Estų saugumas: nėra jokių sąsajų tarp Skripalio bei Estijos šnipinėjimo bylų | KaunoDiena.lt

ESTŲ SAUGUMAS: NĖRA JOKIŲ SĄSAJŲ TARP SKRIPALIO BEI ESTIJOS ŠNIPINĖJIMO BYLŲ

  • 0

Estijos saugumo policija (KaPo) penktadienį pareiškė, kad nėra jokių sąsajų tarp anksčiau šiemet Jungtinėje Karalystėje apnuodyto dvigubo rusų agento Sergejaus Skripalio ir su Rusija siejamo šnipinėjimo bylų Estijoje.

„Skripalis nėra niekaip susijęs nė su viena iš bylų, kurios buvo atskleistos Estijoje“, – socialinio tinklo paskyroje rašė KaPo.

Šis komentaras buvo reakcija į Vokietijos žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad informacija, kurią Estijos saugumo tarnyboms neva pateikė S. Skripalis, galimai padėjo nustatyti, jog Estijos kariuomenės pareigūnas Denisas Metsavas bei jo tėvas yra Rusijos šnipai.

Vokietijos leidinys „Focus“ anksčiau penktadienį pranešė, kad S. Skripalis 2016-ųjų vasarą lankėsi Taline ir tuo metu galbūt pateikė Estijos saugumo tarnyboms informacijos apie Rusijos šnipus.

Ta pačia tema gegužės mėnesį rašė ir „The New York Times“: dienraščio duomenimis, S. Skripalis, sulaukęs malonės Rusijoje ir paleistas Maskvos per apsikeitimą šnipais su JAV, o vėliau išvykęs gyventi į Didžiąją Britaniją, palaikė ryšius su su žvalgybos tarnybomis keliose Europos šalyse ir 2016 šiuo tikslu apsilankė Estijoje.

Estijos gynybos struktūrose dirbęs D. Metsavas ir jo tėvas Piotras Volinas buvo sulaikyti šio mėnesio pradžioje dėl įtarimų, kad jie Rusijos karinės žvalgybos agentūrai GRU perdavinėjo Estijos valstybės paslaptis bei konfidencialią informaciją.

S. Skripalis irgi yra buvęs GRU pulkininkas, Rusijos anksčiau suimtas ir nuteistas dėl bendradarbiavimo su britų žvalgybos agentūra MI6. Už tai S. Skripaliui buvo skirta 13 metų laisvės atėmimo bausmė, bet 2010-aisiais buvo paleistas pagal apsikeitimo šnipais programą.

S. Skripalis ir jo dukra Julija šių metų kovo 4 dieną Jungtinės Karalystės mieste Solsberyje buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Abu jie liko gyvi: ilgiau nei du mėnesius ligoninėje praleidęs S. Skripalis buvo išrašytas gegužę, o jo dukra gydymo įstaigą paliko mėnesiu anksčiau.

Britų vyriausybė teigia, kad už šį išpuolį atsakingos yra Rusijos žvalgybos agentūros, nors Maskva šiuos kaltinimus griežtai neigia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS