ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas ragina Britaniją pradėti „rimtai derėtis“ | KaunoDiena.lt

ES VYRIAUSIASIS „BREXIT“ DERYBININKAS RAGINA BRITANIJĄ PRADĖTI „RIMTAI DERĖTIS“

  • 0

Europos Sąjungos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) pirmadienį paragino Didžiąją Britaniją pradėti „rimtai derėtis“, Londonui ir Briuseliui pradėjus trečią įtemptų derybų dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Bendrijos ratą.

"Tiesą sakant, esu susirūpinęs. Laikas sparčiai bėga... Mes turime pradėti rimtai derėtis“, – sakė M.Barnier, Europos Komisijos būstinėje susitikęs su kolega iš Britanijos Davidu Davisu (Deividu Deivisu) .

M.Barnier, buvęs Prancūzijos užsienio reikalų ministras ir ES komisaras, savo kolegą griežtai perspėjo, kad neseniai pateikti Britanijos poziciją apibrėžiantys dokumentai toli gražu nesumažina nuomonių skirtumų.

„Kuo greičiau atsikratysime dviprasmybių, tuo greičiau galėsime diskutuoti apie mūsų santykius ateityje ir pereinamuoju laikotarpiu“, – sakė M.Barnier, kalbėdamas apie pateiktus dokumentus.

Abi šalys vis dar nesutaria dėl derybų prioritetinių sričių – ar pirmiausia reikėtų susitarti dėl būsimų Londono santykių su Bendrija, ar dėl brangios skyrybų sutarties.

Bendrija tvirtina, kad pirmiausia reikia pasiekti „pakankamos pažangos“ trijose prioritetinėse srityse – sprendžiant dėl ES piliečių statuso, sienos su Šiaurės Airija režimo bei pasitraukimo iš Bendrijos sąskaitos, ir tik tuomet būtų galima pradėti svarstyti Londono reikalavimą derėtis dėl būsimų Britanijos prekybos ryšių su bloku.

D.Davisas savo ruožtu tvirtai gynė britų vyriausybės pastangas išdėstyti savo poziciją sakydamas, kad pateikti dokumentai yra „sunkaus ir kruopštaus darbo rezultatas“.

Juose suformuluotas „konstruktyvių derybų tarp Europos Komisijos ir Jungtinės Karalystės pagrindas“, pažymėjo Londono vyriausiasis derybininkas.

„Mes norime įtvirtinti punktus, dėl kurių sutariame, išskirti sritis, dėl kurių mūsų nuomonės nesutampa, ir siekti tolesnės pažangos sprendžiant virtinę klausimų“, – sakė jis.

Po pernai įvykusio referendumo, per kurį britai nubalsavo už pasitraukimą iš ES, Didžioji Britanija yra numačiusi iki 2019 metų kovo pabaigos išstoti iš Bendrijos.

Siekiant, kad išstojimo procesas vyktų kuo sklandžiau, britų ir ES pareigūnai sutarė iki spalio kas mėnesį rengti keturių dienų susitikimus Briuselyje, o po to, įvertinus pasiektus rezultatus, priimti sprendimą dėl tolesnių žingsnių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS