ES narių atstovų komitetas patvirtino dujų direktyvos pataisas | KaunoDiena.lt

ES NARIŲ ATSTOVŲ KOMITETAS PATVIRTINO DUJŲ DIREKTYVOS PATAISAS

  • 0

Europos Sąjungos narių nuolatinių atstovų komitetas („Coreper“) trečiadienį per posėdį Briuselyje patvirtino dujų direktyvos pataisas, anksčiau suderintas Bendrijai pirmininkaujančios Rumunijos ir Europos Parlamento, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė vienas diplomatinis šaltinis ES tarnybose.

„Coreper“ ką tik patvirtino kompromisą dėl dujų direktyvos tarp pirmininkaujančios Rumunijos ir Europos Parlamento“, – sakė agentūros pašnekovas.

Rumunija praeitą savaitę ES narių vardu pradėjo derybas su Europos Parlamentu dėl Europos Komisijos pasiūlytų ES dujų direktyvos pataisų, kurios, kaip manoma, tik sugriežtins Rusijos eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą plėtros projekto „Nord Stream 2“ kontrolę, bet nutiesti vamzdyno nesutrukdys. Tokias pataisas ES narių nuolatinių atstovų komitetas patvirtino vasario 8-ąją, atsižvelgdamas į jų korekcijas po to, kai Prancūzija netikėtai atsisakė skelbtų ketinimų blokuoti Vokietijos proteguojamo „Nord Stream 2“ įgyvendinimą.

Vasario 13-ąją Bukareštas ir Europos Parlamentas sudarė preliminarų susitarimą dėl direktyvos teksto pakeitimų.

„Dabar susitarimas turi būti išnagrinėtas valstybių narių atstovų (ES) Taryboje, kad jis būtų patvirtintas“, – sakoma prieš vėliausią posėdį paskelbtame Tarybos pranešime.

„Kalbant apie tolesnius etapus, dabar, kai kompromisas buvo patvirtintas, tekstas turės būti išverstas į ES valstybių narių kalbas ir patikrintas teisininkų-lingvistų. Kai bus gautas galutinis tekstas, pirmiausiai įvyks balsavimas Europos Parlamente, o vėliau – Taryboje“, – „Interfax“ citavo minėtą ES šaltinį.

Pagal Rusijos inicijuotą „Nord Stream 2“ projektą, prieš daugiau nei septynerius metus pradėjusio veikti dujotiekio metinis pralaidumą ketinama padidinti dvigubai, nutiesiant dvi papildomas jo gijas. Tai kelia nerimą, kad Rusija įgis pernelyg didelę kontrolę Europoje, ypač pakenkdama Lenkijai ir Ukrainai, aktyviau naudos energetiką politiniais tikslais.

„Nord Stream 2“ projektas sulaukė kai kurių ES narių, įskaitant ir Lietuvos, aktyvaus priešinimosi: jis laikomas ne ekonomine, o politine schema. Tuo tarpu Vokietijos vyriausybė jį vertina priešingai, tvirtindama, kad tai – visų pirma ekonominis projektas.

Europos Parlamentas gruodį priėmė rezoliuciją dėl Ukrainos, raginančią blokuoti „Nord Stream 2“ įgyvendinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS