų – reiškia, kad vienintelė išeitis yra laisvosios prekybos sutartis.

„Neturėtų būti jokio netikėtumo, kad vienintelis likęs galimas modelis yra laisvosios prekybos sutartis“, – sakė D. Tuskas.

Jis nurodė, kad ES sieks sutarties, „apimančios visus sektorius ir be muitų prekėms“. Tačiau jis pažymėjo, kad sutartyje turi būti numatyta galimybė ES žvejams žvejoti Britanijos vandenyse – itin jautri tema radikaliems „Brexit“ šalininkams.

Taip pat ir dėl paslaugų – gyvybiškai svarbių britų finansiniam sektoriui – D. Tuskas tiesiog nurodo, kad sutartyje „turi būti“ apibrėžtas šis klausimas.

„Istoriškai tai bus pirmoji FTA (Free Trade Agreement – laisvosios prekybos sutartis), atpalaiduojanti ekonominius ryšius užuot sustiprinusi juos“, – sakė D. Tuskas.

„Mūsų sutartis nepadarys taip, kad prekyboje tarp JK ir ES nebūtų trinties ar kad ji būtų švelnesnė, – pridūrė jis. – Mums visiems ji pridarys keblumų ir bus brangesnė, nes tokia yra „Brexit“ esmė“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

patys

su jav zydeliais uzvire ta /kose/ ir patys 1 /nusimuilina/ ir nori be nuostoliu....neblogas mastymas kaip zydelio....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS