ES ir Japonija pasirašė istorinę laisvosios prekybos sutartį | KaunoDiena.lt

ES IR JAPONIJA PASIRAŠĖ ISTORINĘ LAISVOSIOS PREKYBOS SUTARTĮ

  • 0

Europos Sąjunga ir Japonija antradienį pasirašė istorine vadinamą laisvosios prekybos sutartį – didžiausią bendrosios rinkos istorijoje, kuria šalys suvienija jėgas prieš Vašingtoną, savo veiksmais griaunantį pasaulio prekybos tvarką.

Sutartį Tokijuje pasirašė aukščiausio rango ES pareigūnai ir Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe (Šindzas Abė).

„Siunčiame aiškią žinią, jog kartu stojame prieš protekcionizmą“, – pareiškė ES Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

„Pasirašydami šią sutartį, parodome, kokia yra svarbi laisva ir sąžininga prekyba, parodome, kad dirbdami kartu, esame stipresni ir pranašesni“, – pridūrė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude‘as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris).

Anot jo, ši sutartis parodo, kad „prekyba nėra vien muitai ir kliūtys, kad yra svarbios vertybės“.

„Protekcionizmas neapsaugo“, – pažymėjo Komisijos vadovas.

Tuo tarpu Japonijos vyriausybės vadovas pareiškė, kad ši sutartis „pasauliui rodo nepalaužiamą Japonijos ir ES politinę valią būti pasaulio laisvosios prekybos lyderiais tuo metu, kai yra išplitęs protekcionizmas“.

D. Tuskas ir J. C. Junckeris į Japoniją atvyko po derybų Pekine, kur jie paragino pasaulio prekyboje siekti bendradarbiavimo ir vengti prekybos karų.

„Tai bendra Europos ir Kinijos, bet taip pat ir Amerikos bei Rusijos pareiga - negriauti [pasaulio prekybos tvarkos], o ją gerinti, nepradėti prekybos karų, kurie mūsų istorijoje taip dažnai virsdavo aštriais konfliktais, – pirmadienį Pekine pareiškė D. Tuskas. – Vis dar yra laiko užkirsti kelią konfliktams ir chaosui.“

Istorinis ES ir Japonijos laisvosios prekybos susitarimas, pagal kurį bus sukurta milžiniška laisvosios prekybos zona, yra visiška priešprieša JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) protekcionistinei politikai, kuriai jis yra pasirinkęs šūkį „Pirmiausia Amerika“.

Šis susitarimas, kuris buvo suderintas pernai gruodį, „yra didžiausias Europos Sąjungos istorijoje“, anksčiau pareiškė Komisijos atstovas spaudai Margaritis Schinas.

„Šiuo susitarimu bus sukurta atviros prekybos zona, apimsianti beveik trečdalį pasaulio bendrojo vidaus produkto (BVP)“, – pažymėjo jis.

Dėl protekcionistinės D. Trumpo politikos Europos Sąjunga – didžiausia pasaulyje bendroji rinka, vienijanti 28 šalis ir turinti 500 mln. vartotojų – siekia stiprinti bendradarbiavimą su kitomis šalimis prekybos srityje.

ES ir Japonijos susitarimas „pasauliui aiškiai parodys“ šalių poziciją prieš JAV protekcionizmą, neseniai pareiškė už prekybą atsakinga Komisijos narė Cecilia Malmstroem (Sesilija Malmstriom).

D. Trumpo administracija papiktino tradicinius JAV sąjungininkus, tokius kaip ES ir Japonija, įvedusi muitus importuojamam plienui ir aliuminiui. Vašingtonas taip pat yra priartėjęs prie prekybos karo su Kinija ribos.

Sekmadienį JAV prezidentas sukėlė dar didesnę pagiežą, Europos Sąjungą, kaip ir Rusiją bei Kiniją, pavadinęs Jungtinių Valstijų „prieše“ ir pakartotinai pareiškęs, kad ES „iš tiesų mumis pasinaudojo prekyboje“.

Pagal laisvosios prekybos susitarimą ES atvers savo rinką Japonijos automobilių pramonei, o Tokijas mainais panaikins kliūtis ES žemės ūkio produktams ir visų pirma pieno produktams.

ES nori gauti prieigą prie vienos turtingiausių pasaulyje rinkų, o Japonija tikisi paspartinti savo ekonomikos augimą, kuris vis neįsibėgėja.

Sh. Abe susitarimą turėjo pasirašyti Briuselyje praėjusią savaitę, tačiau dėl potvynių, per kuriuos žuvo daugiau kaip 220 žmonių, atšaukė kelionę.

GALERIJA

  • ES ir Japonija pasirašė istorinę laisvosios prekybos sutartį
  • ES ir Japonija pasirašė istorinę laisvosios prekybos sutartį
  • ES ir Japonija pasirašė istorinę laisvosios prekybos sutartį
  • ES ir Japonija pasirašė istorinę laisvosios prekybos sutartį
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS