ES pradeda misiją, kuria siekiama apsaugoti tarptautinę laivybą Raudonojoje jūroje | KaunoDiena.lt

ES PRADEDA MISIJĄ, KURIA SIEKIAMA APSAUGOTI TARPTAUTINĘ LAIVYBĄ RAUDONOJOJE JŪROJE

  • 0

Europos Sąjunga pirmadienį oficialiai pradėjo misiją, kuria siekiama padėti apsaugoti tarptautinę laivybą Raudonojoje jūroje nuo Jemeno husių sukilėlių išpuolių, pranešė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

„Europa užtikrins laivybos laisvę Raudonojoje jūroje, bendradarbiaudama su tarptautiniais partneriais“, – socialiniame tinkle „X“ rašė EK pirmininkė.

Husiai, kontroliuojantys didžiąją karo draskomo Jemeno dalį, įskaitant Hodeidos uostą, savo išpuolius pradėjo lapkritį, sakydami, kad smogs su Izraeliu susijusiems laivams, siekdami paremti palestiniečius Gazos Ruože, kurį nusiaubė Izraelio ir „Hamas“ karas.

Penktadienį vienas ES pareigūnas sakė, kad blokas siekia, jog misija, – pavadinta „Aspides“ (gr. „Skydas“), – pradėtų veikti per kelias savaites ir turėtų bent keturis laivus.

Misijos vyriausiasis vadas bus graikas, o už operatyvinę kontrolę jūroje bus atsakingas italų karininkas, pranešė pareigūnas.

Italijos vyriausiasis diplomatas Antonio Tajani (Antonijus Tajanis) per užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje patvirtino, kad projektas pradėtas įgyvendinti, ir pavadino jį svarbiu žingsniu link bendros Europos gynybos.

Prancūzija, Vokietija, Italija ir Belgija jau pranešė planuojančios prisidėti laivais.

ES teigia, kad misijos įgaliojimai, kurie iš pradžių buvo nustatyti vieneriems metams, apsiriboja civilinių laivų Raudonojoje jūroje apsauga ir kad jokios atakos nebus vykdomos Jemeno teritorijoje.

Jungtinės Valstijos jau vadovauja savo jūrų koalicijai šiame regione ir kartu su Jungtine Karalyste atsakė smūgiais prieš husių grupuotę Jemene.

ES pareigūnas sakė, kad bus palaikomi nuolatiniai kariniai ryšiai, siekiant koordinuoti veiksmus su JAV ir kitomis regione veikiančiomis pajėgomis.

27 ES valstybėms narėms per kelias savaites pavyko susitarti dėl misijos Raudonojoje jūroje, sustiprėjus nuogąstavimams, kad husių išpuoliai gali dar labiau sutrikdyti jų ekonomiką ir padidinti infliaciją.

Sukilėlių išpuoliai kelia grėsmę tranzito maršrutui, kuriuo gabenama iki 12 proc. pasaulinės prekybos, ir tai paskatino Jungtines Valstijas įsteigti tarptautinę karinio jūrų laivyno operatyvinę grupę Raudonosios jūros laivybai apsaugoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS