ES susitarė dėl pirmojo teisės akto, kuriuo siekiama kovoti su smurtu prieš moteris | KaunoDiena.lt

ES SUSITARĖ DĖL PIRMOJO TEISĖS AKTO, KURIUO SIEKIAMA KOVOTI SU SMURTU PRIEŠ MOTERIS

  • 3

Europos Sąjungos valstybės narės ir įstatymų leidėjai antradienį pasiekė susitarimą dėl pirmųjų bloko taisyklių, skirtų kovai su smurtu prieš moteris, pranešė Europos Parlamentas ir pareigūnai.

Įstatymu siekiama apsaugoti 27 Europos Sąjungos šalių moteris nuo smurto lyties pagrindu, priverstinių santuokų, moterų lytinių organų žalojimo ir priekabiavimo internete.

2022 metų kovo 8 dieną, minint Tarptautinę moters dieną, Europos Komisija pirmą kartą pasiūlė šį svarbų teisės aktą.

„Tai aiški žinia visai Sąjungai, rodanti, kad smurtą prieš moteris vertiname rimtai“, – po pranešimo Strasbūre žurnalistams sakė europarlamentarė Frances Fitzgerald (Fransis Ficdžerald).

„Tai direktyva, kurios moterys ir mergaitės visoje Europos Sąjungoje prašė daugiau nei 30 metų“, – sakė europarlamentarė Evin Incir (Evin Insir).

„Pirmą kartą nustatome baudžiamąją atsakomybę už plačiai paplitusias smurto elektroninėje erdvėje formas, pavyzdžiui, dalijimąsi intymiais vaizdais be asmens sutikimo“, – socialinėje žiniasklaidoje pareiškė Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Vera Jourova, atsakinga už vertybes ir skaidrumą.

Tekste numatyta baudžiamoji atsakomybė už persekiojimą, priekabiavimą, neapykantos ar smurto kurstymą elektroninėje erdvėje visoje Europos Sąjungoje.

Tačiau joje nėra bendros išžaginimo apibrėžties, kuri buvo labiausiai ginčijamas derybų klausimas.

„Į šią direktyvą negalėjome įtraukti išžaginimo apibrėžimo, susieto su sutikimu. Tai labai didelis nusivylimas“, – sakė F. Fitzgerald.

Nors tekste nepateikiama išžaginimo apibrėžtis, valstybės narės sieks didinti informuotumą apie tai, kad lytiniai santykiai be sutikimo laikomi baudžiamuoju nusikaltimu, sakoma Parlamento pareiškime.

Komisija kas penkerius metus turės pateikti ataskaitą apie tai, ar reikia atnaujinti taisykles.

Ginčas dėl išžaginimo apibrėžties

Parlamentas ir keliolika ES šalių, įskaitant Belgiją, Graikiją ir Italiją, norėjo įtraukti išžaginimo apibrėžtį.

Tačiau keliolika kitų šalių, įskaitant Prancūziją, Vokietiją ir Vengriją, tam nepritarė, teigdamos, kad ES neturi kompetencijos šiuo klausimu.

Tai aiški žinia visai Sąjungai, rodanti, kad smurtą prieš moteris vertiname rimtai.

Prieštaraujančios valstybės tvirtino, kad išžaginimas neturi tarpvalstybinio aspekto, būtino tam, kad jis būtų laikomas nusikaltimu, už kurį taikomos bendros bausmės visame bloke.

Parlamentas ir Komisija griežtai ginčijo šią poziciją, tvirtindami, kad išžaginimas gali būti laikomas seksualiniu moterų išnaudojimu, už kurį jau numatytos bendros bausmės.

Nenoras susitarti dėl išžaginimo apibrėžties sukėlė diskusijas Prancūzijoje, kur prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) yra sakęs, kad kova su smurtu prieš moteris bus tarp jo antrosios kadencijos prioritetų.

E. Macronas jau sulaukė kritikos už tai, kad išreiškė palaikymą aktoriaus Gerard'o Depardieu (Žeraro Depardjė), kaltinamo išžaginimu ir seksualiniu priekabiavimu, nekaltumo prezumpcijai.

Pasiūlymas atnaujinti teisės normas dėl vaikų išnaudojimo

Europos Komisija antradienį atskirai pranešė priėmusi pasiūlymą atnaujinti baudžiamosios teisės normas dėl seksualinės prievartos prieš vaikus ir jų seksualinio išnaudojimo.

Šiomis peržiūrėtomis taisyklėmis išplečiamos nusikalstamų veikų apibrėžtys, nustatomos didesnės sankcijos ir konkretesni prevencijos ir pagalbos nukentėjusiesiems reikalavimai. Jos papildo 2022 metais Europos Komisijos pasiūlytą reglamentą, kuriuo interneto paslaugas teikiančioms bendrovėms nustatomi įpareigojimai aptikti seksualinės prievartos prieš vaikus medžiagą, apie ją pranešti ir pašalinti ją iš savo turinio.

Prie baudžiamųjų veikų, susijusių su seksualine prievarta prieš vaikus, taip pat siūloma priskirti seksualinės prievartos prieš vaikus transliavimą ir pedofilams skirtų vadovų turėjimą bei keitimąsi jais. Naujosiomis taisyklėmis atnaujinamos nusikaltimo apibrėžtys – įtraukiama sintetinė seksualinės prievartos prieš vaikus medžiagos sankaita arba dirbtinio intelekto sukurta medžiaga.

Be to, pasiūlymu bus nustatytas ilgesnis laikotarpis, per kurį aukos galės pranešti apie patirtą seksualinę prievartą ir imtis veiksmų prieš nusikaltėlį.

Šį pasiūlymą dar turi patvirtinti Europos Parlamentas ir ES Taryba.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tai

kad pacios bobos ir eskaluoja smurta siusdamos vyruas i kara ir ta jau akivaizdziai kalba gzybovska grauziniene juknu komsomolka su visa saika kgb pziobsakaarazyciu kom oz k elyciuir kt /belyciu padaru kurtizanisko formato zuobsakalyciu ir kt kalyciu grobianciu vaikus tai setono parankynes nuo kuriu ir griaunama viskas ir cia reik superegzorcisto sia velniava pazabot o inkvizizicijos paciam setonui p=0

....../

,, ES SUSITARĖ..... ,, MELAGIŲ MELAGIAI - visas ES valstybes OKUPAVĘ prakeikti AMERIKONŲ OKUPANTAI - OKUPAVO per ekonomiką- naglai privertė ... išprievartavo šlykštynės okupantai... Visose valstybėse nuo seno įstatymai gynę kiekvieną žmogų nuo smurto ir to užtenka... Amerika ir anglija pilna mėšlo ,tad nutarė čia permesti , prakeikti okupantai ... AR SENAI BRUISELIO ELITAS VALDYMĄ PERDAVĖ TIEMS ŠUNSNUKIAMS ,KAD GALĖTŲ MUS GALUTINAI PAVERGTI?

Petras

Klounų šaika. Tai gaunasi taip, kad dabar į smurtą prieš moteris yra žiūrima nerimtai ? O kai patvirtins savo sapaliones tik tada pradės žiūrėti rimtai, o paskui turbūt dar rimčiau, o pas kui turbūt visai rimtai ir t.t.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS