ES Sacharovo žmogaus teisių premiją atsiėmė dvi jezidės | KaunoDiena.lt

ES SACHAROVO ŽMOGAUS TEISIŲ PREMIJĄ ATSIĖMĖ DVI JEZIDĖS

  • 0

Europos Sąjungos (ES) Sacharovo žmogaus teisių premiją antradienį atsiėmė dvi jezidų moterys, kurios pabėgo iš „Islamo valstybės“ (IS) sekso vergijos ir kurios žadėjo toliau būti panašų likimą kenčiančių žmonių balsu.

Lamia Haji Bashar (Lamija Hadži Bašar) sakė, kad ši prestižinė ES žmogaus teisių premija tenka „kiekvienai moteriai ir mergaitei, kurias seksualiai pavergė“ IS.

Nadia Murad ir Lamia Haji Bashar, kurių skaudaus liudijimo europarlamentarai klausėsis tylėdami, kalbėjo apie savo asmeninį likimą ir pabėgimą, bet akcentavo raginimą tarptautinei bendrijai ginti jų žmones – jezidų bendruomenę, kurią sudaro 500 tūkst. žmonių ir kuri gyvena daugiausia Šiaurės Irake.

Šios aktyvistės, kurios daugybę mėnesių išbuvo IS nelaisvėje ir patyrė sekso vergijos košmarus, atgavusios laisvę pradėjo organizuoti kampanijas jezidams apsaugoti nuo genocido grėsmės.

IS kovotojai Irake ir Sirijoje tebelaiko šimtus jezidų moterų ir mergaičių. Senovinę jezidų religiją IS ir kiti islamo griežtosios linijos šalininkai laiko erezija.

GALERIJA

  • ES Sacharovo žmogaus teisių premiją atsiėmė dvi jezidės
  • ES Sacharovo žmogaus teisių premiją atsiėmė dvi jezidės
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS