ES ragina Azerbaidžaną leisti JT misijai apsilankyti Kalnų Karabache | KaunoDiena.lt

ES RAGINA AZERBAIDŽANĄ LEISTI JT MISIJAI APSILANKYTI KALNŲ KARABACHE

  • 2

Europos Sąjunga penktadienį paragino Azerbaidžaną leisti Jungtinių Tautų misijai artimiausiomis dienomis apsilankyti Kalnų Karabacho regione, iš kurio pabėgo dešimtys tūkstančių etninių armėnų.

„Šiuo metu vyksta masinis etninių Kalnų Karabacho armėnų išvykimas dėl rugsėjo 19–20 dienomis įvykdytos Azerbaidžano karinės operacijos ir prieš tai kelis mėnesius trukusio Lačino koridoriaus blokavimo“, – sakoma ES atstovo spaudai pareiškime.

„Žmonės bėga iš savo namų Kalnų Karabache ir randa prieglobstį Armėnijoje“, – priduriama jame.

Pareiškime teigiama, kad Azerbaidžanas yra atsakingas už armėnų teisių ir saugumo užtikrinimą šioje teritorijoje, įskaitant užtikrinimą, kad jie galėtų likti savo namuose, o perkeltieji asmenys galėtų grįžti.

„Labai svarbu, kad kokia nors JT misija artimiausiomis dienomis galėtų patekti į šią teritoriją“, – pabrėžė Briuselis.

Armėnija penktadienį apkaltino Azerbaidžaną vykdant etninio valymo politiką po to, kai šis susigrąžino kalnuotos teritorijos kontrolę. Praėjusią savaitę Jerevanas paragino JT atsiųsti misiją.

Baku neigia, kad varo etninius armėnus iš Kalnų Karabacho, ir viešai ragina juos pasilikti bei reintegruotis į Azerbaidžaną.

Azerbaidžanui nutraukus tris dešimtmečius trukusį separatistinį valdymą Kalnų Karabache, iš jo į Armėniją jau atvyko apie 90 tūkst. pabėgėlių – trys ketvirtadaliai visų regiono gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Kas prisidirbo- tas ir sprunka.

...

Ko Amerika ten demokratiju neivedineja kaip kitur?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS